LÍSKOVÉ OŘECHY+OLEJ+NÁPOJ

 
 

Lískové ořechy + olej z lískových ořechů + nápoj z lískových ořechů

Lískové oříšky -  zdravý balzám nejen pro nervy

Lískový oříšek obsahuje spoustu minerálů a vitaminů, mezi kterými nechybí B1, B2, C a E. Dále obsahuje bor, chrom, draslík, fosfor, hořčík, kvalitní oleje, kyselinu listovou a pantotenovou, mangan, měď, vápník, vlákninu, selen, zinek, železo a bor ( ten ovlivňuje zdravotní stav kostí )-  a další organismu prospěšné látky.  Už tento seznam je zárukou, že je tělo ocení.

Konzumace oříšků působí :

  • jako balzám při psychickém i fyzickém vyčerpání
  •  pomáhají v prevenci a léčbě osteoporózy
  • zlepšují paměť
  •  posilují srdce a oběhový systém
  • Strouhané lískové oříšky velmi prospívají diabetikům.

Vydáte-li hodně energie ať už při sportu, nebo při pracovním výkonu, sáhněte po oříšcích, které deficit rychle doplní. U dětí však začínejte nejprve s malým množstvím, na oříšky se bohužel často objevují alergie. Také lidé snažící se snížit hmotnost by neměli ,byť zdravé oříšky, jíst ve velkém množství, tj. více než 25, kvůli jejich vysoké energetické hodnotě.

Vhodné jsou zejména pro sportovce, mládež, lidi oslabené nemocí a pro těhotné ženy.

Doporučená dávka těchto plodů na den představuje pětadvacet gramů, alespoň pětkrát týdně. Je to optimální množství, abychom mohli využívat lískooříškových výhod. Mohou se jíst v aperitivech, zmrzlinách, koláčích, omáčkách, salátech nebo ke snídani společně s cereáliemi, jogurty či ovocem.

Jelikož jsou hůře stravitelné, musí se dobře rozkousat.

Protože lískové oříšky dodávají tělu velké množství energie, bývají součástí stravy turistů nebo cyklistů. Dají se kombinovat s rozinkami, sušenými fíky nebo s datlemi.

Lískové oříšky jsou stravitelnější než mandle nebo vlašské ořechy a poskytují tolik energie, že pouhých 50 g doplní výdaj energie za hodinu tělesné aktivity (316 kcal). Výživová hodnota lískových oříšků a mandlí je přibližně stejná, ale lískové oříšky jsou bohatší na kalorie jako zdroje energie, rostlinné tuky, vitamin B1 a kyselinu listovou. Mandle mají zase více proteinů, vápníku, fosforu, železa a niacinu.

Dr. Valnet, významný francouzský fytoterapeut, upozorňuje na to, že konzumací lískových oříšků lze nejen předcházet ledvinovým kamenům, ale je i léčit, a to zejména jedná-li se o kameny urátové. Pravidelná konzumace lískových oříšků (nejlépe každé ráno) má pozitivní vliv na průběh a výsledek léčby.

 

Listy lískových oříšků pomáhají při křečových žilách a hemoroidech. Aplikují se přímo na postižená místa.

 

Olej z lískového ořechu má stejné množství mononenasycených mastných kyselin, jako olivový olej, jeho kvalitu však zvyšuje velké množství různých živin, které se v olivovém oleji nenacházejí.

 V nedávné studii extraktu z lískových ořechů vědci objevili malé množství látky s anti-rakovinovou vlastností.

Začít den zdravou snídaní, to znamená do tvarohu nebo jogurtu přidat olej z lískových oříšků  a tím díky polynenasycené mastné kyseliny, vitamínů a minerálů znásobit kvalitu Vaší snídaně.

Jeho použití v kuchyni

Díky lahodné ořechové chuti a vůni zvýrazní chuť jídla a dodá mu zajímavé aroma a zvýší nutriční hodnotu pokrmu. Jelikož snese vyšší teplotu, při přípravě pokrmů, můžete jej přidávat do různých omáček, náplní, na těstoviny, do pečiva, pod palačinky, při přípravě ryb, prostě všude, kde používáte máslo nebo jiné tuky či oleje.

 

Nápoj z lískových ořechů ECOMIL je rostlinný nápoj, který neobsahuje lepek, laktózu, cholesterol, sůl a přidaný cukr, je přislazen pouze agávovým sirupem. Je vhodný k přímému užití jako osvěžující nápoj, k výrobě chia pudinku, koktejlů aj. Je vhodný i pro děti (pozor na alergii na ořechy).