JABLKA

 
 
 

Jablko – jedno denně pro zdravé i nemocné

Jablko je považováno za krále ovoce, protože nachází uplatnění v kuchyni, při terapii a dá se kombinovat téměř se všemi druhy jídel.

Ze sacharidů je zastoupena především fruktóza, méně glukóza a sacharóza. Mezi vitamíny vede vitamín C a E, z minerálů draslík a železo. Jablko obsahuje pektin, což je nerozpustná vláknina, která se nevstřebává ve střevech, ale zachycuje vodu a různé odpadní látky a podporuje vylučování toxinů se stolicí.  Ve slupce jsou tyto látky zastoupeny minimálně, proto není příliš na škodu jablko oloupat aniž by se snížil léčebný účinek.

Kyseliny obsažené v jablku obnovují střevní flóru a brání kvašení ve střevech.

Taniny mají protizánětlivé a stahující účinky.

Flavonoidy brání organismus před ukládáním cholesterolu ve stěnách cév a zastavují rozvoj tvrdnutí a zužování arterií.

Bor, kterého obsahují nejvíce ze všeho ovoce, ulehčuje absorpci vápníku a hořčíku a tím se podílí na prevenci osteoporózy.

Jablko je prosté, ale výjimečné ovoce. Působí proti průjmu, je projímavé, močopudné, čistí krev, snižuje hladinu tuků v krvi, zvyšuje tvorbu žluče, zklidňuje nervy.

Při průjmu je možné jíst stravu složenou jen z jablek, a to buď pečených, vařených nebo ve formě jablečné přesnídávky.

Při zácpě se doporučuje sníst jedno až dvě jablka ke snídani nalačno.

Díky jablečnému pektinu se doporučuje jablka konzumovat jako prevenci vzniku rakoviny tlustého střeva, a nebo v případě úspěšné operace jako prevenci recidivy.

Konzumace jablek přispívá ke snížení rizika vzniku rakoviny plic.

Léčivé účinky jablka lze využít i zevně. Když podušené jablko promícháte se stejným množstvím  oleje a budete přikládat na špatně hojící se rány, jejich hojení urychlíte.

 

 

Co s jablkem v kuchyni? V záložce RECEPTY něco najdete.

Jablko – jedno denně pro zdravé i nemocné

 

Jablko je považováno za krále ovoce, protože nachází uplatnění v kuchyni, při terapii a dá se kombinovat téměř se všemi druhy jídel.

 

Ze sacharidů je zastoupena především fruktóza, méně glukóza a sacharóza. Mezi vitamíny vede vitamín C a E, z minerálů draslík a železo. Jablko obsahuje pektin, což je nerozpustná vláknina, která se nevstřebává ve střevech, ale zachycuje vodu a různé odpadní látky a podporuje vylučování toxinů se stolicí.  Ve slupce jsou tyto látky zastoupeny minimálně, proto není příliš na škodu jablko oloupat aniž by se snížil léčebný účinek.

 

Kyseliny obsažené v jablku obnovují střevní flóru a brání kvašení ve střevech.

 

Taniny mají protizánětlivé a stahující účinky.

 

Flavonoidy brání organismus před ukládáním cholesterolu ve stěnách cév a zastavují rozvoj tvrdnutí a zužování arterií.

 

Bor, kterého obsahují nejvíce ze všeho ovoce, ulehčuje absorpci vápníku a hořčíku a tím se podílí na prevenci osteoporózy.

 

Jablko je prosté, ale výjimečné ovoce. Působí proti průjmu, je projímavé, močopudné, čistí krev, snižuje hladinu tuků v krvi, zvyšuje tvorbu žluče, zklidňuje nervy.

 

Při průjmu je možné jíst stravu složenou jen z jablek, a to buď pečených, vařených nebo ve formě jablečné přesnídávky.

 

Při zácpě se doporučuje sníst jedno až dvě jablka ke snídani nalačno.

 

Díky jablečnému pektinu se doporučuje jablka konzumovat jako prevenci vzniku rakoviny tlustého střeva, a nebo v případě úspěšné operace jako prevenci recidivy.

 

Konzumace jablek přispívá ke snížení rizika vzniku rakoviny plic.

 

Léčivé účinky jablka lze využít i zevně. Když podušené jablko promícháte se stejným množstvím  oleje a budete přikládat na špatně hojící se rány, jejich hojení urychlíte.

 

 

 

Co s jablkem v kuchyni? V záložce RECEPTY něco najdete.