KAROB

 

Karob versus kakao – kdo zvítězí?

Stálezelenou dřevinu Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří a známou také jako svatojánský chléb nebo rohovník znali a využívali už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku.

Karob se získává z tmavohnědých lusků tohoto stromu a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.

V potravinářském průmyslu se zpracovává jak lusk, tak i dužnina plodu. Ze semen se vyrábí rohovníková guma. Ta slouží jako přírodní stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo v potravinářském průmyslu. Z lusku této rostliny se vyrábí karobový prášek, který má hnědou barvu. Lusk je nejprve usušen a poté mlet na jemný prášek, který se díky své konzistenci, podobné barvě a chuti může použít jako náhrada za prášek kakaový.

Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Karob je proti kakaovému práškusedmkrát méně tučný a obsahuje až o třetinu méně kalorií. Proto si ho s chutí můžou dopřát i ti kdo drží dietu. Zatímco kakao obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.

Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou a pro zdraví mnohem příznivější náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat také alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.

Karob má široké možnosti využití. Používá se především na výrobu sladkostí, jako jsou tyčinky, oříšky obalené v karobu, karobové čokolády, která je vhodná zejména pro alergiky, protože neobsahuje kravské mléko.

 

Karobová mouka

Karobová mouka je bohatá na vitaminy (A, B, B2, B3 a D) a minerální látky (hořčík, vápník, železo, fosfor a nikl).

Mouka z plodů rohovníku je považována za hypoalergenní a velmi vhodnou při bezlepkové dietě, ale např. i v kojenecké výživě.

Karobová mouka má protiprůjmové účinky a naopak, karobové květy mají účinky laxativní. Z hlediska farmakologického je karob používán při léčbě cukrovky, při dietách založených na podáváni karobové gumy, kdy je prokázáno sníženi krevní glukózy a současně i cholesterolu. Karob obsahuje až 46 % glukózy a fruktózy, ale má o třetinu méně kalorií a sedmnáctkrát méně tuku v porovnání s čokoládou.
 
Jak karob využít v kuchyni naleznete v záložce RECEPTY