OVES

 

Oves – udržuje rovnováhu nervové soustavy a nízkou hladinu cholesterolu

Na oves se historicky v některých zemích pohlíželo jako na krmivo pro koně, a to převážně proto, že se z něj nedá upéci chléb. Z hlediska živin však skrývá semínko tohoto obilí všechen potenciál rostlinných bílkovin, vitamínů a minerálů. Těchto živin obsahuje 2x více než pšenice. Celé zrno lze využít pro přípravu kaší, zavářky do polévky, při pečení slaného i sladkého pečiva.

Oves lze koupit ve formě celého zrna, ovesné mouky, hrubých a jemných vloček s klíčky, ovesných otrub, ovesného mléka a ovesné smetany. Z ovesných vloček lze pořídit spousta instantních kaší s nekonečnou řadou přísad – ořechů, brusinek, jablek, skořice, …

Čím pomáhá oves našemu zdraví?

  • Snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak díky obsahu beta-glukanu
  • Snižuje riziko onemocnění srdce
  • Díky rozpustné vláknině tvoří v žaludku gel, který zpomaluje trávení a tím výkyvům krevního cukru. Oves lze díky tomu využít i jako doplněk léčby gastritidy a kolitidy a hemeroidů.
  • Ovesná vláknina odstraňuje ze střev žlučové kyseliny.
  • Oves dodává živiny pro správnou funkci neuronů, které zlepšují duševní výkonnost a udržují rovnováhu nervové soustavy, působí antidepresivně.
  • Byly prokázány protirakovinné a protiinfekční účinky ovsa.

 

Klíčové vitamíny a minerály v ovsu:

  • Vápník
  • Železo – více než maso
  • Mangan
  • Zinek
  • Hořčík
  • Měď
  • Selen
  • Fosfor
  • Vitamín E
  • Vitamíny skupiny B

 

Rady do kuchyně:

  • Celé zrno před vařením propláchněte, zalijte vodou, mírně osolte a vařte asi 30 minut a nechte asi 5 minut dojít. Takto upravené je vhodné jako příloha k masu i k zeleninovým pokrmům, do rizota, karbanátků nebo salátů. K přípravě kaše jej však musíte vařit téměř 90 minut. Proto je lepší pro přípravu kaše použít ovesné vločky.
  • Při pečení nahraďte 5 lžic používané mouky ovesnou moukou nebo rozmixovaným i vločkami, pražené a namleté jsou rovněž skvělou náhradou oříšků.
  • Chuť ovesných vloček zvýrazníte jejich orestováním na suché nepřilnavé pánvi.
  • Díky vysokému obsahu proteinu methioninu a menšímu obsahu proteinu lysinu je vhodné oves kombinovat s luštěninami. Dobrá je směs na polévku „Hopi“ nebo „Ó hladové já“
  • Pravidelná konzumace ovsa v jakékoliv podobě (včetně ovesné vody) se doporučuje při nervozitě, únavě, psychické vyčerpanosti, nespavosti a depresi. Jsou vhodné i pro studenty zejména ve zkouškovém období.
  • Uvařené vločky v mléce – i v rostlinném – pomáhají při žaludečních a dvanácterníkových vředech a při divertikulóze.
  • Oves obsahuje jen malé množství gliadinu – proteinu v lepku – proto lidé trpící celiakií jej mohou konzumovat bez problémů.

 

Ovesný vývar: v jednom litru vody vaříte 5 minut dvě polévkové lžíce ovsa. Oves přecedíte a vodu osladíte medem. Vývar můžete pít během celého dne.

Ovesná kaše: je dobré ovesné vločky promíchat s oříšky, chia semínky, mákem, zalít mlékem i rostlinným nebo vodou a nechat do rána nabobtnat. Ráno stačí směs pouze ohřát – nemusí se vařit. Tato směs podávaná s medem, jablkem nebo s banánem tvoří výbornou snídani pro děti, sportovce, těhotné a kojící ženy.

 

Co všechno lze s ovesnými vločkami v kuchyni vykouzlit najdete v záložce RECEPTY