Novinky

Bábovka bez mouky a cukru

30.10.2016 14:38

Vyzkoušejte rychlý a chutný recept na bábovku, kde využijete čerstvá jablka a samé zdravé suroviny

Budete potřebovat:

1,5 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

250 g polotučného jogurtu

100 g sušeného ovoce - já jsem použila brusinky, fíky, švestky, datle - od každého trochu

1 lžíci chia semínek

1 lžičku skořice nebo perníkového koření

3 hrnky vloček - může být i směs různých druhů - ovesné, sojové, špaldové, pohankové..

3 celá vejce

3 vetší jablka - nastrouhaná na jemno

4 lžíce medu nebo sirupu se stévií (neovlivní chuť)

5 lžic oleje - dobrý je rýžový

1 špetka soli

Postup:

Sušené ovoce a chia semínka zalijete těsně nad povrch vodou a necháte chvíli namáčet. Mezitím promícháte vločky, kypřící prásek, jogurt, olej, skořici, vejce, jablka a med (všechny ingredience). Poté přidáte namočené sušené ovoce, důkladně promícháme, nalijeme do vymazané a kokosem vysypané formy na bábovku a pečeme na 180 st. asi 50 minut. Do těsta můžete přidat kakao, karob, mák - podle chuti.

Dobrou chuť Vám přeje Zdenka Nováková

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak se stravovat a žít na podzim

29.10.2016 17:53

Příprava organismu na zimu.

Pokud si myslíte, že na zimu se připravuje pouze příroda – rostliny a zvířata – nebo pneumatiky plechových miláčků, je to velký omyl. I naše tělo si zaslouží zvýšenou pozornost. Mám tím na mysli nejen stravování, ale i pohyb, relaxaci, meditaci a spánek.

Co se týká stravování, sami cítíte, že se tělo v chladném období chová jinak než v létě a i Vaše chutě se trochu mění. Potraviny působí buď chladivě, syrově a „lehce“, nebo naopak mají zahřívací účinky. V období pozdního podzimu a nadcházející zimy se většina chutí obrací k teplému jídlu, pečenému, smaženému, jedním slovem těžšímu, k sezónní, pokud možno české zelenině a ovoci a k teplým nápojům. Současně bychom měli připravit tělo na plískanice posílením obranyschopnosti. Samozřejmě v případě, kdy se chceme cítit dobře, plní energie, bez únavy, prostě fit.

Není zas až tak důležití co jíme, ale důležitá je tepelná úprava jídla. Nejvhodnější je dušení, vaření v páře a pečení v troubě. Pokud už smažíte, tak na zdravém oleji nebo tuku, který se nepřepaluje a tím se nestává karcinogenní.

Základ jídelníčku by měly tvořit obiloviny. Jsou dobré ke snídani nebo jako příloha k obědu, v menším množství k večeři. Zkuste si uvařit ráno kaši z jáhel, quinoi, pohanky, rýže (tyto všechny jsou bez lepku), nebo z celozrnného bulguru a kuskusu. Kaše nemusíte vařit ve vodě nebo v živočišném mléce, ale využijte i rostlinné nápoje. Jejich sortiment je široky – např. špaldové, ovesné, quinoové, sójové, mandlové, lískooříškové, rýžové, kokosové a jejich vzájemné kombinace a příchutě. Obědová příloha může být z vařeného ovsa, ječmene, zavářka do polévky z amarantu. Vhodné jsou i těstoviny, pokud možno celozrnné nebo semolinové.

Ze zeleniny dávejte přednost teplé nebo kvašené (fermentované) úpravě. Vhodná je kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, petržel, pastiňák, cuketa, česnek, kapusta, květák, cibule, pórek, dále dýně, červená řepa  - opět dušené nebo vařené v páře či grilované. Vynikající je kysané zelí, buď teplé nebo jako salát. Brambory zkuste občas nahradit batáty.

Z ovoce je vhodné avokádo, kokos, čerstvé fíky, hroznové víno, banán, mango nebo kompotované ovoce, které jste si zavařili sami, a to bez přidaného řepného cukruJ. Jablka a hrušky jsou dobré tepelně zpracované nebo grilované s medem.  

Nevyhýbejte se luštěninám, a to hlavně kvůli nadýmání a delší tepelné úpravě. Kromě červené čočky a fazolí adzuki nebo mungo je nutné všechny ostatní namočit, nejlépe přes noc. Před vařením je důkladně propláchněte a zvolna vařte s přidáním řasy nebo jiné čerstvé bylinky, např. tymiánu nebo koriandru. Můžete přidat i trochu anýzu nebo fenyklu. Vaří se zhruba 45 minut, dobu zkrátíte vařením v tlakovém hrnci. Luštěniny si můžete uvařit do zásoby, zamrazit a v případě potřeby použít, jsou bez ztráty jakýchkoliv nutričních hodnot.

Maso nemusíte mít denně, ale když už jej máte, tak kvalitní hovězí, ryby nebo kachnu. Vyhněte se tučnému masu a uzenému.

Imunitu, neboli obranyschopnost si zvýšíte potravinami bohatými na vitamín C, kam patří převážně šípky, citrony, černý rybíz, papája, ze zeleniny kysané zelí, kopr, brokolice.

Pokud si chcete udržet stávající váhu a ne nabírat podkožní tuky, nezapomeňte na vyvážený příjem a výdej energie. V zimě jsou trochu jiné podmínky pro sportování, ale určitě si naleznete sport, který lze provozovat i v tomto období. Může to být chůze venku, po schodech místo výtahu, návštěva bazénu, tenis, squash, spinning, fitnes, zumba, společenský tanec – každý si najde to, co ho zaujme a nikdy není pozdě začít i se zcela novou aktivitou.

 

Relaxovat znamená provozovat aktivitu, která nás baví a u které si odpočineme. Někdo rád uklízí, někdo si čte, luští křížovky, maluje, hraje společenské hry, plete nebo háčkuje, pracuje na zahradě – i v zimě je tam co dělat. Po těchto aktivitách budete mít radost ze života, ale i chuť dělat to, co zrovna nemáte rádi, ale musíte.

Meditovat znamená alespoň na 15 minut si sednout do klidu, kde Vás nebude nikdo rušit, zavřít oči a poslouchat buď ticho, nebo příjemnou, tichou hudbu. Při tomto odpočinku si odlehčí mozek a tím mu nesmírně pomůžete v jeho další práci.

Spánek je dost často opomíjený. Na jeho úkor se věnujeme ostatním aktivitám nebo povinnostem. Málo kdo ví, že během spánku pracují orgány, které se chystají na další den prožitý s námi. Ale zároveň dochází díky růstovému hormonu ke spalování tuků a posilování svalové hmoty. Optimální délka spánku je 6 – 8 hodin, ve vyvětrané místnosti, chladné kolem 18 – ti stupňů, zatemněné , bez televize, mobilu a dalších světýlek.

 

NEZAPOMEŇTE: ABYSTE SE MOHLI STARAT O JINÉ, MUSÍTE SE STARAT I O SEBE!

 

Více zajímavostí, rad, nápadů, receptů a pomoci s jídelníčkem Vám nabídneme v obchodě Vitalina v Hradci Králové, kde si můžete nakoupit i vhodné potraviny. Těsíme se na Vás.

Ing. Zdenka Nováková, certifikovaný poradce pro výživu

 

 

 

Zdravé těstoviny

24.10.2016 19:58

V tomto podzimním období je vhodné zařadit do jídelníčku alespoň dvě teplá jídla denně. Milujete těstoviny a bojíte se, abyste zbytečně nenabírali tuky? Máme pro Vás chutné a zdravé řešení.

Čím nahradit těstoviny z bílé mouky?

Trend ve zdravém jídelníčku radí omezit výrobky z bílé pšeničné mouky. Pokud milujete těstoviny, není se čeho bát, i špagety nebo vřetena lze nahradit něčím, na čem si pochutnáte a pomůžete svému zdraví.

1)      Celozrnné těstoviny – na trhu seženete těstoviny ze semoliny – tvrdé pšenice nebo z celozrnné, špaldové mouky. Na výběr máte ale i těstoviny z ostatních obilovin, např. žitné, ječné, amarantové, pohankové, cizrnové, konopné atd. Některé z nich jsou navíc obohacené spirulinou, špenátem, rajčaty, konopím nebo mořskou řasou, a to bez klasické „vůně“ řasy. Jsou vhodné k obědu nebo před sportem, v rozumném množství si je můžete dát i k večeři jako menší přílohu.

2)      Těstoviny z luštěnin – novinka na trhu, která rozšiřuje sortiment o proteinové těstoviny vyrobené ze zelené sóji nebo z černých fazolí. Obsahují vysoké procento bílkoviny (pouze sója nebo fazole), mají nízký GLYX a neobsahují lepek ani laktózu. Jsou vhodné po sportu ale i nízkoenergetická příloha k večeři.

3)      Těstoviny Konjak nebo též zeleninové – vyrábějí se z rostliny Konjak, která je v botanice zařazena mezi zeleninu, proto zeleninové. Tato rostlina, nazývaná rovněž zmijovec indický, roste převážně v Japonsku, Číně nebo Jižní Koreji. Hlíza připomíná bramboru. Po její sklizni se usuší, umele a z mouky se vyrábějí těstoviny nebo škrob či kuličky plné vlákniny. Těstoviny jsou bez lepku, mají nulovou kalorickou hodnotu, neobsahují žádné tuky, cukry ani bílkoviny, ale pouze vlákninu. Jsou vhodné na večeři nebo při redukci váhy.

4)      Šmakoun štíhlé nudle - těstoviny plné živočišných bílkovin – se vyrábějí z vaječného bílku. Neobsahují téměř žádný cukr a tuk, pouze kvalitní živočišné bílkoviny. Jsou tepelně upravené, proto se nemusí vařit. Jsou vhodné na večeři i po sportu a navíc jsou bezlepkové.

Recept na domácí těstoviny

Budete potřebovat: 200g špaldové nebo semolinové mouky, 200g cizrnové mouky, 2 vejce, 1 dcl vody, 2 lžíce oleje a špetku soli. Vypracujte těsto a bochánek nechte 30 – 60 minut odpočívat pod vlhkou utěrkou. Těsto poté rozválejte na co nejtenčí placku, nakrájejte na oblíbenou velikost – vlasové nudle, široké nudle, fleky,…vložte do vroucí vody a vařte asi 3 minuty.

Všechny uvedené těstoviny i suroviny na výrobu vlastních těstovin můžete zakoupit v obchodě Vitalina nebo v E-shopu.

 

Další úterní povídání ve Vitalině

09.10.2016 23:01

V úterý 11.10.2016 od 18.00 hodin si budeme ve Vitalině povídat o tom, co jíst, pít a dělat, abychom neměli chrapot, kašel, rýmu, problémy s dýcháním a další podzimní "radovánky", aby nás minuly deprese a únava, jejichž příčinou může být cokoliv, neměli stres - z čehokoliv, abychom zbytečně nenabírali zimní tuky a spoustu zajímavých věcí, aby byl každý den prožitý ve zdraví a spokojenosti. Nezapomeňte, že nejlepší lékárnou je Vaše kuchyně a nejlepším lékem je zdravá strava. Těší se na Vás Zdenka a Věra z Vitaliny.

 

Druhé setkání a povídání nejen o jídle 11.10.2016

03.10.2016 21:48

Pozvánka na „povídání nejen o jídle“ ve Vitalině, které se koná 11.10.2016 v 18.00 hodin

              

Téma:             BRAŇTE SE JÍDLEM! ........PROTI ČEMU?

-         Proti podzimním nemocem, jako je rýma, nachlazení, chrapot, kašel pomocí vhodných potravin a bylinek

-         Proti depresi a únavě

-         Proti ukládání tuků

Mnohé nemoci je možné léčit tím, že do jídelníčku zařadíte ty správné potraviny. A my Vám poradíme JAKÉ to jsou. A nějaké dobroty z nich uvařené i ochutnáte.

 

A NEZAPOMEŇTE!:

-         že POHYB je nezbytná součást zdravého života

-         jaký pohyb je vhodný na podzim, co jíst před a po tréninku?

 

A MYSLÍME I NA ŠKOLNÍ DĚTI – vhodná snídaně, školní svačina a odpolední svačinka na kroužek nebo trénink.

 

 

      Pamatujte si, že      NEJLEPŠÍ LÉKÁRNOU JE VAŠE KUCHYNĚ

                                     NEJLEPŠÍM LÉKEM JE ZDRAVÁ STRAVA

 

Moc se na Vás těší Zdenka Nováková, poradce pro výživu

 

Cena činí 150,- Kč za jednoho účastníka. Vzhledem k omezeným prostorám prosím o informaci, zda se zúčastníte, abychom měli všichni dostatek místa.

                                                            

 

 

 

 

Povídání nejen o jídle

05.09.2016 20:34

Od září 2016 jsme ve Vitalině pro Vás připravily novinku, a tou je povídání o jídle, vaření, pracovních a školních povinnostech, radostech, o sportu, volném čase, prostě o všem, co nám přináší nejen starosti, ale i příjemné prožitky.

Povídání je určené pro budoucí maminky, kojící ženy, pro ty, co vaří malým dětem, pro matky školáků, teenegerů, pro pracující a vytížené ženy a zároveň i  maminky, pro muže, studenty a pro seniory. Maminky mohou přijít i s dětmi. Co vše bude „Povídání o jídle“ zahrnovat? Naučíme Vás orientovat se v široké nabídce zdravých, méně zdravých a nezdravých produktů, dozvíte se, čím jednotlivé potraviny prospívají našemu zdraví, objevíte spoustu zajímavých a zdraví prospěšných receptů, naučíme Vás rychle vařit z prvotních, běžně dostupných potravin a tím omezit nákup hotových výrobků, polotovarů nebo návštěvy zařízení restauračního typu. Ukážeme si, jak rychle připravit snídani, svačinu nebo večeři, samozřejmě vše ochutnáte a v případě zájmu si i společně uvaříme. A také skloubíme jídlo s pohybem, jelikož tyto dvě aktivity jdou ruku v ruce. Význam pohybu není pouze estetický, ale hlavně prospěšný pro zdraví. O tom všem se dozvíte, pokud naše „Povídání“ navštívíte. Bude se konat v prostorách Jitřenky, kde najdete i náš obchod Vitalina.Na závěr Vám nabídneme možnost nákupu doporučených potravin v našem obchodě a vysvětlíme Vám, co máte hledat na druhé straně obalu a co zdraví moc neprospívá.

Povídání  uskutečníme v dopoledních hodinách od 10 hodin a večer od 18 hodin.  Pokud bude zájem o jiný čas, určitě Vám vyjdeme vstříc a domluvíme se, aby to vyhovovalo všem. Povídat si budeme 2 hodiny a cena včetně ochutnávky a měření na InBody činí 150,- Kč.

Program a termíny „Povídání“ ve Vitalině

13.9.2016  

10.00 – Příprava na těhotenství a průběh těhotenství –  očista formou detoxu, vhodné potraviny pro těhotné, úprava jídla zdravým způsobem, pitný režim, stravování během týdne v zaměstnání a o víkendu doma, "nezapomínejte" na manžela, doporučené pohybové aktivity v těhotenství

18.00Detox po prázdninách – proti nemocem a únavě, odkyselení – Jezte zdravě – zásaditě, STOP dietám, co znamená pestrá, vyvážená a kvalitní strava,  správné stravování během dne, vhodné potraviny pro zdravé vaření  a kdy a jaké  použít (různé druhy olejů, RAW produkty), nepodceňujte aktivní čas strávený s dětmi o víkendu

 

11.10.2016

10.00 -  Příprava formou stravování na porod, vhodná strava při kojení, vaříme první příkrmy

18.00 –  Jak zabránit podzimním nemocem pomocí jídla a bylinek, školní svačiny pro děti, co připravit dětem na odpolední svačinku, jak je vybavit na trénink, do zájmového kroužku, vhodné večeře a zdravé mlsání u televize nebo PC

 

 

8.11.2016

10.00 – Zapojení dětí do vaření, plnohodnotná výživa dětí, jídlem a sportem proti obezitě

18.00 – Zvládnutí stressu jde i pomocí vaření, pečeme zdravé a lahodné vánoční cukroví a nejen to

 

13.12.2016

10.00 – Nekažte děti přeslazeným jídlem, čím můžete nahradit sladidla

18.00 – vánoční menu, ukázka a ochutnávka, jak vytvořit a naladit se na příjemnou předvánoční atmosféru, proč je i o Vánocích důležitý pohyb

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaštanové palačinky a Vinné lívance

16.08.2016 16:30

 Kaštanové palačinky

Směs na přípravu palačinek bez obsahu lepku, laktózy, vajec, škrobů, konzervačních látek a bez přidaného cukru a soli. Díky přirozeně nasládlým chutím mouk není třeba hotový pokrm nijak zvlášť doslazovat. Použité suroviny svým složením významně obohatí Váš jídelníček díky přirozeně vysokému obsahu vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů. Příprava je snadná. Stačí přidat mléko a dle potřeby vejce.  Běžné mléko lze nahradit rostlinným. Výsledná neobvyklá chuť pokrmu Vás jistě zaujme.

Složení: Čiroková mouka hladká, kaštanová mouka 20%, lněná mouka, jáhlová mouka, mouka ze zemních mandlí.

Směs stačí cca na 8 palačinek, tj. 17,- Kč / 1 palačinka

Vinné lívance

Směs na přípravu lívanců bez obsahu lepku, laktózy, vajec, konzervačních látek a bez přidaného cukru a soli. Díky přirozeně nasládlým chutím mouk není třeba hotový pokrm nijak zvlášť doslazovat. Použité suroviny svým složením významně obohatí Váš jídelníček díky přirozeně vysokému obsahu vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů. Příprava je snadná. Stačí přidat mléko a dle potřeby vejce.  Běžné mléko lze nahradit rostlinným. Výsledná neobvyklá chuť pokrmu Vás jistě zaujme.

Složení: Čiroková mouka hladká, mouka ze zemních mandlí 30%, moučka z hroznových jader 10%, jáhlová mouka, prášek do pečiva (vinný kámen, bramborový škrob, jedlá soda)

Tip: Během smažení ucítíte jemnou vůni a ta vám po chvíli zcela jistě připomene .VÍNO. Plody vinné révy (bobule) je možné zpracovat téměř beze zbytku. A co všechno kromě vína lze tedy získat? Z jadérek, která jsou obsažena v bobulích, se lisuje kvalitní olej a následně jejich pomletím mouka, z níž je vyrobena i tato směs na lívance. Z bobulí a jejich šťávy se vyrábí vineláda (marmeláda z hroznů)  a ze samotného vína pak vinné želé (s obsahem alkoholu). Hotové lívance se proto dokonale snoubí se všemi těmito báječnými a chuťově netradičními produkty.

Proč právě vinné lívance?

Moučka z hroznových jader – získává se po vylisování oleje pomletím pokrutin. Obsahuje vysoké procento přírodní vlákniny. Dále je bohatá na přírodní antioxidanty, jako jsou katechin a epikatechin a především OPC procyanidin, což je jeden z nejsilnějších známých antioxidantů.

Čiroková mouka (100% mletá zrna čiroku) - jedna z nejstarších obilovin. Čiroku se v USA pro jeho výborné pekařské vlastnosti přezdívá pšenice celiaků. Má vysoký podíl kvalitních bílkovin, které se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny a proto je čirok vhodný také pro vegetariány a vegany.

Mouka ze zemních mandlí – šáchorová (100% mleté hlízy šáchoru jedlého) - mouka se vyrábí z podzemních hlízek, které mají lahodnou, lehce nasládlou mandlovo-lískooříškovou chuť a vzhledově připomínají seschlé lískové ořechy. Chuťově zcela nahradí mleté ořechy, proto ji ocení zejména alergici na ořechy, kteří jí mohou využít jako náhražku. Hlízky mají vysoký podíl vlákniny, dále obsahují rutin a především draslík, vápník a hořčík.

Jáhlová mouka (100 % mletá zrna loupaného prosa)– jáhly mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů, včetně železa. Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Navíc jsou lehce stravitelné.

Směs stačí cca na 16 lívanců, tj. 8,5 Kč / 1 lívanec

 

Ochutnávka šmakounů ve Vitalině

27.04.2016 21:27

Ve čtvrtek 28.4.2016 Vám nabídneme v našem obchodě ochutnat dobrý koláč ze šmakouna s brusinkou a pomazánku z červené čočky a šmakouna Mexiko. Budu moc ráda, když se zastavíte, v klidu ochutnáte, popovídáme si, co to vlastně šmakoun je, jak a z čeho se vyrábí, pro koho je vhodný, čím pomáhá našemu zdraví, dostanete recepty na různé pokrmy, kde šmakoun hraje hlavní roli. Moc se na Vás těším. Zdenka Nováková - poradce pro výživu

Přednáška ve Vitalině

25.02.2016 22:23

POZVÁNKA  DO VITALINY

PROČ? Získat více znalostí o potravinách,  o jejich zpracování, o stravování – kdy, co a kolik jíst, BIO -  NE BIO?, co je to  GMO, trendy ve výživě na jaro a spousta dalších zajímavých informací.
KDY a KDE? Každé první úterý v měsíci v obchodě Vitalina.
ZAČÍNÁME:  v úterý 1. 3. 2016 v 18.00 hodin.
TÉMA:  Braňte se jídlem aneb nejlepší lékárnou je Vaše kuchyně !

Na přání zákazníků zahajujeme v obchodě Vitalina přednášky. Pokusím se je vykládat zajímavě,  srozumitelně  a přehledně tak, aby jste si odnesli co nejvíce užitečných informací. Budu s Vámi hovořit na předem stanovéné téma, ale samozřejmě si popovídáme o všem, co Vás zajímá. Součástí bude i ukázka rychlé přípravy svačiny a ochutnávka lehkého moučníku. Samozřejmě včetně receptů. Kdo bude mít zájem o změření na InBody,  po přednášce bude dost času a ráda Vám vyhovím.

Dobu přednášky předpokládám cca 1 hodinu a diskuse včetně dotazů podle zájmu.

Cena činí 90,- Kč. 

Vzhledem k omezené kapacitě míst prosím o nezávaznou přihlášku buď e-malem ( info@vitalina.cz) nebo volejte na

777 714 668 - Zdenka Nováková

Klíčení semínek - skvělé doplnění chybějících vitamínů

21.02.2016 10:30

Na jaře cítí spousta lidí potřebu doplnit vitamínky, minerály a enzymi, které nám chybí díky "výpadku" čerstvé, české zeleniny. Než nám v obchodě nebo naše zahrádka nabídnou čerstvé ředkvičky, mrkev, kedlubny, saláty, můžete si doma připravit dobroty, po kterých zmizí únava, špatná nálada, nevraživost a jiné neoblíbené vlastnosti. Předám Vám pár osobních zkušeností,  které se týkají klíčení luštěninových, obilných a ostatních (slunečnice, dýně apod.)  semínek. Není na tom nic složitého, důležité je semínka namočit, aby do sebe natáhla vodu, poté je proprat a umístit do misky (přesný popis najdete níže). Misku nedávejte na sluníčko ani na radiátor, dobře jim je na kuchyňské lince při pokojové teplotě a dostatku světla. Je nutné je minimálně 2x denně proprat, já to dělám ráno a potom když přijdu z práce. Nechte je okapat na cedníčku a poté zase vraťte do nakličovací misky. Klíčky jsou nejzdravější, když měří kolem 1 – 1,5 cm, pak se může stát, že hořknou. Samozřejmě jsou nejzdravější čerstvé, do salátu, na rýži, na chléb...Ale dají se použít i na tepelnou úpravu. Pár nápadů naleznete u každého semínka. Tady se nějaké vitamíny zničí, ale spousta ostatních potřebných látek zde zůstane. Obecně platí, že jakákoliv potravina, např. ořechy, kustovnice, rozinky apod. když se namočí před použitím třeba na 1 hodinu, “rozjedou” své nutriční hodnoty, jsou lépe využitelné pro tělo a samozřejmě lépe stravitelné.

Klíčky ke zdraví

Klíčky jsou ideální jarní potravinou, která zajistí vysoký zdroj vitamínů, než dozraje první čerstvá domácí zelenina. Základem jsou kvalitní, neloupaná a nepůlená semena luštěnin nebo zrna obilovin, nejlépe v BIO kvalitě a studená, kvalitní voda.

Proč konzumovat klíčky?:

  • zvýšíte celkovou odolnost organismu
  • upravíte tělesnou váhu
  • ochráníte buňky a tkáně před působením volných radikálů
  • snížíte hladinu cholesterolu a tlak krve
  • předejdete řadě cévních a nádorových onemocnění
  • lépe se vypořádáte se stresovými situacemi a vyčerpáním
  • a dosáhnete spousty dalších příznivých účinků ...

Klíčky jsou vhodné nejen pro vyznavače zdravé výživy, ale také pro:

  • REDUKČNÍ DIETY
  • OMLAZUJÍCÍ KÚRY
  • VEGETARIÁNY A VITARIÁNY
  • TĚHOTNÉ A STARŠÍ ŽENY
  • DĚTI
  • SENIORY
  • SPORTOVCE
  • DOMÁCÍ MAZLÍČKY
  • ZLEPŠENÍ SEXUALITY
  • PODPŮRNOU LÉČBU RAKOVINY
  • PRO DOBRÝ POCIT, že pro sebe něco uděláte

 

A jak která semínka klíčí?

LUŠTĚNINY

HRÁCH - pučálka

Hrách namočíme na 12 hodin, poté vysypejte do klíčící misky a zalijte vodou tak, aby byly kuličky ponořené maximálně do poloviny. V teple naklíčí do dvou až třech dnů. Žlutý hrách klíčí pomaleji než zelený a má výraznější chuť.

Nutriční složení:

  • Živiny: 25% bílkovin, všech 8 esenciálních aminokyselin
  • Vitaminy a antioxidanty: A, B1, B2, B6, C
  • Minerály a stopové prvky: vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, zinek, železo, síru, sodík
  • Enzymy
  • Vláknina

Během klíčení se aktivuje řada enzymů a škrob se mění na stravitelnější cukry.

 

STAROČESKÁ PUČÁLKA

Budete potřebovat: 250 g klíčků hrachu, olej, pepř, himalájská sůl. Můžete i nasladko, např. se skořicí.                                          

Klíčky hrachu krátce opražíte a okořeníte.

Podávejte jako přílohu nebo chuťovku.

SALÁT Z PUČÁLKY

Budete potřebovat: 400g naklíčeného hrachu, 1 červenou cibuli, 2 lžíce sádla nebo másla Ghí (zdravější varianta).

Postup: Na pánvi rozpalte sádlo nebo máslo Ghí a orestujte na něm na klínky nakrájenu cibuli. Přidejte naklíčený hrách a opékejte 5 – 10 minut. Hrachem moc nemíchejte, jen zlehka protřásejte. Osolte, opepřete a ještě teplé podávejte.

 

 

 

CIZRNA

Cizrna pochází ze Středního východu, ke je stále používána jako hlavní potravina.  Ve starém Řecku byla považována za silné afrodiziakum. V ajurvédě se doporučuje jako prostředek k léčbě rakoviny. Cizrnu namočte na 12 hodin, poté klíčí 2 – 3 dny.

 

Nutriční hodnoty:

  • Živiny: 17 - 25% bílkovin, velký podíl aminokyselin (zejm. lyzin a threonin), 5 - 12% tuků, 55 - 62% sacharidů
  • Vitaminy a antioxidanty: A, B, C, D
  • Minerály a stopové prvky: vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor, zinek, mangan
  • Vláknina

Během klíčení dochází k několikerému zvýšení vitaminu A a C.

 

POLÉVKA Z KLÍČKŮ CIZRNY

Budete potřebovat: 400 g naklíčené cizrny, asi 400 ml vody, 2 uvařené rozmixované brambory, 1 lžíci sezamového nebo dýňového oleje, sůl, pepř

Přísady postupně rozmixujete, podle potřeby naředíte vodou a krátce povaříte. Podávat ji můžete teplou i studenou.

 

MUNGO

Fazole mungo po mnoho staletí konzumují na Dalekém východě. Výhonky mají menší energetickou hodnotu než semena. Jsou vhodnou součástí redukčních diet. Výhonky se použily úspěšně i při léčbě alkoholismu. Mungo mají nasládlou svěží chuť, hodí se do pomazánky z čerstvého sýra i do asijských specialit.

 

Nutriční hodnoty:

  • Živiny: 24% bílkovin, 46,5% sacharidů, 1,1% tuků
  • Vitaminy a antioxidanty: A, B1, B2, B12, C, E
  • Minerály a stopové prvky: železo, draslík, fosfor, vápník, hořčík

Klíčky propláchněte a namáčejte 12 hodin. Poté je nechte klíčit ve vodě, alespoň 2x denně vodu proplachujte. Za 2 - 3 dny vám mungo krásně naklíčí. Po naklíčení je propláchněte a konzumujte.

 

KARBANÁTKY  Z VÝHONKŮ MUNGO

Budete potřebovat: 100 g slunečnicových klíčků nebo semínka, 250 g klíčků mungo, 50 g celozrnné mouky, majoránku, pepř, olej na smažení

Postup: Klíčky slunečnice a munga krátce podusíte ve vodě, potom tyčovým mixérem rozmělníme,  přimícháme mouku, koření a sůl. Vypracujeme těsto, vytvarujeme šišky, které obalíme ve vločkách nebo strouhance a osmažíme.

                                           

ČOČKA

Čočka pochází ze střední Asie. Pro pěstování klíčků používejte jen neloupanou čočku. Známé jsou zábaly proti zánětům, které se připravují z vařené čočkové kaše.

Nutriční hodnoty:

  • Živiny: 24% bílkovin, 56% sacharidů, 1,4% tuků
  • Vitaminy a antioxidanty: A, B1, B2, B6, niacin, B12, C, E
  • Minerály a stopové prvky: železo, zinek, mangan, hořčík, vápník, sodík, měď, fosfor, draslík

 

Čočku namáčejte 12 hodin a vyklíčí za 3 – 5 dní.

 

SALÁT Z KLÍČKŮ ČOČKY S JABLKY

 

Budete potřebovat: 400 g naklíčené čočky,   1/2 nastrouhaného celeru , 2 jablka na plátky, šťáva z 1/2 citronu , 200 g naklíčené řeřichy

Postup: klíčky čočky smícháme s nastrouhaným celerem a ochutíme citronovou šťávou. Doplníme plátky jablek a na miskách jednotlivé porce ozdobíme výhonky řeřichy.

                                                           

JARNÍ SALÁT

Budete potřebovat: 100 g polníčku, 2 ks mrkve, 1 hrst klíčků červené čočky, 1 hrst klíčků červené ředkvičky, 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce medu, 2 lžíce citronové šťávy, sůl.

Postup: Opraný polníček vložíme do mísy, přidáme klíčky a na nudličky nakrájenou mrkev a promícháme. V menší misce prošleháme citronovou šťávu s medem a pomalu zašleháváme olej. Osolíme podle chuti. Těsně před podáváním zálivku promícháme se salátem.

 

 

PŠENICE

Pšenice patří mezi obilovinami na první místo, protože zabezpečuje výživu převážné části lidstva.

Nutriční hodnoty:

  • Živiny: klíčky pšenice obsahují proteiny – 28%, 8% tuků a sacharidy
  • Vitaminy a antioxidanty: B1, B2, B6, niacin, kyselina pantotenová, C, E
  • Minerály a stopové prvky: hořčík, fosfor, draslík, sodík, síra, chlor, železo, kobalt, zinek, jód, vápník, mangan, měď
  • Chlorofyl: 70% v osení
  • Enzymy
  • Vláknina

 

Semínka přeberte a namočte je na 24 hodin. 2x denně je propláchněte, aby nezačala kvasit. Neměla by být na přímém slunci a vysoké teplotě. Poté je propláchněte a vložte do misky. Vrstva by neměla být větší než max. 2 cm, aby nezačala plesnivět.  Nemusíte mít strach, že uschnou, jsou dost namočená a uvnitř semínka již klíčí nový život. 2x denně je proplachujte pod cedníkem proudem čisté vody. Nechte je okapat a vložte je zpět do misky. Za 3 dny by měla vyklíčit.

O naklíčenou pšenici se v podstatě nemusíte nijak zvlášť starat. Když ji uložíte do ledničky do vzdušné nádoby, vydrží vám až týden. Její kořínky časem vytvoří hotové „vlasy“ a je pravda, že nejjemnější chuť mají v prvních dnech po naklíčení. Tehdy je i největší její výživová hodnota. Naklíčená pšenice je pro lidský organismus lépe stravitelná. Škroby se tu mění na jednoduché cukry (proto je příjemně sladká), tuky na jednoduché mastné kyseliny a bílkoviny se štěpí na aminokyseliny. Také se mění obsah lepku, který tělo lépe snáší. Ovšem pozor, pro osoby s nesnášenlivostí lepku je i toto množství nevhodné.

 

ŽITO A OVES klíčí stejným způsobem, akorát jim to trvá o pár dní déle.

KELTÝŠ

Je to tradiční postní jídlo v Maďarsku a na Slovensku. Je sladké i bez cukru díky naklíčené pšenici. Můžete přidat ořechy, rozinky, kokos nebo nastrouhané jablko.

Budete potřebovat na 4 zapékací misky: 200 g naklíčené pšenice, 400 g pšeničné špaldové mouky hladké, 1 hrst pekanových ořechů, trochu ořechů na ozdobu, 1 lžíci pšeničného sirupu a lžíci třtinového cukru.

Postup: Naklíčenou pšenici zalijte asi 400 ml vody a nechte asi 1 hodinu odležet. Pak ji rozmixujte a získáte bílou tekutinu podobnou mléku. Přeceďte ji přes jemné sítko a slupky vyhoďte. Do tekutiny metličkou přimíchejte mouku, vznikne řidší těsto jako na palačinky. Vmíchejte do něj nasekané ořechy, nalijte do misek a pečte na 150 st. asi 20 minut. V polovině pečení posypte cukrem, trochou sirupu a posypte nasekanými ořechy a dopečte.  Hotové keltýše mají křupavou krustu pod ní jsou však měkké a vláčné. Jezte je vychlazené, během chladnutí také ztuhnou.

     

                                                    

SLUNEČNICE

Slunečnicový olej se v lidové medicíně používá jako posilující prostředek organismu a jako prevence chorob. Britští výzkumníci prokázali pozitivní účinky kyseliny linolenové ve slunečnici proti roztroušené skleróze. Tato složka působí také příznivě při léčbě chorob krevního oběhu, protože rozpouští cholesterol. Pro zvýšený obsah železa se slunečnicové semínko osvědčilo proti chudokrevnosti.

Pro klíčení se používá loupané semínko potravinářské slunečnice.

Nutriční hodnoty:

 

  • Živiny: 28% bílkovin se všemi esenciálními amynokyselinami, 24 - 40% oleje (podle druhu - potravinářská méně, olejné více), nenasycené kyseliny, zejm. kyselina lynolenová a lecitin 
  • Vitaminy a antioxidanty: B1, B2, B6, B12, D, K, E
  • Minerály a stopové prvky: fosfor, chlor, kobalt, mangan, hořčík, jód, vápník, fluor, draslík, zinek, železo, měď
  • Slunečnice je významná rovněž obsahem cholinu, betainu, tříslovin a éterických olejů

 

Slunečnici namočte na 8 hodin, poté klíčí 1 – 3 dny.

 

SEZAM

Naklíčený sezam nemá klíček, resp. NEPATRNÝ, podobně jako mandle. Velmi brzy hořkne.

K naklíčení jsou vhodná neloupaná semínka. 100 g sezamového semínka obsahuje 1025 mg vápníku, v 500 ml mléka je pouze 500 mg vápníku. Pro vysoký obsah vápníku jsou klíčky vhodné pro přípravu mléka.

Sezam upravuje trávení. Příznivě ovlivňuje nervovou soustavu. Olej ze sezamu prospívá vlasům a pokožce.

 

Nutriční hodnoty:

  • Živiny: 20-30% bílkovin, 50-60% oleje obsahujícího 90% nenasycených mastných kyselin s vysokým obsahem lecitinu, 7% sacharidů, vláknina.
  • Vitaminy a antioxidanty: B1, B2, niacin, C, mnoho vit. E
  • Minerály a stopové prvky: fosfor, železo, hořčík, kyselina křemičitá, uhličitan draselný a vápník

Vytváří slizovité látky.

SEZAMOVÝ MLÉČNÝ KOKTEJL

Budete potřebovat: 1 šálek sezamových klíčků (starých 1 den), 4 šálky pramenité vody, 1 banán javorový sirup

 

Postup: Klíčky mixujte 3 minuty s vodou při vysokých otáčkách. Zceďte a tekutinu nalijte zpátky do mixéru. Přidejte banán s javorovým sirupem a mixujte 2 minuty při středních otáčkách.

 Podávejte chlazené

 

 

DÝNĚ

Naklíčená dýně ve skutečnosti nemá mít klíček. To už je velmi hořká. Semínko namočte na 12 hodin, a co nejdříve – do druhé dne snězte.

 

Rod tykev pochází z amerického kontinentu. Zahrnuje 90 druhů a 750 poddruhů. Ještě dnes je tykev považována za známku plodnosti a zdraví. Ke klíčení používejte tykev olejnou bez slupek. Semena nemají klíčit déle než 2 dny, aby nezhořkla.

 

Nutriční hodnoty:

  • Živiny: 32 - 38% bílkovin, 45 - 50% tuků s velkým podílem nenasycených mastných kyselin
  • Vitaminy a antioxidanty: A, B, E
  • Minerály a stopové prvky: fosfor, hořčík, zinek, železo
  • Enzymy

 

VOJTĚŠKA (ALFA-ALFA)

 

Příznivé účinky vojtěškových výhonků na regeneraci organismu se připisují vysokému obsahu chlorofylu, minerálních látek, vitaminů a bílkovin. Vojtěška obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin. Mají také významný čistící efekt. Tiší bolesti při revma, zmírňuje otoky.  Konzumace výhonků podporuje látkovou výměnu. Přispívá k léčbě kožních onemocnění, zejm. akné. Jedna miska vojtěškových výhonků odpovídá obsahem vitaminu C šesti miskám pomerančové šťávy. Vojtěška se namáčí asi 4 - 6 hodin a klíčí 4 - 6 dní.

Využívá se naklíčená. Chuťově je jemnější než řeřicha. Pomáhá proti překyselení organismu jako prevence nebo zmírnění nemocí spojených s překyselením. Dodává množství energie – vhodná pro děti, sportovce, pracující osoby.

Účinky: detoxikační, antiseptický, pomáhá na alergie, bolesti hlavy, revmatické potíže, vyrážky, zlepšuje trávení, proti nechutenství, nadýmání, zmírňuje záněty, posiluje imunitu, stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Klíčení: trvá asi 7 dní, poté by se klíčky neměly tepelně upravovat a do 3 dnů zkonzumovat. Naklíčená semínka uchováváme v lednici.

Použití: do salátů – zakápnout olejem pro uvolnění vitamínu  A, D,E,K, do polévek, obloha k jakémukoliv jídlu.

Výživové hodnoty:  ve 100 g : 96 KJ, 4 g bílkovin, 2,1g  Sacharidů, 0,7 g tuků, 1,9 g vlákniny

 

Nutriční hodnoty  a jejich změny v průběhu klíčení:

  • Živiny: 40% bílkovin, všech 8 esenciálních aminokyselin, malý podíl tuků
  • Vitaminy a antioxidanty: A, B1, B2, B12, niacin, C, D, E, K, P
  • Minerály a stopové prvky: vápník, fosfor, železo, hliník, síru, křemík, hořčík, sodík, kobalt
  • Enzymy
  • Chlorofyl

 

 

ASIJSKÁ PÁNEV

 

Budete potřebovat na 4 porce: 2 kusy kuřecích prsou, ½ hlávky brokolice, 2 ks mrkve, ½ pórku, 200 g rýže, 4 stroužky česneku, 4 cm čerstvého zázvoru, 4 lžíce oleje, 3 lžíce sójové omáčky, 2 hrsti klíčků vojtěšky, sůl.

Postup: dejte vařit rýži, kuřecí prsa mezitím nakrájejte na nudličky, osolte a odložte. Brokolici rozeberte na růžičky, česnek nasekejte nahrubo, zázvor najemno nastrouhejte. Mrkev a pórek nakrájejte na nudličky. V menším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, vhoďte do ní růžičky brokolice a vařte max. 3 minuty. V pánvi rozpalte olej, orestujte kuřecí maso. Přidejte česnek a zázvor a restujte, aby se rozvoněl. Směs zalijte sójovou omáčkou Shoyu, přidejte polovinu klíčků, uvařenou rýži a promíchejte. Podávejte posypané zbylými klíčky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>