PROPOLIS A PYL

 
 

Propolis – léčí, opravuje, dezinfikuje

Propolis je včelí produkt. Užitečný hmyz poskytuje celou řadu prospěšných látek – med, vosk, jed, kašičku… a právě propolis. V úlech se používá především k údržbě a opravám. Včely jím uzavírají trhliny, zpevňují strukturu úlu a zabraňují tak v přístupu škůdcům i nepřátelům.

Chemické složení lze určit jen přibližně. Propolis se totiž liší podle oblasti původu i druhů rostlin, které včely zpracovávají. Obsahuje velké množství různých látek, což pochopitelně znemožňuje umělou výrobu či jenom napodobení. Musíme se prostě spolehnout na přírodní zdroje.

Nebylo by správné považovat propolis za jakýsi univerzální všelék. Ale řada testů potvrdila jeho schopnost urychlit léčení a hojení nejrůznějších onemocnění.

Mezi základní složky propolisu patří především pryskyřičné látky, éterické oleje a vosky. Dále balzámy, třísloviny, jisté množství vitamínů a provitamínů, celá řada minerálů a stopových prvků a především flavonoidy. Právě těm se přičítají nejvýznamnější účinky propolisu na posílení lidské imunity

Propolis je přírodní látka získaná z balzámů pryskyřičné povahy, kterou včely sbírají z různých rostlin, květů a léčivých bylin. V propolisu bylo zjištěno 34 léčivých složek. Propolis obsahuje 50-60% pryskyřic, 10-12% éterických olejů a asi 5% pylu. Tyto látky mají velmi příznivé účinky na lidský organismus. Široké spektrum uhlovodíků, mastných kyselin, terpenoidů, vitamínů a ostatních organických látek zastupuje bohaté společenství, které se jinde v přírodě nevyskytuje.

Užití propolisu:

  • Zánětlivé onemocnění -  dutiny ústní, žaludku, střevní sliznice a močových cest, zápal plic
  • Ochrana před infekčními chorobami
  • Onemocnění horních cest dýchacích
  • Silný antioxidant – boj proti nepříznivým vlivům životního prostředí
  • Urychlení hojení kůže po popáleninách, kožní exémy, oděrky, trudovitost – propolis ve formě tinktury
  • Zastavuje růst kvasinek a likviduje je
  • Podporuje vlastní imunitní systém
  • Propolis můžete kombinovat s medicínskými antibiotiky, a tím zvyšovat jejich účinek. Vůči propolisu není rezistentní žádný bakteriální kmen. Preparáty z propolisu zabíjejí mikroby způsobující tuberkulózu, průjmy, streptokoky, stafylokoky, syfilis apod.

 

VČELÍ PYL – obdivuhodný lék, vlévá krev do žil

Včelí pyl je základní složkou potravy včel. Je plný vitaminů, enzymů, antioxidantů a minerálů. Ideální přísada do jogurtu, musli, ranních cereálií, zmrzliny, dezertů, nápojů, apod.

Včelí pyl neprochází trávicím ústrojím včely, je „sklepáván“ z nožiček včel, není tedy ukládán do medových plástů. Obvykle slouží jako potrava pro Matku včelu. Z toho vyplývá, že se jedná o něco mimořádně kvalitního a účinného.

 

Včelí pyl od výrobce Iswari pochází z polopouštního a civilizací nedotčeného kraje Alentejo v jižním Portugalsku. V tomto panenském regionu se nevyskytuje žádný průmysl ani zemědělství. Proto je včelí pyl od Iswari vysoce kvalitním a čistým produktem neznečištěným chemikáliemi.

Včelí pyl je právem považován za téměř dokonalou potravinu, protože obsahuje mimořádné množství životně nezbytných živin: komplex biologicky vázaných vitamínů (zejm. sk. B), enzymů, minerálů, bílkoviny s kompletním obsahem aminokyselin, esenciální mastné kyseliny, antioxidanty, atd. Včelí pyl obsahuje aminokyselinu fenylalanin. Ta reguluje metabolismus tím, že vysílá tělu signály pro nižší či vyšší příjem potravy podle toho, zda tělo disponuje nadbytkem či nedostatkem živin.

Byla zaznamenána schopnost včelího pylu stabilizovat hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi. Při jeho pravidelné konzumaci hladiny těchto látek klesaly. Množství prospěšného HDL cholesterolu (rozpouští cholesterol usazený v cévách) se zvyšovalo a naopak škodlivého LDL cholesterolu se snižovalo.

Včelí pyl rovněž obsahuje významné množství rutinu.

Zcela výjimečně může včelí pyl vyvolat alergickou reakci. Zde je ale namístě odlišit rostlinný pyl rozptýlený ve vzduchu od pylu včelího, u něhož je pravděpodobnost vyvolání alergie podstatně nižší. Nicméně alergikům doporučujeme začínat pouze s 1/2 lžičky denně a postupně zvýšit konzumaci na 1 až 2 lžičky, pakliže tělo pyl bez problémů přijímá. Současně se však včelí pyl používá pro alternativní léčbu alergií.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g:

Energie 396 kcal/1658 kJ

proteiny 13,20 g

Tuky 8,20 g

Sacharidy 66,50 g

 

Užití a dávkování pylu

Včelí pyl je ideální předem rozpustit v medu (kvůli uvolnění živin) a následně je chutný s jogurtem, v salátech, müsli, apod. Protože každé zrnko je nabito aktivními enzymy a živinami, zařazujte včelí pyl do Vaší stravy pomalu (první týdny max. 1 až 2 lžičky denně). Pokud jste zejména pyloví alergici, začněte zvláště opatrně (1/2 až jednu lžičku denně). Včelí pyl zpracovávejte pouze při nízkých teplotách!