MÁK

 

Mák, vápníková kapslička zabalená přírodou

Mák díky svým účinkům pro naše zdraví právem patří mezi superpotraviny. Naše babičky tento supernázev neznaly a přitom věděly, proč mák pravidelně používat v kuchyni, a to nejen do buchet.

Mák patří mezi potraviny, které se běžně pěstují na našem území. A právem si zaslouží přední místo nad ostatními „zázračnými“ potravinami. A proč?

  • Díky vysokému obsahu vápníku a hořčíku, a díky jejich vyváženému poměru zaručují maximální využití pro naše tělo
  • Působí jako silný antioxidant díky vitamínu E
  • Obsahuje užitečnou dávku fosforu a železa
  • Obsahuje optimální poměr omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin
  • Pomáhá naší kráse – vlasům, jemné pleti a nehtům
  • Uklidňuje nervovou soustavu
  • Pomáhá při svalových křečích
  • Tlumí bolest v týlu hlavy
  • Pomáhá při anémii, a to díky železu
  • Slouží jako vhodný doplněk při zvýšené fyzické námaze

 

Díky tomuto složení je dobré mák zařadit do denního jídelníčku. Já sama denně lžičku čerstvě mletého máku přidávám do obilné kaše nebo do jogurtu. A to celé rodině, protože je vhodný nejen pro ženy díky vápníku, ale i pro muže a děti.

 

Makový olej

Mák obsahuje až 50% tuku a jak jsem již uvedla, ve vhodném poměru omega 3 : omega 6 NMK. Makový olej uchovávejte v ledničce a užívejte čajovou lžičku ráno nalačno a večer před spaním.

Můžete jej použít k ochucení ovocných nebo zeleninových salátů, palačinek nebo lívanců. Konzumované pečivo pokapejte makovým olejem, bude nejen zdravější, ale i chutnější!

 

Pár nápadů do kuchyně najdete v záložce RECEPTY