GARAM MASALA

 
 

Garam Masala – koření pěti vůní

Směs garam masala je asi nejznámější indické koření a tvoří základ mnoha indických pokrmů. Koření garam masala je známé též pod názvem "koření pěti vůní". Směs garam masaly se liší podle regionu a někteří kcuhaři si garam masalu navíc upravují podle vlastní fantazie.

Složení v základní verzi: Koriandr, římský kmín, nové koření, muškátový květ, pepř, kardamom, hřebíček, fenyklový a bobkový list.

Použití v kuchyni:

Tento kořenící přípravek je vynikající při grilování a rožnění všech druhů mas, kuřat i ryb, taktéž při přípravě minutek. Výborně dochutí luštěninová a rýžová jídla, jogurtové pokrmy.

Celé koření Garam Masala se nejdříve opeče na tuku a pak teprve se přidávají ostatní ingredience (cibulka, maso, rajčata..) Mleté koření garam masala nelze takto použít, protože by se na rozpáleném tuku rychle spálilo. Pokud máte mletou garam masalu, přidejte ji do pokrmu až během vaření. Pokud chcete, můžete během vaření zkombinovat obě varianty koření garam masala - do základu použít celou garam masalu a v průběhu vaření ještě přidat mletou masalu pro dochucení.

 

Garam masala je úžasně aromatická směs koření z Indie. Garam znamená "horká" a masala znamená "směs koření". Přičemž "horká" zde nemusí nutně znamenat na ten druh vnitřního horka, který si spojujeme s chilli papričkami, ale na to, že celé koření se nejprve opeče a pak teprve dál zpracuje.

Složení směsného koření Garam masala se může lišit podle místa původu, ale zcela nepatrně.

Jak a na co využít koření v kuchyni najdete v záložce RECEPTY