KUZU

 

KUZU – zásaditý a zásadní pomocník v nemoci

Kuzu není rostlina ve smyslu, jak si ji představujeme, ale škrob získávaný z kořene japonského vinného kmene. Pochází, jak již název napovídá, původně z japonských hor, ale můžeme ho dnes také najít na severoamerickém kontinentu. Uvádí se, že tento kořen je nositelem energie, je velmi tvrdý, může prorazit i skalnatou půdou a může dosahovat až váhy devadesáti kilogramů. Proto také obdržel přezdívku Orientální obr. V původní vlasti se obvykle sbíral na přelomu pozdního podzimu a rané zimy.

Škrob kuzu – jak se získával?

Po vyhrabání se kořeny nařezaly pilkou a potom se ručně omývaly v horských potocích. Při tomto omývání v chladné zimní vodě se vymýval z kořenů škrob. Protékající tekutina byla shromažďována v nádržích, kde se mohl škrob usazovat a zhoustnout. Z toho je vidět, jak si staří Japonci kuzu vážili a kolik toho byli schopni učinit pro jeho získání.

 

Kuzu škrob a zdraví

-      Snižuje problémy se zažíváním

-      Působí proti překyselení organismu – vyrovnává kyselost cukru

-      Zvyšuje vitalitu, pomáhá při stavu vyčerpání

-      Posiluje střeva

-      Ulevuje při zažívacích a žaludečních potížích

-      Působí proti vysokému krevnímu tlaku

-      Bojuje proti cholesterolu

-      Pomáhá při chronické migréně

-      Pomáhá při bolestech v krku nebo ramenou, při nachlazení, horečce

-      Snižuje chuť na alkohol

 

Kuzu je velmi užitečný prostředek pro zahušťování. Po jeho přidání jsou omáčky průhledné a polévkám přidává lesk. Při zahušťování výrazně nezmění původní chuť omáčky ani polévky. Celkově se v kuchyni dá použít k zahušťování omáček, polévek, pudingů, masových směsí apod. Zelenina a ryby poprášené kuzu před fritováním mají světlý křupavý povrch. Protože kuzu pomáhá vyrovnávat kyselost z cukrů, je tedy ideální do různých dezertů, pudingů, ovocných koláčů apod.

Nejdůležitější rada na závěr: Nečekejte, až přijde nemoc a kuzu bude muset užívat jako lék. Používejte Kuzu například ve formě pudinku ochuceného např. rýžovým sirupem jako výbornou snídani nebo jako nápoj a zároveň preventivní medicínu.

Pokud rozmícháte lžičku kuzu ve studené vodě a vypijete, působí velmi rychle na migrénu a proti chřipce.

Jak se dá využít v kuchyni najdete v záložce RECEPTY

 

Pacienti užívající léky ovlivňující srážlivost krve by ho neměli užívat a lidé s vysokým krevním tlakem užívající léky by se měli poradit o jeho konzumaci s lékařem.