MORUŠE

 
 

MORUŠE

Moruše bílá (Morus alba) je strom dosahující výšky až dvaceti metrů. Původem pochází z Číny a objevil se v Evropě již před několika staletími. Původně sloužil jako potrava pro bource morušového.

Na našem území díky teplým klimatickým podmínkám rostou již dlouho a někde se pěstují již po staletí.

Plody moruše – rovněž moruše – se tvarem velice podobají ostružině. Plody jsou buď tmavě fialové anebo bílé v případě moruše bílé.

Jsou velmi sladké, ale také citlivé na přepravu, takže je málo pravděpodobné, že koupíte u nás čerstvé moruše. Ty se nejdříve suší na slunci a poté takto zpracované vyvážejí. Sušením se tak zvyšuje obsah cukru i sladká chuť moruší. Ovšem nejsou “jen” chutnou a sladkou pochutinou, ale můžeme je pro jejich výživnou hodnotu zařadit mezi superpotraviny.

A mezi superpotraviny patří právem, a to díky:

  • Vysokému obsahu vitamínu C a K
  • Vysokému obsahu železa (např. více než játra), vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku
  • Vysoké množství bílkovin a vlákniny
  • Neobsahují žádný tuk, 10% bílkovin a 10% vlákniny

 

 

Moruše a naše zdraví:

 

  • Prospívají ledvinám
  • Upravují cholesterol
  • Chrání před rakovinou
  • Silný antioxidant díky resveratrolu
  • Zpomaluje vstřebávání sacharidů a udržuje tak optimální hladinu cukru v krvi
  • Léčí únavu a slabost
  • Brání předčasnému šedivění vlasů
  • Zlepšují spánek a mají uklidňující schopnosti

Použití: je výborná jako zdravé mlsání, jako přísada do ovocných salátů, jogurtu, kaší,  smoothie, džemů, kompotů, čerstvého těsta, vloček, ořechů a namíchaná s ostatními druhy sušeného ovoce.