FAZOLE

 
 

FAZOLE – Potravina nejen pro srdce a pro pokožku

Ten, kdo někdy jedl pokrm z fazolí, nemůže říci, že by od stolu odešel hladový. Je nejen sytá, ale i výživná, proto se jí říká „maso chudých“.

Díky nízkému obsahu tuku a vysokému obsahu vitamínů skupiny B, draslíku, železa a hořčíku přispívají také k řádné funkci srdce. Fazole a luštěniny obecně jsou vynikající zásobárnou bílkovin nejen pro vegetariány. Podle druhu fazole obsahují 21 – 24%ní podíl bílkovin, což je více, než např. v hovězím či kuřecím mase.  Pokud fazoli zkombinujete např. se sezamovými nebo slunečnicovými semínky nebo s droždím, dostane organismus všechny esenciální aminokyseliny ve správném poměru.  Stravitelnost proteinů je sice nižší než z vajíček, nejvíce stravitelné jsou černé, potom červené a nakonec bílé fazole, ale to je jejich jediný nedostatek.

Dále se v nich nachází značný podíl rozpustné vlákniny, která brání zpětnému vstřebávání cholesterolu to krve.

Obsahují množství kyseliny listové, jedna porce pokryje doporučenou denní dávku, což je důležité nejen v těhotenství, ale i jako prevence rozvoje ischemické choroby srdeční.

Fazole má vynikající terapeutické vlastnosti a pomáhá při následujících obtížích:

-          Kožní choroby – chrání pokožku a sliznici, protože obsahují kyselinu pantotenovou a niacin

-          Příznivě působí na vlasové folikuly – váčky – a proto se osvědčují při vypadávání vlasů a lupech

-          Cholesterol – udržují jeho hladinu v přijatelné výši

-          Jsou účinné při zácpě a nemoci tlustého střeva, jako prevence divertikulitidy, čili zánětu a karcinomu tlustého střeva a konečníku

-          Jsou ideální pro lidi s vysokým krevním tlakem, protože obsahují minimální množství sodíku a velké množství drslíku

-          Anémie a chudokrevnost

 

Fazolí najdeme v obchodě několik druhů:

-          Bílá fazole: je to fazole vejcovitého tvaru a díky jemné struktuře a chuti se hodí na výrobu pyré.

-          Fazole Pinto: středně velká strakatá fazole, má lehce pikantní chuť, moučnou a máslovou konzistenci. Je vhodná na pomazánky.

-          Černá fazole: má oválný tvar. Její chuť je nasládlá a připomíná houby. Podává se dušená a smíchaná s rýží.

-          Fazole „černé oko“: má charakteristickou černou skvrnu a velmi tenkou slupku, díky které se nemusí namáčet. Opět má velmi jemnou máslovou chuť.

-          Fazole „červená ledvina“: má velmi výraznou chuť, je dobré ji kombinovat s chilli papričkami, přidávat do salátů a kombinovat s rýží.

 

Nezapomeňte na to, že všechny luštěniny a tedy i fazole chrání před rakovinou díky tomu, že jsou bohaté na vlákninu a fytochemikálie,  jsou tedy nezastupitelné v našem jídelníčku, proto se naučte je pravidelně zařadit do své kuchyně.

 

Pár dobrých a trochu neobvyklých receptů – hlavně na dortíček – najdete v záložce Recepty