HRAŠKA

 
 

Hraška – existuje i zdravé smažení?

ANO, jelikož hraška je sypká směs hrachu a obilovin (kukuřice, rýže a jáhel), která nedovolí tuku nasáknout se do potraviny ve hrašce obalené. A navíc je BEZLEPOVÁ.

Se smažením souvisí strach z volných radikálů, které se uvolňují při vysokých teplotách a které poškozují zdraví. Volné radikály eliminují antioxidanty. Tzv. antioxidační aktivita znamená, kolik antioxidantů je v tepelně upravované potravině. A protože Hraška je vyrobena z Hrachu, který obsahuje hodně antioxidantů na rozdíl od běžného trojobalu, její aktivita je hodně vysoká. A jestliže navíc v hrašce obalíte potravinu, která obsahuje rovněž antioxidanty, např. zeleninu či ovoce, máte vyhráno. Maso moc antioxidantů neobsahuje, tak alespoň hraška řízku trochu pomůže zachránit jeho reputaci.

Na trhu jsou tři druhy hrašky:

-          Na obalování a zahušťování

-          Na obalování pikantní

-          Hraška vanilková

Takové jablko, ananas nebo hruška obalené ve vanilkové hrašce a osmažené na dobrém oleji nebo másle Ghí  může být - a je -  vynikajícím a zdravým zákuskem. 

Jak se smaží s hraškou?

Hrašku použijte tak, že v jednom talíři rozmícháte hrašku s vodou a rozšleháte, až je hmota hustá asi jako hořčice nebo majonéza. A místo třech talířů (mouka, vajíčko, strouhanka) ušpiníte pouze jeden. Někdy je problém odhadnout správnou hustotu těstíčka, ale to je jenom napoprvé. Důležitá je také teplota oleje – 160 st. po celou dobu smažení. Takže nepokládejte obalenou potravinu na pánev se studeným olejem, ale nechte jej rozehřát. A pak je také důležité množství oleje na pánvi. Chyba je dát minimum oleje ve snaze snížit obsah tuku ve smažené potravině. Málo oleje na pánvi potravina zchladí, hraška se jím nasákne a na potravině nedrží.
 


A další bonus Hrašky – umí víc než je (o)balit !

 

-          Hraškou můžete zahušťovat polévky (1 lžíce hrašky zahustí 1,5 l polévky), guláš, dušenou zeleninu

-          Přidávat ji do pomazánky

-          Nahrazuje vajíčko např. ve špenátu, květákovém mozečku, v leču, v zapékaných těstovinách

-          Vanilkovou hrašku můžete přidat do moučníků, palačinek a lívanců

 

Pár receptů s hraškou najdete v záložce RECEPTY