PSYLLIUM

 
 

Psyllium –  dodává pocit nasycení a správnou peristaltiku ve střevech

Vláknina je známá zejména svou vlastností zmírňovat zácpu nebo předcházet jejímu vzniku. Vláknina má prozdraví i další příznivé účinky, např. snižuje riziko vzniku cukrovky a onemocnění srdce - dočtete se dále.

Vláknina je ta část rostlinné potravy, kterou organismus člověka nedokáže strávit nebo vstřebat.

Na rozdíl od složek potravin, jako jsou tuky, bílkoviny, anebo sacharidy, je vláknina pro organismus nestravitelná, proto vláknina ve více či méně neporušeném stavu přechází přes žaludek, tenké střevo a tlusté střevo, a nakonec se z těla vyloučí. Zdánlivě to vypadá, že vláknina nemá při fungování organismu důležitou roli, ve skutečnosti však má při udržení zdraví mnoho důležitých funkcí.

Ve vodě nerozpustná vláknina pomáhá průchodu zkonzumované stravy přes trávicí trakt a taktéž zvyšuje objem stolice. Ve vodě nerozpustná vláknina může pocházet z různých zdrojů. Jejím vynikajícím zdrojem je celozrnná mouka, pšeničné otruby, ořechy a různé druhy zeleniny. Říká se jí škrabka na střeva.

 

Ve vodě rozpustná vláknina získává gelovou konzistenci, podobně jako když namočíte houbu do vody, což může být účinným prostředkem ke snížení obsahu cholesterolu v krvi a snižování hladiny cukru v krvi.

Ve vodě rozpustná vláknina může pocházet z ovsa, hrachu, fazole, jablek, citrusových plodů, mrkve, ječmene a rozpustnou vlákninu obsahuje také psyllium.

 

Psyllium – obaly – slupky - semen jitrocele indického – obsahují obzvláště mnoho vlákniny, a to přibližně půl na půl rozpustné a nerozpustné. Vláknina se po zkonzumování ve střevech dokáže zvětšit na několikanásobek svého objemu jako zátka z psylliového gelu, prochází tlustým střevem a vyčistí jej.

 

Během tohoto procesu psyllium do sebe vstřebá část toxických látek, odstraňuje usazeniny, a problematické úseky se stávají průchodnějšími. Díky své mimořádné účinnosti se psyllium jeví jako nejoblíbenější vláknina, protože nejenže snižuje výskyt zácpy, ale pomáhá i při snižování hmotnosti, detoxikuje organismus a zlepšuje celkový zdravotní stav.

 

Vláknina psyllium může být velmi užitečná také při detoxikaci organismu. Pravidelná konzumace pomáhá zachovat zdraví střevního traktu. Organismus získá více energie, zlepší se vstřebávání různých živin, zbaví se nepříjemných plynů, nadmutí a toxických látek. Vláknina při zvýšeném příjmu snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, což prokázaly mnohé lékařské výzkumy.

 

Psyllium a jeho výhody

 

Psyllium zvyšuje objem stolice, zjemňuje její strukturu. Jakmile má stolice větší objem, lépe se pohybuje ve střevě, čímž se snižuje pravděpodobnost výskytu zácpy.

 

Vláknina rozpustná ve vodě může napomáhat při snižování cholesterolu v krvi tím, že snižuje hladinu lipoproteinu (LDL) s nízkou hustotou, takzvaný „špatný” cholesterol. Na základě epidemiologických studií zvýšený příjem vlákniny psyllium snižuje krevní tlak, výskyt různých zánětlivých onemocnění a přispívá rovněž ke zdraví srdce.

 

Vláknina psyllium zpomaluje vstřebávání cukru do krve, což u lidí postižených cukrovkou napomáhá snížit kolísání cukru v krvi. Dále snižuje riziko cukrovky typu 2.

 

Vláknina může pomáhat také při normalizaci tělesné hmotnosti. Při konzumaci potravy s vysokým obsahem vlákniny trvá žvýkání déle, organismus má více času, aby pocítil nasycenost, člověk už nepociťuje hlad.