DATLE

 

DATLE

Datle jsou přírodní energetická, minerálová a vitamínová bomba pro všechny, kteří žijí aktivně nebo potřebují rychle obnovit ztracenou energii, a to proto, protože:

-          obsahují 66% sacharidů – glukózy a fruktózy

-           vitamíny skupiny B, hlavně B1, B2, B6 a niacin.  Tyto vitamíny pomáhají buňkám zpracovat cukry tak, že zvýší jejich posilňující účinek pro naše tělo – posilují nervovou soustavu, soustředění a vitalitu

-          Minerály, a to hlavně draslík – na srdce, reguluje krevní tlak a umožňuje nám ovládat stres, železo, hořčík, fosfor – dobrý při tvorbě kostní hmoty a vápník a stopové prvky - měď, mangan a zinek

-          rostlinnou vlákninu, jednak rozpustnou ve formě pektinu a gumy – ty na sebe nabalují při průchodu tělem cholesterol a tím mu brání přejít do krevního oběhu a ucpávat tepny a nerozpustnou, ta slouží jako „kartáč“ na vnitřní stěnu cév a tepen. Díky antiparazitálnímu účinku jsou prospěšné i při střevních potížích, např. při průjmu, současně díky nerozpustné vláknině regulují činnost střev a působí proti zácpě.

-          Obsahují minimum tuků

 

 

Účinky pro zdraví:

-          Používají se při silném suchém kašli a při zánětu průdušek, protože mají zklidňující účinek

(doporučuji 100g datlí vařit několik minut v půl litru rostlinného nebo kravského mléka a přidat lžičku medu).

-          Vzhledem k tomu, že obsahují jen 2% proteinů (což je oproti ostatnímu ovoci hodně), jsou vhodné pro nízkobílkovinovou dietu a pro lidi, kteří mají problémy s ledvinami.

-          Mají posilňující účinek při únavě nebo slabosti pro lidi všech věkových kategorií. Prospívají sportovcům, těhotným a kojícím ženám a dospívajícím dětem

-          Podporují kvalitní spánek tím, že se podílí na tvorbě melatoninu – spánkového hormonu.

 

Datle najdete v obchodě většinou sušené. Slouží nejen k mlsání, ale i jako plnohodnotná svačina, jsou vhodné do musli, snídaňových kaší a jogurtu.

 

Datlový sirup je chutné přírodní sladidlo tmavé barvy, vyrobené z čerstvě přezrálých datlí. Datlový sirup je se svojí ovocnou chutí využitelný téměř v každém sladkém jídle, či nápoji. Chuťově patří datlový sirup k nejlepším sirupům vůbec. Konzistenčně je datlový sirup tužší než třeba agávový sirup, ale zase není tak tuhý jako med.
Datlový sirup je vyroben lisováním přímo ze zralých datlí. Datle jsou ovocné plody datlovníku.
Je určen k přímé konzumaci. Není potřeba žádná další úprava.
Používá na slazení ovocných salátů, čaje, kaší, jogurtů, musli, dezertů, palačinek, lívanců, marmelád, cukrovinek, nápojů, buchet, koláčů,...

 

Recepty, ve který využijete datle najdete v záložce RECEPTY