HŘEBÍČEK

 
 

Hřebíček – silné a intenzivně vonící koření

Hřebíček, to je sušené, ještě nerozvinuté poupě  květu hřebíčkovníku. Používá se celý nebo mletý.

Jaké jsou jeho účinky? Likviduje bakterie, jako je E.coli, které způsobují otravu jídlem. Je to jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik, likviduje viry, bakterie a plísně.

Vnitřně jej můžete používat při nachlazení a chřipce, při žaludečních katarech a střevních potížích a při otravách zkaženým jídlem.

Eugenol obsažený v hřebíčku může pomáhat v prevenci srdečních onemocnění tím, že brání nadměrné tvorbě krevních sraženin.

Hřebíček má dezinfekční a lokálně znecitlivující účinky. Silice otupuje citlivost zubního nervu.  Zabraňuje vzniku paradentózy a tvorbě zubního kazu. A kromě jiného i osvěžuje dech.

Kde ho využít v kuchyni? Používejte jej do směsí drceného koření na omáčky na barbecue, do rajčatových omáček, do ovocných kompotů. Skvěle se hodí k uzeným masům a k šunce.

A zde jen pár tipů pro krásu s hřebíčkem:

Hřebíčkový olej na vrásky

Potřebujeme: 10 ks tlučených hřebíčků, 2 dl olivového, mandlového či sezamového oleje
Postup: Olej rozehřejeme, jakmile začne probublávat tak do něj přidáme hřebíčky. Vše vaříme 2 minuty, pak odstavíme a necháme 10 hodin na chladném místě louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotový olej nalijeme do sklenice a uschováme v lednici

 

Hřebíčková tinktura

Potřebujeme: 2 lžíce nadrceného hřebíčku, 3 dl 60% lihu
Koření zalijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a dobře uzavřeme. Skladujeme na tmavém místě. Užíváme 3× denně 15 kapek po jídle po dobu 4 týdnů.

Ústní hřebíčková voda

Potřebujeme: 1 lžičku hřebíčkové tinktury, 2 dl destilované vody
Postup: Tinkturu smícháme s vodou a hotovou směsí si 2× denně vyplachujeme ústa.

Prohřívací mazání na bolavé klouby

Potřebujeme: 1 lžíci hřebíčků, 1 lžíci skořice, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, 0,5 litru 60% lihu nebo pálenky
Postup: Všechny uvedené přísady zalijeme lihem a vše necháme 3 týdny odpočívat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat, poté přecedíme. Přípravek používáme k prohřátí namožených svalů, bolavých kloubů, studených nohou a rukou.

Hřebíčkový čaj

Potřebujeme: 1 čajovou lžičku hřebíčků, 2 dl vroucí vody
Postup: Hřebíček přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a můžeme popíjet. Nápoj chutná lépe teplý.

Co s hřebíčkem v kuchyni k jídlu najdete v záložce RECEPTY

 



Hřebíček – silné a intenzivně vonící koření

Hřebíček, to je sušené, ještě nerozvinuté poupě  květu hřebíčkovníku. Používá se celý nebo mletý.

Jaké jsou jeho účinky? Likviduje bakterie, jako je E.coli, které způsobují otravu jídlem. Je to jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik, likviduje viry, bakterie a plísně.

Vnitřně jej můžete používat při nachlazení a chřipce, při žaludečních katarech a střevních potížích a při otravách zkaženým jídlem.

Eugenol obsažený v hřebíčku může pomáhat v prevenci srdečních onemocnění tím, že brání nadměrné tvorbě krevních sraženin.

Hřebíček má dezinfekční a lokálně znecitlivující účinky. Silice otupuje citlivost zubního nervu.  Zabraňuje vzniku paradentózy a tvorbě zubního kazu. A kromě jiného i osvěžuje dech.

Kde ho využít v kuchyni? Používejte jej do směsí drceného koření na omáčky na barbecue, do rajčatových omáček, do ovocných kompotů. Skvěle se hodí k uzeným masům a k šunce.

A zde jen pár tipů pro krásu s hřebíčkem:

Hřebíčkový olej na vrásky

Potřebujeme: 10 ks tlučených hřebíčků, 2 dl olivového, mandlového či sezamového oleje
Postup: Olej rozehřejeme, jakmile začne probublávat tak do něj přidáme hřebíčky. Vše vaříme 2 minuty, pak odstavíme a necháme 10 hodin na chladném místě louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotový olej nalijeme do sklenice a uschováme v lednici

 

Hřebíčková tinktura

Potřebujeme: 2 lžíce nadrceného hřebíčku, 3 dl 60% lihu
Koření zalijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a dobře uzavřeme. Skladujeme na tmavém místě. Užíváme 3× denně 15 kapek po jídle po dobu 4 týdnů.

Ústní hřebíčková voda

Potřebujeme: 1 lžičku hřebíčkové tinktury, 2 dl destilované vody
Postup: Tinkturu smícháme s vodou a hotovou směsí si 2× denně vyplachujeme ústa.

Prohřívací mazání na bolavé klouby

Potřebujeme: 1 lžíci hřebíčků, 1 lžíci skořice, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, 0,5 litru 60% lihu nebo pálenky
Postup: Všechny uvedené přísady zalijeme lihem a vše necháme 3 týdny odpočívat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat, poté přecedíme. Přípravek používáme k prohřátí namožených svalů, bolavých kloubů, studených nohou a rukou.

Hřebíčkový čaj

Potřebujeme: 1 čajovou lžičku hřebíčků, 2 dl vroucí vody
Postup: Hřebíček přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a můžeme popíjet. Nápoj chutná lépe teplý.

Co s hřebíčkem v kuchyni k jídlu najdete v záložce RECEPTY