QUINOA

 

Quinoa (merlík čínský)  –  výživová bomba

Quinoa je jednou z nejstarších obilnin pocházející z Jižní Ameriky, kde byla pěstována a vysoce ceněna starými Inky. Z botanického hlediska je příbuzná spíš listové zelenině, jako je špenát, nicméně její využití se vždy podobalo obilninám. V porovnání s nimi má však nezvykle vysoký obsah bílkovin, tuku a vápníku, jehož zastoupení dokonce převyšuje to v mléce. Mimo to je quinoa také cenným zdrojem hořčíku, železa, fosforu, vitaminu B a E .

Obsahuje širokou paletu vitaminů – thiamin, riboflavin, kyselina listová, beta-karoten, alfa-tokoferol a vitamin C. Z minerálních látek můžeme jmenovat např. hořčík, mangan, železo, měď, fosfor či zinek. To není zdaleka všechno, quinoa je také bohatým zdrojem polynenasycených mastných kyselin, oligosacharidů, vlákniny, rostlinných sterolů a antioxidantů.

 

Z hlediska výživových hodnot jsou hlavní složkou quinoi složené karbohydráty, tedy škroby, které tvoří cca 58%. Zajímavý je však na obiloviny velmi vysoký podíl bílkovin, který dosahuje až 15,6% a tuku 7%.

Quinoa je řazena mezi tzv. superfoods, a to právě díky vysokému obsahu bílkovin, zejména pak esenciálních bílkovin, které si neumí lidské tělo samo vyrábět. Dlouho se mělo za to, že tzv. kvalitními bílkovinami, které mají zastoupení všech esenciálních bílkovin najednou, jsou pouze živočišné potraviny jako maso, vejce a mléko. Rozbory ale ukázaly, že to je mýtus a že komplexní škálu proteinů lze získat i z potravin rostlinného původu. Quinoa je toho svým složením důkazem. Až na nízký obsah methioninu jsou v ní zastoupeny všechny potřebné proteiny a podílem lysinu se tato obilovina podobá sóje, která je v mnoha zemích světa hlavním zdrojem bílkovin a zároveň je u spousty lidí zavrhovaná.

Čím nám quinoa pomáhá?

  • Je bezlepková, výživná a lehce stravitelná
  • Je vhodná pro děti, sportovce, kojící matky, nemocné lidi a vegetariány
  • Vysoký obsah hořčíku a vitamínu B2 – jsou dobré na migrény
  • Vysoký obsah vlákniny – snižuje krevní tlak a je prevencí srdečních onemocnění, rakoviny a cukrovky, prevence diabetu
  • má zvýšený obsah histidinu, který je významný především ve výživě kojenců a malých dětí
  • Podle čínské medicíny prospívá ledvinám, pro něž má energizující účinky

 

 

Způsob přípravy:

Jako většina obilovin, také quinoa během vaření nabývá na objemu, což je dobré mít na paměti při odměřování porcí. Pro jednoho dospělého člověka je většinou adekvátní množství kolem 50g (syrové). Při přípravě dodržujte pravidlo podílu 1:2, tedy jeden díl quinoi na dva díly vody. Obilovinu není potřeba dopředu propírat, ani namáčet a vaření zabere do 15 minut. Že je quinoa hotová poznáte podle toho, že trochu zprůsvitní na jednotlivých zrníčkách. Po uvaření má jemnou, lehce oříškovou chuť a představuje výbornou alternativu k bílé rýži či kuskusu. Můžete ji přidávat jako zavářku do polévky, do rizota, je z ní vynikající salát buď sladký – s ovocem, ořechy a medem, nebo slaný – s čerstvou zeleninou, kukuřicí a sýrem, posypaný směsí semínek.

Můžete ji přidávat i k těstu při pečení sladkých či slaných koláčů.

 

Quinou najdete v obchodě jako přílohu, a to bílou, červenou a černou, ve formě vloček a nápoje. Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť. Podobá se bílé rýží, ale je mnohem zdravější. Červená quinoa je křupavější, s oříškovou příchutí. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

 

Quinou můžete použít např. jako zavářku do polévky, jako přílohu k masu, zelenině, tempehu a trochu jiných receptů naleznete v záložce RECEPTY