FALAFEL

 
 

Falafel je bezmasý pokrm pocházející z Egypta. Dnes je oblíbený v zemích Blízkého východu, zejména v západním Libanonu, Izraeli, ale rozšířil se po všech kontinentech a došel i do Čech. Jedná se o smažené kuličky z bobů (popis najdete pod písmenem B – bob koňský) nebo z cizrny plné arabských chutí.

Dnes ho velice často seženete i u nás. Jako suchý polotovar jej můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou (např. v našem obchodě). Hotový ho můžete ochutnat ve specializovaných restauracích či v prodejnách kebabu. Zkuste si ho připravit i doma, je to jednoduché, rychlé, chutné a navíc hodně zdravé.

Falafel se někdy připravuje také z fazolí. Často obsahuje směs na tyto bezmasé karbanátky jak cizrnu, tak fazole. Typickou přísadou je také petrželka, česnek či cibule. Česnek a římský kmín dávají pokrmu, který je bohatý na vitamíny a proteiny, nezapomenutelnou vůni.

Našla jsem ale recept úplně z jiných surovin a rovněž je prezentován jako falafel. Také je to bezmasý pokrm, ale není tam ani cizrna, ani fazole ani boby. Takže vidíte, že fantazii se meze nekladou, a když vytvoříte něco bezmasého, vykoulíte kuličky, upečete v troubě, můžete se chlubit, že máte originální falafelovou večeři.

Nápady a podněty pro vaši fantazii najdete v záložce Recepty