KAMUT

 

Kamut – zapomenuté ale znovunalezené obilí

Kamut je starodávný druh pšenice, která nebyla dotčena moderními zemědělskými postupy, které vyžadovaly vysoké výnosy a tím zlikvidovaly výjimečnou chuť zrna a vysoký obsah živin.

Kamut přežil staletí jako napůl zapomenutá obilovina. O novodobém pěstování kamutu se dá mluvit až od začátku devadesátých let minulého století. Dnes se pěstuje především na území severoamerických států Montana a Severní Dakota a kanadských provincií Alberta a Saskatchewan. Kamut se pěstuje pouze v podmínkách ekologického zemědělství, a to v těch oblastech světa, kde půda a klimatické podmínky zaručují optimální kvalitu zrna. Nedaří se mu ve vlhkých podmínkách, např. pokusy s jeho pěstováním v různých oblastech Evropy byly zatím spíše neúspěšné. Další podmínkou pěstování kamutu je zachování jeho genetické integrity.

Kamut je výbornou alternativou veškerých pekárenských výrobků, při jejichž přípravě se užívá běžná pšenice. Oproti běžné pšenici vynikají zrna kamutu dvojnásobnou velikostí a vyšším obsahem živin. Kamut obsahuje o 20-40 % více bílkovin, má vyšší obsah tuků, aminokyselin, vitamínů a minerálů než běžná pšenice. (Běžná pšenice i kamut mají historicky stejného předchůdce - pšenici dvouzrnku.)

 

Účinky  kamutu na zdraví

  • Podporuje obranyschopnost
  • Detoxikuje organizmus
  • Odkyseluje tělo
  • Dodáva energii (proti únavě, malátnosti)
  • Zlepšuje náladu (přírodní antidepresívum)
  • Chráni a regeneruje poškozené buňky
  • Prevence proti rakovině

 

Alergie a intolerance

Mnozí lidí alergičtí nebo přecitlivělí na běžnou pšenici nejsou alergičtí na kamut a ten může být vynikající náhražkou.

Lidé, kteří trpí vážnou potravinovou alergií, by se přesto měli vždy nejprve poradit se svým lékařem.

Vlastnosti

Zrno kamutu i pekárenské výrobky z kamutu obsahují větší množství kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin, minerálů a stopových prvků než pečivo z moderní pšenice. Díky vysokému obsahu selenu je vhodný pro sportovce, lidi žijící aktivním životem, pro děti a starší lidi.  

Kamutový chléb a pečivo (včetně sladkého) vynikají zlatavou barvou a jemnou, lehce nasládlou chutí s vůní ořechů. I když celozrnné pečivo nepatří k vašim nejoblíbenějším, jistě oceníte lehkou a vzdušnou strukturu celozrnných výrobků z kamutu. Kamutový chléb má měkkou kůrku a vydrží výjimečně dlouho čerstvý.

Kamut není ve skutečnosti pouze název (mimochodem vycházející ze studia egyptských hieroglyfů) tohoto druhu pšenice, ale registrovaná ochranná známka pro všechny výrobky z kamutu. Když si zákazník koupí např. certifikovaný kamutový chléb, může tak mít jistotu, že se jedná o výrobek, který obsahuje 100 % kamutu (a žádné příměsi moderní pšenice).

Co se dá s kamutem udělat v kuchyni, naleznete v záložce RECEPTY