JAVOROVÝ SIRUP

 
 

Javorový sirup – pro zdravý a sladký život

Javorový sirup je (spolu s medem a melasou) vynikajícím a zdravým pomocníkem při nahrazování rafinovaného bílého cukru. Kromě sacharózy obsahuje vitaminy řady B, vápník, železo, zinek, hořčík a množství dalších minerálních látek, které posilují náš organismus a zvyšují jeho odolnost. Rovněž byly objeveny účinky proti nádorovým onemocněním.

 Kanada – země javorového listu – je hlavním světovým dodavatelem javorového sirupu. Přes 70 % světové produkce sirupu pochází z kanadské provincie Quebec. Javorový sirup se získává zahuštěním šťávy, vytékající při poranění kmene javorového stromu. Cukr ve stromech vzniká působením enzymů ze škrobu, který se nahromadil během vegetačního období. Tento cukr je rozpuštěn ve vodě, kterou strom nasává kořeny. Javorová šťáva obsahuje také minerální látky, přírodní organické kyseliny, vitaminy a aromatické látky. Na počátku jara vyhloubí sběrači do každého stromu až tři otvory, široké jeden centimetr a několik centimetrů hluboké, kterými vytéká šťáva do sběrných nádob.  Javorový sirup, který můžete koupit v našem obchodě, byl získán bez použití jakýchkoli chemikálií při vyhloubení a ošetření otvorů. Odpařování javorové šťávy je velmi důležitým krokem, neboť právě zde vzniká charakteristická javorová vůně a chuť, připomínající karamel. Při zahušťování musí být odpařeno tradičním způsobem téměř 40 litrů vody k získání 1 litru sirupu, a to bez použití prostředků při reverzní osmóze.

Druhy sirupu

Javorový sirup se známkuje podle barvy, a tím i chuti. Čím světlejší barva, tím jemnější méně intenzivní vůně a chuť, a tím dražší sirup. Grade A jemný a luxusní sirup, Grade B (Canada No. 2 Medium) je světlý javorový sirup, méně intenzivní javorové chuti. Grade C (Canada No.2 Amber) je nejoblíbenější mezi Evropany a má příjemnou javorovou chuť. Grade D (Canada No. 3 Dark) je tmavý sirup vhodný na pečení a pro gastronomii.

Tradiční využití je na polévání palačinek, lívanců a vaflí, ale lze jej použít na přislazení bílého jogurtu, obilných snídaňových kaší a pudinků. Výborný je i na přípravu marinád, kdy se promíchá s olejem, chilli omáčkou a sójovou omáčkou shoyu.

Javorovým sirupem můžete při vaření a pečení nahradit bílý cukr v poměru 3 díly sirupu za 4 díly cukru.

Javor v kuchyni, kde všude se dát využít naleznete v záložce RECEPTY