ROZINKY

 
 

ROZINKY – ELIXÍR ZDRAVÍ A KRÁSY

Rozinky nemusíme přidávat pouze do pečiva, kompotu, zmrzliny a dalších sladkých pokrmů. Zkuste je mlsat jen tak, místo bonbonů a čokolády. Jsou totiž hotovým elixírem zdraví a krásy!

Sladké sušené plody hroznového vína používáme většinou jen na „doladění“ chuti koláčů, nádivek do buchet nebo závinů. Vezměte je na milost a objevíte v nich mnohem víc!

Rozinky obsahují:

  • Zejména vitamin A, který je dobrý pro tvorbu pigmentu a rozjasňuje pleť
  • vitamin B1 zklidní vaše nervy a působí proti stresu
  • B2 vás dokáže zbavit migrény a ochrání oči před šedým zákalem.
  •  Pak samozřejmě nesmíme zapomenout na vitamin C, neboli vitamin „krásy“. Ten podpoří imunitu, zrychluje metabolismus, pečuje o pokožku a posiluje cévy.
  • díky obsahu ovocného cukru vás téměř okamžitě dobijí energií
  • Rozinky jsou stejně jako plody vinné révy významným zdrojem tzv. antioxidantů – látek, jež nás chrání před nebezpečnými volnými radikály z ovzduší i potravin (ve velkém objemu v organismu vznikají i při stresu a náročných sportovních výkonech).

 

Mlsáním rozinek uděláte dobře i vašim střevům, obsahují totiž velké množství vlákniny, kterou potřebujete pro správné trávení. A zanedbatelný není ani počet minerálů, které v této dobrotě najdete, ať už je to železo (proti chudokrevnosti), draslík (prospívá srdci i ledvinám) nebo vápník pro zdravé kosti.

Pamatujte si: 1 rozinka = 1 kapka krve

Podle toho, jaký druh hroznového vína sušíte, takový je druh rozinek. Na trhu naleznete rozinky sultánky, kalifornské rozinky, rozinky tmavé, světlé. Z hlediska výživového není mezi nimi rozdíl, pouze chuťový.  Ale vždy dbejte, aby byly nesířené.

Podle nejnovějších výzkumů sladké a lepkavé rozinky neškodí zubům ani dásním, ale naopak prospívají jejich zdraví. Zabraňují totiž růstu a ulpívání bakterií na dásních a na povrchu zubů.

 

Dopřejte si je kdykoli a bez výčitek!