KUKUŘICE

 

Kukuřice – zklidňuje střeva

https://bbcdn.go.cz.bbelements.com/creatives/cdn15723/b65/238/9/b652389/b652389_1.png

Na obou amerických kontinentech od Chile po Kanadu pěstovali a jedli kukuřici již ve starověku. V 16. století ji Španělé přivezli do Evropy a odtud se rozšířila do celého světa.

Dnes je kukuřice po pšenici a rýži nejpěstovanější obilninou na světě. Kukuřice je jednou z nejvýnosnějších plodin, jíž se na jednom hektaru urodí až šest tun (pšenice jen dvě tuny). Kukuřice je v rozvojových zemích nejdostupnějším a také jediným zdrojem kalorií a proteinů. Kukuřičná mouka se dá lehce skladovat i bez chladicího zařízení. Kukuřičná kaše je lehce stravitelná. Kukuřice neobsahuje gluten – lepek -  který se nachází v jiných obilninách a který způsobuje u mnoha dětí nesnášenlivost. Přestože jsou kukuřičné proteiny lehce stravitelné, neposkytují tělu dostatek aminokyselin, které jsou důležité v období růstu. Proto se doporučuje kukuřici kombinovat s luštěninami a slunečnicovými semínky. Ideální jsou tortily s fazolemi.

Kukuřice je bohatá na mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, především na kyselinu linolovou. Lisuje se z ní velice výživný olej, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Kukuřice obsahuje hodně draslíku, fosforu, hořčíku a železa, ale velmi málo vápníku. Cukrová kukuřice je dobrým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny.

Kukuřice a kukuřičná mouka změkčují a zklidňují střevní sliznici. Protože neobsahují gluten, dobře je snášejí i lidé s celiakií.

Doporučuje se konzumovat je při těchto problémech:

-          Střevní dyspepsie (trávící obtíže), která se projevuje kvašením nestrávených zbytků potravy, plynatostí a bolestmi (křečemi), zklidňuje a chrání střevní sliznici

-          Dráždivý tračník, při němž dochází ke střídání zácpy a průjmu

-          Chronická kolitida (zánět tlustého střeva), nejprospěšnější je kaše z kukuřičné mouky

-          Chronické onemocnění ledvin

Otruby, které pokrývají každé kukuřičné zrno a jsou obsaženy v cukrové kukuřici a v kukuřičné mouce snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Protože kukuřice mírně zpomaluje činnost štítné žlázy a proces trávení, je její konzumace vhodná při hypertyroidismu, který se mimo jiné projevuje hubnutím a nervozitou. Konzumace kukuřice se doporučuje v případě, je-li ze zdravotních důvodů nutné zvýšit tělesnou hmotnost.

Kukuřičná mouka (hrubá) je stejně výživná jako kukuřičná zrna. V Mexiku se používá k přípravě věhlasných tortill a v Itálii se z ní vaří hustá kaše známá jako polenta. Krupice, tato rafinovaná kukuřičná mouka je méně výživná než celozrnná mouka, protože z ní byly odstraněny klíčky a otruby.

Kukuřičné vločky se získávají rozdrcením a opražením kukuřičných zrn. Jelikož se při tomto procesu ztrácejí některé vitaminy a minerály, během výroby se do nich opět přidávají.

Popcorn se připravuje ze zvláštního druhu kukuřice, který se vyznačuje tvrdou slupkou. Při zahřívání vzniká uvnitř zrna tlak, jež ho roztrhne, přičemž se vnitřní část zrna obsahující škrob a proteiny dostane ven. Popcorn by se měl důkladně rozžvýkat, aby nezatížil trávení.

Kukuřičný škrob je silně rafinovaná a odtučněná kukuřičná mouka, která má velmi malou nutriční hodnotu. Používá se do omáček, moučníků a na zahušťování různých potravinových výrobků.