KAŠTAN

 
 

Kaštan jedlý – zpevňuje svalstvo

Kaštany dodávají svalům sílu, tělu energii a mysli pocit pohody. Kdo jiný toto dokáže?

Kaštany jsou jedním z nejlepších zdrojů sacharidů, kde největší podíl hraje škrob a sacharóza, glukóza ani fruktóza se v nich téměř nevyskytuje. Dále obsahují proteiny a mononenasycené tuky.

Co kaštany obsahují?

-          Vitamín C, B 1, B2 a B6, E a niacin. Je to koncentrace podobná jako v celozrnné pšenici včetně klíčku (o něm se také v abecedě zmiňuji).

-          Draslík, neobsahují sodík – proto jsou vhodné pro lidi s vysokým krevním tlakem a kardiovaskulárními problémy

-          Železo, hořčík, vápník, fosfor, zinek, měď, mangan

-          Zvyšují vylučování mateřského mléka

-          Mají stahující účinky – protizánětlivé - využívají se při katarech žaludku, střev a při průjmu

-          Mají alkalizující účinky – zbavují tělo toxinů, mají antioxidační účinky

Kdy je vhodné zařadit je do jídelníčku?

-          Při únavě způsobené fyzickou námahou nebo podvýživou

-          V období růstu – výborný zdroj kalorií, vitamínů a minerálů u dospívajících

-          Kardiovaskulární problémy a arterioskleróza – významný zdroj energie a téměř žádné tuky

-          Průjem – kaštanové pyré mírně stahuje a upravuje stolici

-          Selhání ledvin – pro svůj alkalizující účinek snižují škodlivé množství kyselých látek v krvi.

-          Při kojení – podporují tvorbu mléka a poskytují matkám množství živin.

-          Posilují činnost srdce, mozku, jater, ledvin

-          Zmírňují dnu a revmatismus

-          Působí zásaditě – jsou vhodným prostředkem při překyselení organismu

 

Použití kaštanů:

-          Syrové – pokud neztvrdnou a dokud jsou dostatečně jemné. Musí se vždy důkladně rozkousat.

-          Vařené – zbaví se slupky a vaří se 20 – 30 minut ve vodě, do které můžete přidat i aromatické bylinky – anýz, fenykl, badyán,

-          Pečené – připravují se v troubě i se slupkou, kterou je dobré naříznout, aby se uvolnil tlak a nepraskl

-          Kaštanové pyré – po uvaření se kaštany rozmačkají a promíchají se sirupem nebo medem. Můžete přidat i trochu mléka  - např. rýžového nebo kokosového.

-          Snídaňové kaše s kaštany

-          Kaštany jako polotovar – stačí přidat k hotovému jídlu