INULÍN

 

Inulín – kudy projde, tam pomůže

Inulin patří mezi rozpustnou vlákninu. Prochází trávicím ústrojím téměř beze změny, odolává trávicím enzymům a začíná fungovat až v tlustém střevě jako zdroj živin (prebiotikum) pro některé mikroorganismy - probiotika. Vytváří ideální životní podmínky pro mnoho přátelských bakterií. Podporuje jejich růst a dělení a nepřímo tak brání nežádoucímu pomnožení ostatních (nepřátelských) bakterií. Tento fakt je důležitý v případech chronických vředových zánětlivých procesů. Je také významný při eliminaci rakoviny tlustého střeva.

Inulin se získává z kořene čekanky. Takto získaný Inulin snižuje nadměrný krevní cukr, je tedy hodně vhodný pro cukrovkáře, ale i ostatní obsažené látky jsou zvláštní tím, že působí velmi šetrně na trávení, žaludek, játra, žlučník, slinivku, slezinu a mírně zvyšují činnost a aktivitu střev a jsou tedy lehce projímavé, čehož se využívá dobře na cestách a pobytech mimo domov, kdy míváte zácpu zvanou cestovní. Inulin mohou použít i diabetici jako náhražku za cukr.

 

Sáček je zcela rozpustný v nápojích, jogurtech či polévkách. Tvoří bezbarvou nehoustnoucí směs, bez zápachu, s jemně sladkou chutí. Nedoporučuji inulín míchat se sycenými nápoji.

Význam inulínu ve zkratce:

-          Podporuje střevní peristaltiku, je důležitý pro imunitu!

-          Pomáhá při úpravě vyprazdňování a při pravidelné stolici

-          Upravuje hladinu krevního cukru

-          Podporuje imunitu před infekčními mikroorganismy

-          Vhodný pro diabetiky - cukrovkáře

-          Snižuje hladinu cholesterolu a lipidů

-          Vhodný pro dietní program – má nízkou energetickou hodnotu

-          Zvyšuje vstřebávání vápníku, hořčíku




Přirozeně se vyskytuje v mnoha potravinách, jako jsou banány, pórek, artyčoky, chřest, pšenice, topinambury, cibule, česnek a samozřejmě v čekance.