ĎOBÁČKY

 

Ďobáčky – to je pikantní chuťovka vhodná ke studené i teplé spotřebě. Základem je sójové maso, což je extrudovaná bílkovina s vyšším obsahem vitamínů skupiny B, vlákniny a minerálních látek, zejména vápníku a železa.


Ďobáčky jsou vhodné pro:
- bezlepkovou dietu (celiakie)
- laktózová intolerance
- alergie na mléčnou bílkovinu
- cukrovka (diabetes)

Hlavní význam pro zdraví spočívá v tom, že obsahují omega 3 mastné kyseliny, vlákninu a isoflavony. Mají nízký GLYX, což zaručuje stálou hladinu cukru v krvi.

Ďobáčky jsou již hotový pokrm, lehce pikantní, který nevyžaduje další úpravu.

Můžete je konzumovat (ďobat) bez předchozí úpravy přímo za studena, např. k dobrému vínu. Ale slouží i jako alternativa masa vhodná k obědu i večeři s jakoukoliv přílohou. Jsou pikantně okořeněné a naložené v oleji. Stačí je vyklopit na teflonovou pánev, prohřát a servírovat s rýží, bulgurem, kuskusem, bramborami nebo pečivem. Můžete je ohřát i v mikrovlnné troubě. Já je studené promíchám do teplé rýže nebo kuskusu a to stačí k tomu, aby se prohřály.

Doporučuji je jako „kancelářský“ oběd nebo rychlou večeři.

Dále se dají využít jako

-          Ďobáčky s lečem

-          Ďobáčky zapečené s těstovinami a zeleninou

-          Ďobáčky jako směs na vegetariánskou pizzu

-          Ďobáčky se špenátem

-          Ďobáčky jako náplň slané palačinky (např. ze sójového mléka a pohankové mouky).