GHÍ

GHÍ – přepuštěné máslo

Ghí je nejzdravější a nejlahodnější  živočišný tuk s máslovo-oříškovou vůní.

Proč je ghí tak zdravé a doporučované?

-          Ghí napomáhá trávení - vyvažuje nadbytek žaludečních kyselin a reguluje PH

-          Ghí posiluje mozek, vyživuje nervové buňky a zlepšuje paměť

-          Ghí upravuje hladinu tuků a cholesterolu

-          Ghí posiluje obranyschopnost a látkovou výměnu

-          Napomáhá detoxikaci

Ghí neboli přepuštěné máslo či nejpřesněji přečištěné máslo je produkt pocházející z oblasti indického subkontinentu a hraje důležitou roli v indické, egyptské i etiopské kuchyni. Vyrábí se z kravského másla. V Čechách se Ghí vyrábí z kvalitního másla, ke kterému se využívá mléko od krav z pastvy, tzn., které ochutnaly čerstvou trávu. Přepuštěné máslo se připravuje pomalým převařováním másla, kdy se odstraňuje voda a ostatní příměsi až zbude čistý, průhledný tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200-250 °C) než původní máslo (150-180 °C) a delší trvanlivost i mimo lednici. Správně připravené a dokonale přečištěné ghí, které je uchováváno v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě, vydrží měsíce. Opět musím konstatovat, že naše babičky moc dobře věděly, co a proč to dělají, potom to kdosi ve jménu „zdraví pro lid“ zpochybnil, nahradil margaríny a teď se zase vracíme tam, kde jsme už byli.

Ghí se uplatní tam, kde jsme zvyklí používat oleje nebo jiné margaríny

-           díky vyššímu bodu přepalování zejména v teplé kuchyni na smažení (při 200-250°C), nestává se karcinogenní, upozorňuji, že smažit zcela výjimečně!

-          naučte se jej přidávat do ranních obilných kaší, které získají oříškovou chuť

-           vaření, dušení kde vytvoří kvalitní základ

-          je ideální na jíšku

-           pod dušenou a restovanou zeleninu

-           do domácích moučník, cukroví,

-          pod palačinky

-          k potírání např. bramborových placek – velmi pikantní, na topinky

 

Ve studené kuchyni je vhodný

-           k mazání na pečivo

-           do pomazánek např. zeleninových, velmi je zjemní

-          stačí každý den lžička pro zdraví (dále budu mluvit o šakti).

 

Ghí  má jemnou oříškovou chuť a kombinace s kterýmkoliv kořením, sladkým, slaným i pikantním je prostě úžasná.

 Rovněž  je vhodný zevně na pokožku formou masáží, na popáleniny jako prevence puchýřů a jizev, poraněná místa a vysušené ruce a rty.

Díky tomu, že se jedná téměř o 100%ní tuk, bez vody, jeho dávkování je zcela minimální oproti jiným tukům. Např. když jej dáváte pod zeleninu, stačí půlka kávové lžičky na pánev. Když dávám kuřecí maso nebo rybu do zapékací misky, nemusí se dávat „tuk pod maso“, ale na každý kousek masa či jiné potraviny stačí ¼ lžičky másla Ghí .

Je nutné dodržovat pravidlo, že máslo musíte nabírat čistou a suchou lžičkou, jinak hrozí jeho rychlejší kazivost a žluknutí.

Ghí je přirozeně bezlepkové a neobsahuje laktózu ani sůl, je dobře stravitelné i pro ty, co mají intoleranci na mléčnou bílkovinu.  Nemusí se uskladňovat v lednici, stačí v temnu a při teplotě 0-20 °C. Případná změna konzistence není na závadu.

 

GHÍ + Ajurvéda = ŠAKTI

Ajurvedská medicína věří, že ghí posiluje ojas – zdravé tělo, je zdrojem životní energie, je základem imunity, tělesné i duševní pohody. Dále se považuje za výborný posilující prostředek nervové soustavy. Podporuje vstřebávání výživných látek a zvyšuje tak nutriční hodnotu potravin, a to proto, že vitamíny A, D, E, K jsou rozpustné pouze v tucích.

ŠAKTI

 

Tato pochoutka z ghí, mandlí a medu pochází ze starodávné Ayurvédské medicíny. Posiluje imunitu a dodává energii.


Jedná se o ojedinělou  ajurvédskou recepturu, která byla od nepaměti součástí jídelníčku severoindických zápasníků. Jejím složením je přesný poměr ghí, mandlí a medu.

I když se ghí připravuje z másla, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V Ayurvédě platí za elixír života, protože má omlazující a regenerační účinky. Zároveň napomáhá detoxikaci organismu, neboť váže jedy v těle, které jsou rozpustné v tuku a odvádí je z těla ven. Dále podle Ayurvédy pomáhá tělu všeobecně vyvinout fyzickou sílu a vitalitu a vyživuje nervovou soustavu, mozek atd... Pokud je ghí smícháno s bylinami nebo jinými surovinami, má schopnost zvyšovat jejich léčebné účinky.

Mandle vyvracejí mýtus, že vegetariánské jídlo neobsahuje protein. Mandle obsahují dvacet procent proteinu, což je množství, které těžko budeme hledat u jiných rostlin. Mandlím Ayurvéda přisuzuje moc dávat celkovou výživu tělu, plícím, sílu mysli, paměť a zápasníkům rychlost. Podle této tradice má také pozitivní vliv na reprodukční orgány.

Z Ayurvédského hlediska je med léčivě výživný pro tělo a přisuzuje se mu pozitivní vliv na oči, detoxikační účinky pro tělo a schopnost léčit astma. Pomáhá také při léčení zranění.

Kombinací těchto surovin je šakti tradičně používáno pro osoby s těžkou fyzickou i mentální zátěží, pro ty kteří si chtějí udržet dobrou kondici anebo čistě jenom jako „dobrůtka“ s vyváženým vlivem na naši mysl.

Doporučené množství nemá hranic.
Konzumační teplota je ideální mezi 25 až 30 st., tj. teplota kdy ghí začíná kapalnět.