Novinky

Švestkové knedlíky trochu jinak

08.10.2017 20:09

Bez švestkových knedlíků není pravý český podzim, ale z čeho je uvařit, aby nebyly plné bílé mouky, cukru a másla? Tvaroh je klasika, použila jsem dva tvarohy z českého mléka, 1 menší vajíčko, lžíci kustovnice (nahradila cukr obvykle přidávaný do těsta), lžíci chia semínek, nastrouhaný šmakoun kustovnice (může být jakýkoliv s ovocem) a místo mouky mleté ovesné vločky. Vše promíchat, do těsta zabalit švestku a vařit asi 10 minut. Na talíři jsem knedlíky ozdobila tvarohem, švestkovými povidly bez cukru a posypala perníkovým kořením. Samozřejmě kromě švestek vše naleznete ve Vitalině. A myslím, že by v tuhé zimě šly použít i švestky sušené. Dobrou chuť Vám přeje Zdenka Nováková z Vitaliny

Měření na InBody a podzimní jídelníček

05.10.2017 18:45

Rádi Vám odborně pomůžeme s přechodem z letního na podzimní a zimní jídelníček. Méně pohybu, jiné chutě, dlouhé večery....to vše jsou rizika zbytečného ukladání tuků. A malými jednoduchými změnami ve stravování tomu lze zabránit. Ve Vitalině Vás změříme na InBody - (více v záložce InBody) a poradíme nebo sestavíme individuální jídelníček s přihlédnutím k vašim možnostem a zdravotním problémům. Stavte se v našem obchůdku na Dukelské třídě 1 v Hradci Králové a uvidíte, že není nic jednoduššího. Moc se na Vás těší Zdenka Nováková

Ocenění obchodu Vitalina

26.07.2017 21:25

Obchod Vitalina se stal držitelem Certifikátu "GOLD" Prověřená společnost. Toto ocenění  je udělováno podnikatelům s bezvadnou pověstí mezi zákazníky a obchodními partnery. Děkujeme všem partnerům a zákazníkům za důvěru a poctivou prací a upřímnou láskou ji vracíme. Zdenka Nováková, Věra Kociánová, Vlastimil Očovaj.

HOTOVKY pro zdraví

22.06.2017 20:45

V obchodě Vitalina jsme rozšířili sortiment o hotové, zdravé pokrmy, které neobsahují žádné konzervační ani jiné nežádoucí látky. Mají skvělé složení, chutnají výborně, jsou bezlepkové, takže vyhovují všem zdravým, mlsným jazýčkům. A hlavně ušetří čas v kuchyni, jsou rychlou alternativou, když se Vám nechce vařit nebo vhodný oběd do zaměstnání. Sortiment je opravdu bohatý, nabízíme:

- Ananas se zeleninou v ořechové omáčce

- Bombajské rizoto

- Brambory s cizrnou v rajčatové omáčce

- Brambory s hráškem v kari omáčce

- Cizrna po pandžábsku

-Guláš z černé čočky a fazolí

- Guláš ze žluté čočky

-Hrášek s kešu oříšky v zeleninové omáčce

- Mletý lilek se zeleninou

-Pálivá mexická rýže s fazolemi adzuki

- Tofu s hráškem v rajčatové omáčce

- Tofu v kari omáčce

-Zeleninové rizoto s fazolemi flažolet

- Křupavé placky neochucené, s česnekem nebo s kmínem

 

 

 

Jarní klíčení

19.03.2017 17:01

Klíčky ke zdraví

Klíčky jsou ideální jarní potravinou, která zajistí vysoký zdroj vitamínů, než dozraje první čerstvá domácí zelenina. Základem jsou kvalitní, neloupaná a nepůlená semena luštěnin nebo zrna obilovin, nejlépe v BIO kvalitě a studená, kvalitní voda.

Proč konzumovat klíčky?:

-         zvýšíte celkovou odolnost organismu

-         upravíte tělesnou váhu

-         ochráníte buňky a tkáně před působením volných radikálů

-         snížíte hladinu cholesterolu a tlak krve

-         předejdete řadě cévních a nádorových onemocnění

-         lépe se vypořádáte se stresovými situacemi a vyčerpáním

-         a dosáhnete spousty dalších příznivých účinků ...

Klíčky jsou vhodné nejen pro vyznavače zdravé výživy, ale také pro:

-         REDUKČNÍ DIETY

-         OMLAZUJÍCÍ KÚRY

-         VEGETARIÁNY A VITARIÁNY

-         TĚHOTNÉ A STARŠÍ ŽENY

-         DĚTI

-         SENIORY

-         SPORTOVCE

-         DOMÁCÍ MAZLÍČKY

-         ZLEPŠENÍ SEXUALITY

-         PODPŮRNOU LÉČBU RAKOVINY

-         PRO DOBRÝ POCIT, že pro sebe něco uděláte

 

 

A jak která semínka klíčí?

LUŠTĚNINY

HRÁCH - pučálka

Hrách namočíme na 12 hodin, poté vysypejte do klíčící misky a zalijte vodou tak, aby byly kuličky ponořené maximálně do poloviny. V teple naklíčí do dvou až třech dnů. Žlutý hrách klíčí pomaleji než zelený a má výraznější chuť.

Nutriční složení:

-          Živiny: 25% bílkovin, všech 8 esenciálních aminokyselin

-          Vitaminy a antioxidanty: A, B1, B2, B6, C

-          Minerály a stopové prvky: vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, zinek, železo, síru, sodík

-          Enzymy

-          Vláknina

Během klíčení se aktivuje řada enzymů a škrob se mění na stravitelnější cukry.

 

STAROČESKÁ PUČÁLKA

Budete potřebovat: 250 g klíčků hrachu, olej, pepř, himalájská sůl. Můžete i nasladko, např. se skořicí.                                          

Klíčky hrachu krátce opražíte a okořeníte.

Podávejte jako přílohu nebo chuťovku.

SALÁT Z PUČÁLKY

Budete potřebovat: 400g naklíčeného hrachu, 1 červenou cibuli, 2 lžíce sádla nebo másla Ghí (zdravější varianta).

Postup: Na pánvi rozpalte sádlo nebo máslo Ghí a orestujte na něm na klínky nakrájenu cibuli. Přidejte naklíčený hrách a opékejte 5 – 10 minut. Hrachem moc nemíchejte, jen zlehka protřásejte. Osolte, opepřete a ještě teplé podávejte.

 

CIZRNA

Cizrna pochází ze Středního východu, ke je stále používána jako hlavní potravina.  Ve starém Řecku byla považována za silné afrodiziakum. V ajurvédě se doporučuje jako prostředek k léčbě rakoviny. Cizrnu namočte na 12 hodin, poté klíčí 2 – 3 dny.

 

Nutriční hodnoty:

-          Živiny: 17 - 25% bílkovin, velký podíl aminokyselin (zejm. lyzin a threonin), 5 - 12% tuků, 55 - 62% sacharidů

-          Vitaminy a antioxidanty: A, B, C, D

-          Minerály a stopové prvky: vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor, zinek, mangan

-          Vláknina

Během klíčení dochází k několikerému zvýšení vitaminu A a C.

 

POLÉVKA Z KLÍČKŮ CIZRNY

Budete potřebovat: 400 g naklíčené cizrny, asi 400 ml vody, 2 uvařené rozmixované brambory, 1 lžíci sezamového nebo dýňového oleje, sůl, pepř

Přísady postupně rozmixujete, podle potřeby naředíte vodou a krátce povaříte. Podávat ji můžete teplou i studenou.

 

MUNGO

Fazole mungo po mnoho staletí konzumují na Dalekém východě. Výhonky mají menší energetickou hodnotu než semena. Jsou vhodnou součástí redukčních diet. Výhonky se použily úspěšně i při léčbě alkoholismu. Mungo mají nasládlou svěží chuť, hodí se do pomazánky z čerstvého sýra i do asijských specialit.

 

Nutriční hodnoty:

-          Živiny: 24% bílkovin, 46,5% sacharidů, 1,1% tuků

-          Vitaminy a antioxidanty: A, B1, B2, B12, C, E

-          Minerály a stopové prvky: železo, draslík, fosfor, vápník, hořčík

Klíčky propláchněte a namáčejte 12 hodin (nejlépe přes noc). Poté je nechte klíčit  v misce,  alespoň 2x denně vodou proplachujte. Za 2 - 3 dny vám mungo krásně naklíčí. Po naklíčení je propláchněte a konzumujte. Jsou vhodné do salátu, na chléb s máslem, se sýrem, k vajíčkům…

 

KARBANÁTKY  Z VÝHONKŮ MUNGO

Budete potřebovat: 100 g slunečnicových klíčků nebo semínka, 250 g klíčků mungo, 50 g celozrnné mouky, majoránku, pepř, olej na smažení

Postup: Klíčky slunečnice a munga krátce podusíte ve vodě, potom tyčovým mixérem rozmělníme,  přimícháme mouku, koření a sůl. Vypracujeme těsto, vytvarujeme šišky, které obalíme ve vločkách nebo strouhance a osmažíme.

                                                 

 

ČOČKA

 

Čočka pochází ze střední Asie. Pro pěstování klíčků používejte jen neloupanou čočku. Známé jsou zábaly proti zánětům, které se připravují z vařené čočkové kaše.

Nutriční hodnoty:

-          Živiny: 24% bílkovin, 56% sacharidů, 1,4% tuků

-          Vitaminy a antioxidanty: A, B1, B2, B6, niacin, B12, C, E

-          Minerály a stopové prvky: železo, zinek, mangan, hořčík, vápník, sodík, měď, fosfor, draslík

 

Čočku namáčejte 12 hodin a vyklíčí za 3 – 5 dní.

 

SALÁT Z KLÍČKŮ ČOČKY S JABLKY

 

Budete potřebovat: 400 g naklíčené čočky,   1/2 nastrouhaného celeru , 2 jablka na plátky, šťáva z 1/2 citronu , 200 g naklíčené řeřichy

Postup: klíčky čočky smícháme s nastrouhaným celerem a ochutíme citronovou šťávou. Doplníme plátky jablek a na miskách jednotlivé porce ozdobíme výhonky řeřichy.

                                                           

JARNÍ SALÁT

Budete potřebovat: 100 g polníčku, 2 ks mrkve, 1 hrst klíčků červené čočky, 1 hrst klíčků červené ředkvičky, 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce medu, 2 lžíce citronové šťávy, sůl.

Postup: Opraný polníček vložíme do mísy, přidáme klíčky a na nudličky nakrájenou mrkev a promícháme. V menší misce prošleháme citronovou šťávu s medem a pomalu zašleháváme olej. Osolíme podle chuti. Těsně před podáváním zálivku promícháme se salátem.

 

PŠENICE

Pšenice patří mezi obilovinami na první místo, protože zabezpečuje výživu převážné části lidstva.

Nutriční hodnoty:

-          Živiny: klíčky pšenice obsahují proteiny – 28%, 8% tuků a sacharidy

-          Vitaminy a antioxidanty: B1, B2, B6, niacin, kyselina pantotenová, C, E

-          Minerály a stopové prvky: hořčík, fosfor, draslík, sodík, síra, chlor, železo, kobalt, zinek, jód, vápník, mangan, měď

-          Chlorofyl: 70% v osení

-          Enzymy

-          Vláknina

 

Semínka přeberte a namočte je na 24 hodin. 2x denně je propláchněte, aby nezačala kvasit. Neměla by být na přímém slunci a vysoké teplotě. Poté je propláchněte a vložte do misky. Vrstva by neměla být větší než max. 2 cm, aby nezačala plesnivět.  Nemusíte mít strach, že uschnou, jsou dost namočená a uvnitř semínka již klíčí nový život. 2x denně je proplachujte pod cedníkem proudem čisté vody. Nechte je okapat a vložte je zpět do misky. Za 3 dny by měla vyklíčit.

O naklíčenou pšenici se v podstatě nemusíte nijak zvlášť starat. Když ji uložíte do ledničky do vzdušné nádoby, vydrží vám až týden. Její kořínky časem vytvoří hotové „vlasy“ a je pravda, že nejjemnější chuť mají v prvních dnech po naklíčení. Tehdy je i největší její výživová hodnota. Naklíčená pšenice je pro lidský organismus lépe stravitelná. Škroby se tu mění na jednoduché cukry (proto je příjemně sladká), tuky na jednoduché mastné kyseliny a bílkoviny se štěpí na aminokyseliny. Také se mění obsah lepku, který tělo lépe snáší. Ovšem pozor, pro osoby s nesnášenlivostí lepku je i toto množství nevhodné.

 

ŽITO A OVES klíčí stejným způsobem, akorát jim to trvá o pár dní déle.

 

KELTÝŠ

Je to tradiční postní jídlo v Maďarsku a na Slovensku. Je sladké i bez cukru díky naklíčené pšenici. Můžete přidat ořechy, rozinky, kokos nebo nastrouhané jablko.

Budete potřebovat na 4 zapékací misky: 200 g naklíčené pšenice, 400 g pšeničné špaldové mouky hladké, 1 hrst pekanových ořechů, trochu ořechů na ozdobu, 1 lžíci pšeničného sirupu a lžíci třtinového cukru.

Postup: Naklíčenou pšenici zalijte asi 400 ml vody a nechte asi 1 hodinu odležet. Pak ji rozmixujte a získáte bílou tekutinu podobnou mléku. Přeceďte ji přes jemné sítko a slupky vyhoďte. Do tekutiny metličkou přimíchejte mouku, vznikne řidší těsto jako na palačinky. Vmíchejte do něj nasekané ořechy, nalijte do misek a pečte na 150 st. asi 20 minut. V polovině pečení posypte cukrem, trochou sirupu a posypte nasekanými ořechy a dopečte.  Hotové keltýše mají křupavou krustu pod ní jsou však měkké a vláčné. Jezte je vychlazené, během chladnutí také ztuhnou.

     

SLUNEČNICE

Slunečnicový olej se v lidové medicíně používá jako posilující prostředek organismu a jako prevence chorob. Britští výzkumníci prokázali pozitivní účinky kyseliny linolenové ve slunečnici proti roztroušené skleróze. Tato složka působí také příznivě při léčbě chorob krevního oběhu, protože rozpouští cholesterol. Pro zvýšený obsah železa se slunečnicové semínko osvědčilo proti chudokrevnosti.

Pro klíčení se používá loupané semínko potravinářské slunečnice.

Nutriční hodnoty:

 

-          Živiny: 28% bílkovin se všemi esenciálními amynokyselinami, 24 - 40% oleje (podle druhu - potravinářská méně, olejné více), nenasycené kyseliny, zejm. kyselina lynolenová a lecitin 

-          Vitaminy a antioxidanty: B1, B2, B6, B12, D, K, E

-          Minerály a stopové prvky: fosfor, chlor, kobalt, mangan, hořčík, jód, vápník, fluor, draslík, zinek, železo, měď

-          Slunečnice je významná rovněž obsahem cholinu, betainu, tříslovin a éterických olejů

 

Slunečnici namočte na 8 hodin, poté klíčí 1 – 3 dny.

 

 

SEZAM

Naklíčený sezam nemá klíček, resp. NEPATRNÝ, podobně jako mandle. Velmi brzy hořkne.

K naklíčení jsou vhodná neloupaná semínka. 100 g sezamového semínka obsahuje 1025 mg vápníku, v 500 ml mléka je pouze 500 mg vápníku. Pro vysoký obsah vápníku jsou klíčky vhodné pro přípravu mléka.

Sezam upravuje trávení. Příznivě ovlivňuje nervovou soustavu. Olej ze sezamu prospívá vlasům a pokožce.

 

Nutriční hodnoty:

-          Živiny: 20-30% bílkovin, 50-60% oleje obsahujícího 90% nenasycených mastných kyselin s vysokým obsahem lecitinu, 7% sacharidů, vláknina.

-          Vitaminy a antioxidanty: B1, B2, niacin, C, mnoho vit. E

-          Minerály a stopové prvky: fosfor, železo, hořčík, kyselina křemičitá, uhličitan draselný a vápník

Vytváří slizovité látky.

SEZAMOVÝ MLÉČNÝ KOKTEJL

Budete potřebovat: 1 šálek sezamových klíčků (starých 1 den), 4 šálky pramenité vody, 1 banán javorový sirup

 

Postup: Klíčky mixujte 3 minuty s vodou při vysokých otáčkách. Zceďte a tekutinu nalijte zpátky do mixéru. Přidejte banán s javorovým sirupem a mixujte 2 minuty při středních otáčkách.

 Podávejte chlazené

 

 

DÝNĚ

Naklíčená dýně ve skutečnosti nemá mít klíček. To už je velmi hořká. Semínko namočte na 12 hodin, a co nejdříve – do druhé dne snězte.

 

Rod tykev pochází z amerického kontinentu. Zahrnuje 90 druhů a 750 poddruhů. Ještě dnes je tykev považována za známku plodnosti a zdraví. Ke klíčení používejte tykev olejnou bez slupek. Semena nemají klíčit déle než 2 dny, aby nezhořkla.

 

Nutriční hodnoty:

-          Živiny: 32 - 38% bílkovin, 45 - 50% tuků s velkým podílem nenasycených mastných kyselin

-          Vitaminy a antioxidanty: A, B, E

-          Minerály a stopové prvky: fosfor, hořčík, zinek, železo

-          Enzymy

 

 

VOJTĚŠKA (ALFA-ALFA)

 

Příznivé účinky vojtěškových výhonků na regeneraci organismu se připisují vysokému obsahu chlorofylu, minerálních látek, vitaminů a bílkovin. Vojtěška obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin. Mají také významný čistící efekt. Tiší bolesti při revma, zmírňuje otoky.  Konzumace výhonků podporuje látkovou výměnu. Přispívá k léčbě kožních onemocnění, zejm. akné. Jedna miska vojtěškových výhonků odpovídá obsahem vitaminu C šesti miskám pomerančové šťávy. Vojtěška se namáčí asi 4 - 6 hodin a klíčí 4 - 6 dní.

Využívá se naklíčená. Chuťově je jemnější než řeřicha. Pomáhá proti překyselení organismu jako prevence nebo zmírnění nemocí spojených s překyselením. Dodává množství energie – vhodná pro děti, sportovce, pracující osoby.

Účinky: detoxikační, antiseptický, pomáhá na alergie, bolesti hlavy, revmatické potíže, vyrážky, zlepšuje trávení, proti nechutenství, nadýmání, zmírňuje záněty, posiluje imunitu, stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Klíčení: trvá asi 7 dní, poté by se klíčky neměly tepelně upravovat a do 3 dnů zkonzumovat. Naklíčená semínka uchováváme v lednici.

Použití: do salátů – zakápnout olejem pro uvolnění vitamínu  A, D,E,K, do polévek, obloha k jakémukoliv jídlu.

Výživové hodnoty:  ve 100 g : 96 KJ, 4 g bílkovin, 2,1g  Sacharidů, 0,7 g tuků, 1,9 g vlákniny

 

Nutriční hodnoty  a jejich změny v průběhu klíčení:

-          Živiny: 40% bílkovin, všech 8 esenciálních aminokyselin, malý podíl tuků

-          Vitaminy a antioxidanty: A, B1, B2, B12, niacin, C, D, E, K, P

-          Minerály a stopové prvky: vápník, fosfor, železo, hliník, síru, křemík, hořčík, sodík, kobalt

-          Enzymy

-          Chlorofyl

 

 

ASIJSKÁ PÁNEV

 

Budete potřebovat na 4 porce: 2 kusy kuřecích prsou, ½ hlávky brokolice, 2 ks mrkve, ½ pórku, 200 g rýže, 4 stroužky česneku, 4 cm čerstvého zázvoru, 4 lžíce oleje, 3 lžíce sójové omáčky, 2 hrsti klíčků vojtěšky, sůl.

Postup: dejte vařit rýži, kuřecí prsa mezitím nakrájejte na nudličky, osolte a odložte. Brokolici rozeberte na růžičky, česnek nasekejte nahrubo, zázvor najemno nastrouhejte. Mrkev a pórek nakrájejte na nudličky. V menším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, vhoďte do ní růžičky brokolice a vařte max. 3 minuty. V pánvi rozpalte olej, orestujte kuřecí maso. Přidejte česnek a zázvor a restujte, aby se rozvoněl. Směs zalijte sójovou omáčkou Shoyu, přidejte polovinu klíčků, uvařenou rýži a promíchejte. Podávejte posypané zbylými klíčky.

 

POHANKA

Pohanka patří mezi pseudoobiloviny. Z jejích květů se získává tmavý med. Pohanka se řadí k dietním potravinám. Je vhodná pro bezlepkovou dietu. Pacientům s citlivým trávením prospívá podíl slizu v pohance.

Používá se rovněž při problémech oběhového systému, diabetu, léčbě omrzlin a nemocech z ozáření. K pěstování klíčků používejte loupanou pohanku (kroupy).

Pohanku stačí namočit na 20 minut a klíčí 1 – 2 dny.

 

Nutriční hodnoty:

 

-          Živiny: 70% sacharidů, 12% bílkovin, 3% tuků, vysoký podíl lyzinu (esenciální aminokyselina), rutin

-          Vitaminy a antioxidanty: B1, B2, niacin, E

-          Minerály a stopové prvky: fosfor, draslík, vápník, měď, hořčík, železo, fluor

-          Organické kyseliny: citronová, jablečná, šťavelová

-          Enzymy

POHANKOVÉ POMAZÁNKY- různé příchutě

 

Budete potřebovat: 100 g klíčků pohanky, dýňová nebo slunečnicová semena, bylinky: bazalka, kopr, pažitka, petržel, špenát (podle chuti), sůl, koření: pepř, kayenský pepř, estragon, kari, kumín – římský kmín, kurkuma (podle chuti), česnek, olivový olej, citronová šťáva, aby směs nezhnědla.

Postup: klíčky pohanky umixujte s dýňovým semínkem, přidejte bylinky a koření dle chuti, olivový olej a citronovou šťávu.

 

                                     

 

 

RADY A DOPORUČENÍ

JAK JE KONZUMOVAT?

Nutno zopakovat, že největší účinky mají klíčky syrové, protože většina obsahových látek je thermolabilní.

KOLIK KLÍČKŮ?

"Hrstka klíčků denně pokryje denní potřebu vitamínů". Hrstku odhadujeme na 50 g denně. Řiďte se pravidlem "nic se nemá přehánět". Zbytečně si vztah ke klíčkům nekažte tím, že se jich přejíte. Smyslem je jejich pravidelná konzumace jako u běžné syrové zeleniny a ovoce, abyste se těšili z jejich účinků.

KLÍČKY A DĚTI

Klíčky zařazujte na dětský jídelníček postupně, nejdříve však od 2. roku života dítěte. Je dobré mít po ruce mísu ovoce a zeleniny. Pozor na nadměrný přísun vlákniny. Přemíra může vyvolat trávicí problémy a živiny by se nestačily vstřebat. Je nutné respektovat doporučenou denní dávku. Vždy je lepší poradit se s odborníkem, nejlépe na progresivní celostní medicínu.

 

KLÍČKY A NADÝMÁNÍ

Nebojte se plynatosti. Plynatost mají na svědomí oligosacharidy. S dobou namáčení se plynatost snižuje. Zatímco jednodenní klíčky ještě oligosacharidy obsahují, čtyřdenní klíčky (kdy jsou zralé ke konzumaci) jich obsahují již velmi malé množství. Současně platí, že čím více luštěnin jíte, tím méně plynatostí trpíte.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ochutnávka olivového oleje - čtvrtek 23.2.2017

22.02.2017 12:02

Ve čtvrtek můžete v našem obchodě ochutnat olivový španělský olej ze soukromé farmy.

Kvalita těchto extra panenských olivových olejů je zaručena certifikátem DOP Les Garrigues (chráněným označením původu), který potvrzuje a zaručuje kvalitu našich olivových olejů kategorie superior. S cílem nabídnout ten nejlepší olivový olej, takzvané tekuté zlato, je kladen maximální důraz na péči o staleté olivovníky a šetrný způsob sklízení oliv. Požívají se pouze olivy Arbequina. Olivové sady jsou v místě, kde půda z vyhaslých sopek obsahuje obrovské minerální bohatství, které nemůže žádná chemie nahradit. 

Nezáleží ani tak na množství tuků, které člověk zkonzumuje, jako na jejich kvalitě. Jenže pozor – i u olivových olejů jde příznivá cena často na vrub kvality. Který je ten nejlepší?

Hlavní roli v kvalitě olejů hrají jednoduché nenasycené mastné kyseliny olivového oleje. Ty spíše snižují obsah škodlivého LDL-cholesterolu a obsahují zároveň „dobrý“ HDL-cholesterol, který předchází vzniku arteriosklerózy. Účinnou látkou v olivách, která chrání srdce, má být oleuropein.

Olivový olej je nejlepší stolní tuk, protože se získává prostým lisováním oliv – bez chemických nebo jiných přísad. Každý jiný olej získávaný ze semen se naproti tomu musí extrahovat, např. přidáním propanu nebo butanu. Skutečnost, že tento produkt olivovníku obsahuje mnoho jednoduchých nenasycených mastných kyselin, je důležitá i při pečení a vaření: vydrží vysoké teploty, aniž by se zničila struktura těchto mastných kyselin.

Olivový olej je tak lehce stravitelný, že se v regionech okolo Středozemního moře míchá dokonce do kojenecké výživy. Není divu: kyselina olejová je obsažena již v mateřském mléce a má zvláštní význam pro vývoj nervového systému malých dětí.

 

Panenské oleje

- jsou lisované z celých plodů téměř zastudena a jsou vhodné pro studenou i teplou kuchyni, důležité je však nepřesáhnout maximální teplotu pro jeho ohřívání, kterou je 210 °C

Extra panenský olej (Extra virgin) – nejkvalitnější olivový olej s volnou kyselostí méně než 0,8 g na 100 g, získaný přímo z plodů olivovníku. Vyrábí se pouze mechanickým postupem a vyznačuje se výraznou olivovou chutí a vůní. Nejvyšší kvalitu mají oleje lisované bez pecek.

Panenský olej (Virgin) – olivový olej s volnou kyselostí méně než 2,0 g na 100 g, získává se také přímo z plodů olivovníku a opět pouze mechanickými postupy.

Obyčejný panenský olej – olivový olej s volnou kyselostí méně než 3,3 g na 100 g.

 

Rafinované oleje

- jsou lisovány za vysokých teplot a pod tlakem, čímž se snižuje jejich kvalita a nutriční hodnota. Vylisovaný produkt bývá následně chemicky upraven a je vhodný spíše na smažení.

Rafinovaný olej – olej získaný rafinováním panenského olivového oleje s volnou kyselostí méně než 0,5 g na 100 g.

Rafinovaný olej z pokrutin – olej získaný rafinováním surového olivového oleje z pokrutin s volnou kyselostí méně než 0,5 g na 100 g. Pokrutina je odpad z prvotního lisování oliv.

 

Směsi

Olivový olej – olej získaný smícháním rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje, s volnou kyselostí méně než 1,5 g na 100 g.

Olej z pokrutin – olej získaný smícháním rafinovaného olivového oleje z pokrutin a panenského olivového oleje, s obsahem volných kyselin méně než 1,5 g na 100 g.

 

Účinky olivového oleje

-          působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním

-          má výrazné antioxidační účinky

-          obsahuje vitamíny A, D, K, E a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu

-          snižuje hladinu cholesterolu

-          působí proti zácpě a nadýmání

-          má detoxikační účinky

-          podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení, je vhodným doplňkem stravy při redukční dietě

-          podporuje vstřebávání vápníku

-          podporuje funkci žlučníku

-          zpomaluje stárnutí orgánů

 

Kyselost (acidivita) a další ukazatele kvality olivových olejů

OLIVOVÝ OLEJ A JEHO KVALITA

KYSELOST (ACIDIVITA)

Kyselost (acidivita) je důležitý ukazatel kvality extra panenských olivových olejů. Uvádí se v procentech a vyjadřuje maximální podíl volných mastných kyselin v olivovém oleji.

Extra panenský olivový olej musí mít kyselost (acidivitu) od 0,8-0,3%. Ve výjmečných i 0,2-0,1%. Zjednodušeně řečeno nižší hodnota znamená vyšší kvalitu.

Ukazatel kyselosti (acidivity) má vypovídající hodnotu pouze u nerafinovaného olivového oleje (při rafinaci totiž dochází k chemickému snížení kyselosti).

Doporučujeme tento ukazatel při výběru olivového oleje sledovat.

Z informace o acidivitě můžete dost přesně odhadnout kvalitu olivového oleje a nekoupíte tedy nekvalitní olivový olej.

Kyselost (acidivita) olivového oleje totiž znamená kvalitu plodů a bezchybnost zpracování. Pokud jsou při sklizni olivy porušeny, dochází v nich k chemické reakci, při které vznikají volné mastné kyseliny. Jde o stejný proces, ke kterému dochází také při přezrávání oliv (z přezrálých oliv výrobci vylisují více oleje). Tento nežádoucí proces způsobuje i dlouhodobé skladování oliv.

Zjednodušeně lze říci, že olivové oleje s vyšší acidivitou mohou být vyrobeny z nahnilých či jinak nekvalitních oliv.

Z výše uvedeného důvodu je důležité, aby olivový olej byl vyráběn s mimořádnou pečlivostí a pozorností. Jenom tak je možné vyrobit kvalitní olivový olej. Nejlepší olivové oleje v naší nabídce mají hodnotu kyselosti (acidivity) 0,3 %, jsou to vysoce kvalitní oleje.

 

ČLENĚNÍ OLIVOVÝCH OLEJŮ DLE HODNOTY KYSELOSTI (ACIDIVITY)

Extra panenský (Extra Virgin) olivový olej je lisován za studena. Je vyroben ze šťávy z oliv získané pouze mechanickými postupy bez přidaných chemických látek. Kyselost (acidivita) u extra panenských olivových olejů nesmí přesáhnout hodnotu 0,8 %.

Kvalitní extra panenské olivové oleje dosahují hodnot kyselosti 0,3 – 0,5 %.

 

 

Trochu jiné bezlepkové pečivo

09.01.2017 20:41

Od úterý 17.1.2017 si můžete koupit v našem obchodě bezlepkové čerstvé pečivo od rodinné firmy Magicbakery. Nabídneme Vám:

- Tvarohový Cheese cake - s příchutí pravé vanilky a sušeného ovoce

- Čokoládový koláč s belgickou čokoládou

- Makový koláč  s citronovou polevou

- Pohankový chléb přírodní

- Pohankový cibulový chléb

- Pohankovo-mrkvový chléb

- Pohankovo-řepový

 

 

 

Vitalina v novém!

03.01.2017 23:35

Díky přízni zákazníků a snaze rozšiřovat nejen nabídku zboží ale i služby pro Vás, vyměnili jsme prostory v bývalé Jitřence za nové, modernější a pro spoustu lidí dosažitelnější.  Nyní nás naleznete na adrese Dukelská 1, Hradec Králové 2, po levé straně cestou z podchodu k Tescu nebo Atriu. Zveme Vás do nového obchůdku a těšíme se na Vaši návštěvu. Zdenka a Věra.

Vánoční recepty - tradiční ale zdravější cukroví

11.12.2016 18:57

Vánoční cukroví, tradičně, chutně, zdravě

Pracičky

-          12 dkg celozrnné mouky

-           3 dkg sójové mouky hladké

-          5 dkg vlašských ořechů

-          2 lžíce rozinek

-          2 lžíce sušeného sladovitu

-           1 lžička skořice

-           3 mleté hřebíčky

-          na špičku nože citronové kůry

-           ½ lžičky sody 7 lžiček bílého jogurtu

-          30 ml olivového oleje

Z ingrediencí vypracujeme těsto, natlačíme do formiček a  pečeme do  růžova. Vyklápíme je hned po vytažení z trouby.

Mrkvová srdíčka

-          200 g celozrnné pšeničné mouky

-          200 g jemně nastrouhané syrové mrkve

-          80 g másla

-          30 g přírodního třtinového cukru nebo Xylovitu

-           ½ prášku do pečiva bez fosfátů

Vypracované těsto rozválíme, vykrajujeme srdíčka, která pak upečeme do růžova. Na závěr je potřeme meruňkovou marmeládou bez cukru  (zn. StDalfour) a posypeme sezamovým semínkem.

Rozinková srdce

-          30 g celozrnné mouky

-           80 g rozinek 

-          70 g ořechů 

-          50 ml citronové šťávy

-           1 vaječný bílek

-           1 vaječný žloutek na potření

Rozmixujeme rozinky s ořechy, přidáme mouku, bílek a citronovou šťávu. Těsto hněteme do té doby, než se bude lepit k míse. Poté ho překryjeme potravinářskou fólií a necháme v ledničce do dalšího dne. Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj srdíčka či jiné tvary dle naší fantazie. Hotové potřeme rozšlehaným žloutkem. Cukroví pečeme při teplotě 180°C po dobu asi 10 minut. Hotová rozinková srdíčka můžeme ozdobit polevou z hořké čokolády, lehce pocukrovat nebo je nemusíme vůbec zdobit.

Kokosovo - ovesné  placičky    

-          100 g ovesných vloček

-          100 g strouhaného kokosu

-          na drobné kousky nakrájené jablko

-          50 g směsi slunečnicových a dýňových semínek

-          1 vejce

-          3 bílky (sníh)

-          1 lžička skořice

-          2 lžíce řepkového oleje

-          1 lžička vanilkového cukru

Vypracované těsto rozválíme, vykrajujeme srdíčka, která pak upečeme do růžova. Na závěr je potřeme meruňkovou (nebo jinou podle vlastní chutě) marmeládou bez cukru (zn. StDalfour) a posypeme sezamovým semínkem.

Jablečné kuličky s mandlemi  - nepečené

-          250 g loupaných jablek

-           250 g přírodního třtinového cukru nebo Xylovitu

-          100 g loupaných mandlí

-          1 citron a trochu vody

Z cukru a vody uvaříme hustý sirup, přidáme nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná jablka a ještě chvíli povaříme. Pak přidáme polovinu oloupaných a nakrájených mandlí, citrónovou šťávu, trochu nastrouhané citrónové kůry a  dovaříme na  hustou kaši. Z dobře vychladlé směsi tvoříme malé kuličky. Nakonec je obalíme v druhé polovině nasekaných mandlí a ukládáme do košíčků.

Meruňkové placičky

-          200 g sušených meruněk

-          150 g loupaných mandlí nebo vlašských ořechů

-           2 lžíce ovesných vloček 

-          lžička slunečnicových semínek,

-          lžičku máku, sezamových semínek

-          trocha skořice a hřebíčku nebo perníkového koření

-           80 g medu

-          ¼ mléka – např. mandlového

-          60 g másla

-          40 g celozrnné mouky

Smícháme mléko, máslo, med a mouku, směs přivedeme v hrnci k varu a přidáme nakrájené meruňky, ořechy, koření a semínka. Za stálého míchání povaříme 5 minut. Plech vyložíme pečícím papírem. Na plech nanášíme vytvořené menší placičky a pečeme cca 15 minut při 170°C. Po upečení meruňkové placičky z plechu sejmeme a necháme chladnout na rovném podkladě.

Vánočka ze špaldy

-           500g celozrnné špaldové mouky jemně mleté

-           150 g třtinového cukru  nebo Xylovitu

-          100 g másla

-           250 ml mléka – nemusí být živočišné, vhodné je sójové nebo ovesné

-          1 vejce 

-          1 žloutek 

-          20 g droždí 

-          Mák, oříšky nebo mandle na posypání

-          Sůl

-          Citronová kůra z BIO citronu

Do skleněné mísy nasypeme mouku, přidáme máslo pokojové teploty, citronovou kůru, vejce, vykynutý kvásek a sůl (kvásek připravíme z droždí, z trochu cukru a vlažného mléka, necháme půl hodiny odstát). Dobře prohněteme a hotové těsto necháme v teple vykynout asi 1,5 – 2 hodiny. Těsto rozdělíme na 9 částí – upleteme copy ze 4 pramínků, ze tří a ze dvou, položíme na sebe, upevníme špejlemi a necháme ještě půl hodiny pod utěrkou kynout na plechu. Vánočku potřeme žloutkem, posypeme mákem nebo ořechy a  pečeme v předehřáté troubě na cca 180 stupňů.

Rohlíčky s javorovým sirupem

-          200g celozrnné špaldové BIO mouky 

-          100g mletých ořechů 

-          100g mletých slunečnicových semínek

-           50g karobového prášku

-           125g másla 

-          200g javorového sirupu

Smícháme mouku, ořechy, semínka, karob, tuk a utřeme se sirupem. Vytvarujeme rohlíčky a pečeme při 160 stupních. Můžeme je ještě teplé obalit v mletých oříškách nebo sušeném rýžovém či kokosovém nápoji.

 

Sušené švestky v karobové čokoládě  - nepečené  

-           1 balíček sušených vypeckovaných švestek

-          oloupané mandle

-           karobová čokoláda (pecičky) na namáčení

-          kokos na obalení

Karobové pecičky rozpusťte ve vodní lázni (můžete přidat trochu másla). Švestky napařte v páře (otevřou se a lépe se s nimi pracuje). Do každé švestky vložte oloupanou mandli, napíchněte na párátko a namočte v karobové čokoládě a obalte v kokosu. Nechte na podložce uschnout.

 

Těsto na korpusy košíčků nebo ořechů

-          1,5 šálku mletých ovesných vloček

-          1,5 šálku rýžové mouky

-           1,2 šálku mletých ořechů

-           ½ šálku másla

-           ¼ šálku vody

-           javorový sirup podle chuti

-          špetka mořské soli

Utřete máslo, vodu, javorový sirup a pak opatrně přimíchejte ostatní ingredience. Těsto zpracovávejte šetrně. Těsto vtlačte do formiček a pečte při 170˚C.

Krém pro naplnění po vychladnutí:

-          2 sáčky vanilkového pudinku 

-          300 ml ovesného nebo jiného alternativního mléka

-           trocha třtinového cukru nebo sirupu

-          50g másla

Z mléka, cukru a pudinku uvařte hustou kaši. Pak míchejte až do zchladnutí, aby se nevytvořil škraloup a zašlehejte máslo. Můžete ochutit kakaovým práškem bez cukru nebo karobem.

Celozrnné perníčky

-           250g celozrnné hladké špaldové mouky

-          250g žitné mouky

-          250g medu

-          250g másla

-           2 vejce

-          50g kakaa

-          1 sáček perníkové prášku do pečiva bez fosfátů 

-          mleté koření do perníku – skořice, hřebíček, pepř, nové koření

Máslo nechejte rozpustit v hrnci, přisypejte mleté perníkové koření a chvilku prohřívejte, aby se uvolnila chuť koření. Poté přidejte med a kakao a nechejte vychladnout (ale ne ztuhnout). Poté přimíchejte vejce, kypřící prášek a mouku. Těsto nechejte odpočinout v chladu do druhého dne a pak vykrajujte a pečte perníčky. Můžete je zdobit podle fantazie citronovou polevou. Upečené perníky jsou měkké hned. Na polevu budete potřebovat bílek z jednoho vajíčka, 100 g cukru moučka a lžičku citronové šťávy. Vše důkladně vymícháte a zdobíte.

 



 

Datlové pusinky    

-          60g sušených datlí

-          50g mletých vlašských ořechů

-          50g hrubě sekaných mandlí

-          2 bílky 

-          1 lžička nastrouhané kůry z citronu  bez chemického ošetření

-          2 lžičky kávy

Datle nakrájejte na  menší kousky, promíchejte s  mandlemi a  ořechy a vmíchejte do sněhu ušlehaného z bílků. Do  hmoty přidejte nastrouhanou kůru z  citronu a  kávu. Lžičkou vykrajujte na  plech pusinky a  pečte při 150˚C do světle hněda.

Ovesné sušenky  s marmeládou

-          400 g mletých ovesných vloček

-          50 g třtinového cukru

-          1 vanilkový cukr

-          1 vejce

-          4 lžíce medu 

-          1,5 dcl teplého mléka čerstvého nebo  alternativního, výborné je ovesné

-           100 g rozinek

-          100 g ořechů nebo mandlí 

-          rybízová marmeláda na ozdobu (nejlépe  marmeláda bez přidaného cukru St. Dalfour nebo domácí)

Do mísy nasypejte ovesné vločky, zalijte teplým mlékem s medem a cukrem. Nechejte asi 10 minut namočené, až se mléko vsákne, potom přidejte vejce, rozinky, ořechy a promíchejte. Ze směsi rukou vytvořte hrudky (kolečka o průměru asi 6 cm) a pokládejte na plech. Doprostřed každé kolečka udělejte opačným koncem vařečky důlek, který naplníte marmeládou. Sušenky pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 – 25 minut.

Kuličky z mandlí a jablek  - nepečené

-          250g loupaných jablek

-          250gr přírodního třtinového cukru

-          100g loupaných mandlí

-          1 citron

-           trocha vody

Z cukru a vody uvařte hustý sirup, přidejte na hrubo nastrouhaná jablka a ještě chvíli provařte. Pak přidejte polovinu oloupaných a nakrájených mandlí, citronovou šťávu a trochu citronové kůry a dovařte na hustou kaši. Z vychladlé směsi vytvořte kuličky, obalte v druhé polovině nasekaných mandlí a uložte do papírových košíčků.

 

Úlečky   

-           90 g přesátých na jemno strouhaných vlašských ořechů

-           60 g sušeného ovesného nápoje

-          40 g javorového sirupu 

-          3 kapky aromatického citronového oleje pro vnitřní použití

-          instantní rýžová mouka na obalení

Strouhané vlašské oříšky smícháme se sušeným ovesným nápojem. Kompaktní a  tvárnou hmotu získáme po vmíchání javorového sirupu. Přivoníme aromatickým citrónovým nebo mandlovým olejem a těsto dobře propracujeme. Těstíčko vyválíme ve váleček, nakrájíme kousky, které obalíme v instantní rýžové mouce a vtiskneme je do  formičky. Prstem vykroužíme uvnitř v těstě prostor, který pak po vysušení úlečkových korpusů vyplníme marmeládou bez cukru. Plnění a lepení s podkladovým lineckým kolečkem, piškotem nebo celozrnnou sušenkou provedeme až po ztuhnutí úlečků, nejlépe za dva dny.

Medvědí tlapky s karobem

-          160 g jemné celozrnné pšeničné špaldové mouky

-          100 g mletých vlašských ořechů

-          1 rovná lžička mleté skořice BIO

-           ½ lžičky mletého hřebíčku

-           ½ lžičky mletého nového koření

-          Koření můžete nahradit perníkovým kořením

-          15 g karobu (svatojánský chléb)

-          40 g sušeného ovesného nápoje

-          40 g medu

-          1 vejce

-          50 g panenského slunečnicového oleje

-           4–5 kapek aromatického citronového nebo mandlového oleje pro vnitřní použití

-          vanilkový cukr na obalení

-          rostlinný tuk na vymaštění formiček

Všechny sypké ingredience dobře v míse promícháme včetně koření, potom přidáme tekuté složky. Nakonec těsto přivoníme aromatickým olejem. V míse těsto vařečkou zčásti uhněteme a pak vyklopíme na  vál, kde ho rukama propracujeme. Těsto můžeme nechat odpočinout. Do  vymaštěných formiček vtiskujeme kousky těsta a dáme péci na 15-18 minut do trouby vyhřáté na 170°C. Vyklepneme ještě horké z formiček.

 

 

 

 

Linecké pečivo

-          200 g hladké celozrnné pšeničné mouky špaldové BIO

-          140 g másla

-          2 žloutky

-          20 g sušeného ovesného nápoje

-          40 g glukopuru

Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme v chladnu asi půl hodiny odpočinout. Pak těsto vyválíme a vypichujeme kytičky, hvězdičky či srdíčka apod. Stejné množství tvarů i s otvorem. Pečeme v mírné troubě při 160 – 180°C a asi 2x 10 minut. Druhých 10 minut musíme hlídat, aby moc neztmavly. Slepujeme marmeládou bez cukru, např. značka St. Dalfour.

Sezamové kuličky s medem  - nepečené

-          100 g sezamových semínek

-          35 g medu 

-          10 g javorového sirupu (nemusí být, máme-li med řídký) 

-          oloupané mandle do kuliček

-           20 g sušeného ovesného nápoje  (pro bezlepkovou dietu raději ne)

-           2 kapky aromatického citronového nebo mandlového oleje pro vnitřní použití 

-          trochu mletého kokosu na obalení

Sezamová semínka namixujeme v mlýnku na kávu na jemno, přidáme med a pokud je tuhý, tak i trochu javorového sirupu. Vše zakápneme aromatickým olejem a na zahuštění přisypeme lžičku sušeného ovesného nápoje. Malou vařečkou promícháme a následně rukama vytvoříme těstíčko. Vyválíme váleček, který nakrájíme na malé kousky. Do každého zabalíme spařenou a oloupanou mandli obalíme v kokosu.

Vanilkové rohlíčky bez cukru   

-          120 g jemné celozrnné pšeničné mouky špaldové BIO 

-          90 g másla

-          50 g strouhaných lískových oříšků 

-          30 g sušeného nápoje

-          1 žloutek 

-          3 kapky aromatického citronového nebo mandlového oleje pro vnitřní použití 

-          1 sáček vanilkového cukru a 3 lžíce glukopuru

Všechny suroviny kromě vanilkového cukru zpracujeme na vále v těsto a necháme v chladu odpočinout minimálně hodinu. Z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme na plechu na papíře v mírné troubě (200 °C) 10–15 minut. Upečené rohlíčky hned nesundáváme z plechu, protože jsou křehké (díky absenci cukru, který těsto spojuje). Po vytažení z trouby je nahoře cukrujeme namixovaným vanilkovým cukrem s glukopurem ještě za tepla na plechu, aby se fruktóza přilepila a po zchladnutí, až ztuhnou a lze s nimi lépe manipulovat, je otiskneme v cukru i zespodu.

Mandlovo-kaštanová srdíčka 

-          100 g oloupaných mandlí nebo mandlové mouky

-          80 g kaštanové mouky

-          1 rovná lžička mleté skořice

-          ½ lžičky mletého fenyklu

-          1 lžíce vody (slouží k naředění javorového sirupu)

-          25 g panenského slunečnicového oleje

-          50 g javorového nebo obilného sirupu na spojení těsta

-          marmeláda bez cukru

-          hořká čokoláda „Vivani“ na polití srdíček

Sladká srdíčka  jsou plná výživných dobrot a nedají vám mnoho práce. Upečená jsou raz dva. Mohou je i děti s bezlepkovou dietou a alergické na laktózu.

Nejdříve si připravíme mandle. Spaříme je a oloupeme den dopředu a necháme proschnout. Půjdou nám lépe strouhat nebo mixovat.

Z uschlých mandlí si namixujeme mandlovou mouku (kterou lze i koupit) a vsypeme ji do mísy. Přidáme kaštanovou  mouku a veškeré voňavé koření a směs promícháme. Přilijeme panenský slunečnicový olej, hned na to javorový sirup a lžíci vody. Vodu přimíchejte hned, později se „vytlačuje“ z těsta a to se lepí a hůře zpracovává.

Ještě v míse spojíme a rukou vypracujeme tvárné těsto, které na vále rozválíme na cca 3 mm placku. Vypichujeme srdíčka a klademe je na plech vyložený papírem na pečení.  Plech vkládáme do trouby vyhřáté na 175 – 180°C a pečeme jen krátce. Bude stačit dle teploty v troubě 8 – 10 minut. Upečená srdíčka necháme vychladnout a následně je slepíme nějakou marmeládou bez cukru. Nejlepší je i pikantní rybízová nebo z lesních plodin.

Nyní si vše připravíme k polévání srdíček. Spojená srdíčka naklademe těsně vedle sebe na podnos nebo na desku potaženou alobalem. Na vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu. Srdíčka poléváme čokoládou pomocí lžičky dle libosti, ale hezky vypadají pocákaná ve dvou kolmých směrech „cik cak“. Po polití je důležité srdíčka od sebe oddálit, protože po zaschnutí čokolády bychom polevu při oddělování odlamovali. Necháme dobře uschnout, nejlépe v chladu lednice. Některá srdíčka můžeme namočit i celá a ještě zdobit nahoře třeba mandlemi nebo oříšky. Hotová srdíčka uchováváme do doby podávání nejlépe v chladu v uzavřené krabici.  

 

 

 

 

 

Karobové lístečky

-          50 g hladké kukuřičné mouky

-          25 g sušeného sojového nápoje s vanilkovou příchutí + 20 ml vody

-          60 g strouhaných vlašských ořechů

-          10 g karobu (svatojánský chléb) místo kakaa

-          40 g medu

-          30 g kvalitního panenského oleje (slunečnicový, sezamový, ořechový)

-          20 g fruktózy (ovocný cukr)

-          1 rovná lžička mleté skořice

-          ¼ lžičky kardamomu

-          3 kapky citrónového nebo mandlového aromatického oleje

-          vyloupané mandle nebo i ořechy na ozdobu

 

Suché suroviny odvážíme a smícháme v míse. Pak přidáme další ingredience, které nám vše spojí a zpracujeme, nejdříve v misce a pak na vále rukama vše v tvárné těsto. Z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na stejné, asi tak centimetrové dílky.

Nakrájené kousky již v rukou nijak nemačkáme, jenom každý ukrojený dílek položíme naležato a dvěma prsty zmáčkneme do špičky do tvaru lístečku a nahoru vtiskneme mandli, buďto celou nebo postačí i půlka…

Okraje těsta u každého kousku trošku přehrneme přes mandli, aby nám po upečení z lístečku nevypadla.

Je ale možné vše i dodatečně napravit a „přilepit“ ji nazpět marmeládou bez cukru nebo trošku medem…:-)

Lístečky klademe na plech na pečící papír a pečeme je v mírné troubě při teplotě 180°C 20–25 minut. Hlídáme a kontrolujeme upečení rozlomením a prohlédnutím či ochutnáním jednoho kousku. Tím že jsou tmavé, svádí to k připečení.

Upečené lístečky po vychladnutí sundáme opatrně z plechu a klademe na podnos. Pro ty, co mají raději sladší cukroví, je můžeme pro vánoční příležitost lehce pocukrovat namixovanou fruktózou, která je v tomto případě určitě vhodnější než bílý rafinovaný cukr. Budou pak jako zasněžené :-). Karob je výrazně méně sladký a tučný než kakao, proto můžete trochu přisladit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sušenky z kaštanové mouky   

 

-          60 g kaštanové mouky

-          200 g hladké špaldové nebo pšeničné mouky

-          50 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“ + 100 ml vody nebo přímo 150 ml tekutého rýžového nápoje

-          50 g práškového sladidla „Sladovit“

-          40 g panenského slunečnicového oleje

-          5 kapek pomerančového aromatického oleje 

40 g hořké čokolády na vaření BIO (posekat nožem na drobné kousky)

-          1–2 g práškového anýzu

-          trochu špaldové mouky na vál (cca 20 g)

Mouky smícháme v míse společně se suchými složkami, včetně na drobno posekané čokolády, práškového sladidla „Sladovit“ a koření a přilijeme rozpuštěný rýžový mléčný nápoj a panenský slunečnicový olej.

Pak ještě přikápneme pro vůni pomerančový aromatický olej, máme-li ho, a vařečkou vypracujeme těsto a vyklopíme ho na vál. Stěrkou mísu vytřeme, bylo by škoda každé trošky těsta, které obsahuje docela drahé suroviny.

Na vále těsto lehce poprášíme moukou a také ho v ní obalíme a rozválíme z něj placku o síle tak 3 mm.

Tvořítkem vykrájíme tvary, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.

Sušenky pečeme v mírně předehřáté troubě. Teplotu při vkládání máme asi 170°C a pak ji zmírníme, i když vložením studeného plechu teplota sama lehce poklesne. Celkově pečeme cca 40–45 minut při teplotě 150°C a méně, určitě ne více, byly by odspodu tmavé. Doopravdy spíš sušíme. Zkoušíme na jednom kousku odlomením, jak se propékají.

Sušenky jsou bez jakéhokoliv kypřidla, více nenaskočí, a budou pak po vychladnutí pěkně křupavé.

 

Kaštan jedlý je cenným zdrojem kvalitních polysacharidů, sacharidů, bílkovin, oleje a vitamínů skupiny B, vitaminu C a K. Obsahují i stopové prvky, hlavně železo, hořčík a fosfor.

 

 

 

 

 

 

Kokosky z rýžové kaše   

-          160 g rýžové krupice

-          50 g rýžového nápoje „Zajíc“ + 500 ml vody nebo cca 500 ml tekutého rýžového nápoje

-          100 g mletého kokosu

-          2 kapky aromatického oleje

-          2 bílky

-          2 rovné malé odměrky  Stevie nebo 60 g fruktózy nebo březového cukru Xylovit

-          špetka mořské soli do bílků

Základem těchto kokosek je uvařená kaše z rýžové krupice. Rýžovou krupici rozmícháme ve studené vodě a dáme ji vařit. Míchat musíme raději stále, jinak u dna začne kaše vlivem tepla houstnout a pak se nám již mohou tvořit žmolky.

Při ohřevu současně rozpustíme v rýžové kaši sušený rýžový nápoj. Za varu a míchání kaši provaříme asi 4–5 minut. Při použití tekutého rýžového nápoje vaříme krupici přímo v tomto nápoji .

Teplou kaši osladíme dle vlastní volby buď bylinkou stévií nebo fruktózou či xylovitem. Zvolíme variantu, kterou chceme připravit. Oslazením přípravkem stévie si kokosky zachovají tvar a zůstanou pěkně nadýchané. Budou křehké, méně sladké a také zůstanou světlé. Při oslazení fruktózou dojde k částečnému poklesu těsta při pečení. Kokosky budou méně nafouklé a více tmavší obsahem ovocného cukru. Ale chuťově jsou dobré, i když mají trochu „mechovou“ strukturu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celozrnné perníčky bez másla

-          75 g celozrnné špaldové jemné mouky BIO + 10 g na vyvalování

-          25 g žitné celozrnné jemné mouky

-          60 g vlašských ořechů

-          70 g tekutého medu (např. akátového)

-          Lžička jedné sody

-          1 žloutek + 1 polévková lžíce bílku

-          1 lžíce kvalitního panenského oleje

-          1 lžíce perníkového koření (hotové, bez kypřícího prášku), nebo směs mletého koření (skořice, koriandr, hřebíček, badyán, anýz, fenykl)

-          5 kapek pomerančového aromatického oleje 

-          10 g suš. sojového nápoje s příchutí vanilky (nemusí být, lze nahradit moukou)

-          rozšlehané vejce na potření

-           

Všechnu mouku si nejdříve přesejeme na vál, přidáme mleté ořechy, jedlou sodu a odvážený med, žloutek a část bílku, koření a olej.

Olej používám nejraději panenský, třeba řepkový, sezamový nebo slunečnicový.

Těsto začneme zpracovávat nejdříve nožem. Jestliže se lepí, poprášíme je sušeným sojovým nápojem nebo popř. zapracujeme ještě asi tak 10–15 g mouky, ale jenom tolik, aby těsto bylo tvárné. Hodně záleží na suchosti mouky.

Těsto nedáváme do chladu, ale můžeme je hned vyválet asi na tloušťku 3 mm a vypichovat tvary. Perníčky potíráme rozšlehaným vejcem a zdobíme mandlemi nebo oříšky. Pečeme při 200 °C nejdříve tak 6–7 minut a pak troubu úplně zmírníme a za hlídání dopečeme ještě 3–5 minut.

Upečené perníčky můžeme ještě slepovat marmeládou bez cukru. Vypadají velice efektně. Kdo chce, může je také po upečení polévat hořkou čokoládou. Zdobit se dají všelijak. Před pečením, po potření vajíčkem, je také můžeme sypat sezamovým semínkem, sekanými mandlemi nebo oříšky.

Všechny varianty budou chutné. Výborné jsou podávané s ajurvédskou kávou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanilkové proteinové rohlíčky 

Budete potřebovat:

špaldová mouka hladká               100g

ovesná mouka hladká                    50g

mleté vlašské ořechy                     50g

měkký kokosový olej                    90g

vanilkový proteinový prášek       30g

kokosový cukr                                2 PL

bourbon vanilka                             1 ČL

mletá skořice                                  ¼ ČL   

žloutek                                             1 ks

 

Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech vyložte papírem na pečení. Všechny suroviny zpracujte v misce na tuhé a nelepivé těsto. Z těsta vyválejte váleček, nakrájejte na kousky a tvarujte rohlíčky, které pokládejte na plech. Pečte 10 – 15 minut.  Ihned po upečení je obalte v proteinovém prášku a nechte odpočívat ještě na plechu, dokud nevychladnou. Pozor, jsou velmi křehké! Rohlíčky skladujte v tmavé uzavřené nádobě v chladnu a vyndejte jen množství, které sníte. Jinak zvlhnou. 

 

 

 

 

 

 

Úterní povídání ve Vitalině - 8.11.2016

06.11.2016 20:45

Měsíc utekl jako voda a opět Vás srdečně zveme na příjemné setkání a povídání do Vitaliny. A co budeme probírat, jaká témata? Např.:

-         Změna jídelníčku do vánoc s cílem zbavit se pár kil tuků

-         Čím nahradit nevhodné potraviny – odlehčení jídelníčku

-         Jak uvařit chutně a přitom zdravě

-         Vhodné stravování na podzim a nadcházející zimě

-         Proč omezit maso, mléko, bílé pečivo, cukr, sůl

-         Vánoční menu a cukroví – trochu jinak

-         Vhodné sportovní aktivity v zimním období

-         Jak trávit společné chvíle s dětmi a přáteli

-         Tipy na dárky

-         Jak předejít klasickému stresu před vánocemi, kterému chtě nechtě podlehne téměř každá (ý)

-         Znáte zelený ječmen a chlorelu? Seznámíme Vás a ochutnáte tento zdraví prospěšný nápoj.

 

A samozřejmě ochutnávka cukroví a pomazánek a k tomu hodně dobrých receptů.

V případě zájmu změříme složení Vašeho těla na InBody 230 a poradíme s vhodným jídelníčkem.

 

Budeme rádi, když předem nahlásíte svoji účast, abychom zajistily pohodlné sezení a připravily dost občerstvení.

 

Moc se na Vás těší Zdenka Nováková a Věra Kociánová

 

Více info naleznete na našich stránkách www.vitalina.cz

Za povídání si dovolíme vybrat poplatek 150,- Kč.

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>