CHIA SEMÍNKA A OLEJ

 

Účinky chia semínek jednou větou:

  • Významný antioxidant

  • Zlepšují vývoj a regeneraci tkání během těhotenství a kojení, při růstu a vývoji dítěte

  • Působí na stav pokožky, protože ji hydratují zevnitř

  • Přispívají ke snižování hladiny škodlivého cholesterolu

  • Jsou vhodná pro diabetiky a celiatiky

  • Plně vstřebatelný vápník díky přítomnosti bóru

  • Zdroj energie při fyzické a psychické námaze

  • Odstraňuje záněty a bolesti ve svalech a kloubech, rychlá regenerace pohybového aparátu

  • Zkracuje regeneraci svalů

  • Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin

  • Ideální zdroj bílkovin pro sportovce, vegany a vegetariány

  • Jsou vhodná při redukčních dietách

  • Prevence vzniku Alzheimerovy nemoci a lupénky

  • Snižují riziko cévní mozkové příhody

  • Snižují riziko osteoporózy

  • Prevence vzniku rakoviny – silný antioxidant, obsahují vit. B17 - amygdalin

  • Zajišťují správný vývoj nervové soustavy plodu v prvních třech měsících těhotenství

  • Podporují metabolismus

  • Podporují kvalitu vlasů a pokožky

  • Zlepšují duševní bystrost a pozornost

  • Ochrana před dehydratací organismu

  • Stabilizují hladinu cukru v krvi

  • Pomáhají při problémech s prostatou

Semínka chia lze konzumovat mnoha způsoby. Jsou bez chutí a proto je možné je kombinovat se všemi druhy pokrmů. Velmi často se přidávají do nápojů. Semínka chia můžete dát do vody, ale také do ovocného nápoje či čaje. Pokud si v domácí pekárně sami pečete pečivo, můžete si do něj přidat chia semínka, které mají mnohem vyšší hodnoty důležitých látek, než jiná populární semínka.
Chia semínka jsou oblíbenou součástí salátů, ale můžeme je přidat také do jogurtů, tvarohů, pudingů či marinád. Řada lidí si vyrábí své domácí fitness tyčinky, i do nich se skvěle hodí chia semínka. Pokud často konzumujete musli a cereálie, zkombinujte si je s chia semínky. V jihoamerické kuchyni jsou součástí téměř každého pokrmu. I v naší kuchyni si však hledají své pevné místo a již nyní je můžete najít v polévkách či vaječných omeletách.
Rozhodnete-li se konzumovat semínka chia formou gelu, získáte ho v poměru 1 dílu semínek na 10 dílů vody. Jednoduše smíchejte semínka chia s vodou a nechte 5 až 10 minut odstát. Poté směs zamíchejte a smíchejte ji s nápojem či pokrmem dle libosti. Pokud necháte semínka odstát déle, pojmou ještě více vody a budou mnohem měkčí. Gel bude mnohem hustší a lze jej v lednici skladovat i více než týden. Gel můžete okamžitě použít a konzumovat ho s pokrmem dle Vaší chuti.

Semínka chia obsahují mnohem více živin, než celá řada populárních potravin. Nalezneme v nich 3x více železa než ve špenátu, 2x více draslíku než v banánech a 5x více vápníku než v mléce. To však není všechno, chia semínka obsahují až 9x více rostlinných Omega 3 který je dokonce vyšší, než u semínek lněných. Jedná se o esenciální kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit, je tedy třeba je přijímat stravou. Typ omega-3 mastných kyselin, které se nacházejí v Chia, se jmenují alfa-linolenová kyselina (ALA) a v lidském organismu sehrávají velice podstatnou roli a 2x více proteinů, než ostatní semínka a zrna.


Ve 100g semínek chia nalezneme:
Bílkoviny:  21,2 g
Sacharidy: 17,5 g
Tuky:         31,4 g (z toho 20,36g Omega-3 mastných kyselin)
Vláknina: 33,7g
Sodík:       0g
Energetická hodnota semínek chia je ve 100 g : 1381 kJ/330 kcal


Vápník
Semínka chia obsahují až pětinásobek vápníku, než je v mléce. Vápník, který obsahují semínka chia je pro tělo mnohem využitelnější, než ten z pasterizovaného mléka. 100G semínek chia obsahuje asi 1,2g plně využitelného vápníku. Mléko obsahuje asi pětkrát méně využitelného vápníku. Díky vysokému obsahu vápníku jsou semínka chia skvělým přírodním zdrojem tohoto důležitého minerálu.

Omega-3
V časopisech a médiích neustále slýcháme o důležitosti omega-3 mastných kyselin. Semínka chia jsou jejich vydatným zdrojem. Omega-3 mastné kyseliny tvoří většinu (60%) z celkového obsahu tuků. Ve 100g semínek chia nalezneme 21g tuku. Omega-3 tvoří 13g z celkového množství.

Vláknina
Třetinu hmotnosti semínek chia tvoří vláknina. Obsah rozpustné vlákniny z jejího celkového množství je asi 25%. Dospělá osoba by měla denně přijmout cca 25 – 35g vlákniny. Pravidelná konzumace chia semínek znamená dostatečný přísun vlákniny.


Boron
Boron je minerál, který je velmi důležitý pro stavbu kostí. Chia semínka jsou skvělou prevencí před osteoporózou jak u starších osob, tak u malých dětí. Malé děti potřebují přijímat více vápníku, protože se jejich tělo vyvíjí a neustále roste. Chia semínka s otevřenou náručí přivítají i ženy, kterým se po dosažení třicátého roku snižuje množství vápníku v těle.


Proteiny
Chia semínka jsou bohaté také na proteiny. Ty tvoří asi pětinu jejich váhy. Chia semínka jsou vhodná pro sportovce, kteří vyvíjejí velkou fyzickou námahu, ale také pro osoby držící dietu a malé děti. Chia semínka jsou univerzální potravinou, která si najde místo v každém jídelníčku.


Antioxidanty
Pravidelnou konzumací chia semínek bude Váš organismus chráněn před všudypřítomnými volnými radikály. Chia semínka obsahují celou řadu antioxidantů jako jsou vitamíny C a E či skořicové kyseliny. Vitamíny chrání před oxidací omega mastné kyseliny a prodlužují jim tak životnost. Chia semínka jsou známá několikaletou životností, aniž by utrpěly živiny.


Elektrolyty
Aby byla v těle zajištěna správná regulace energie a tok vody skrz buněčné membrány, je třeba pravidelný přísun elektrolytů. V semínkách chia jsou obsaženy elektrolyty jako je draslík, hořčík, sodík a řada dalších. Elektrolyty se z těla dostávají pocením. Semínka chia jsou jejich nenahraditelným zdrojem při zvýšené fyzické aktivitě.

Účinky chia semínek na lidský organismus jsou velmi pestré. Tím, že chia semínka obsahují celou řadu živin a důležitých látek, prospívají tělu v mnoha směrech. Nejpodstatnější jsou hydrofilní vlastnosti chia semínek. Semínka na sebe dokáží vázat vodu a tvoří jemný, lehce stravitelný gel. Hydrofilní vlastnosti můžeme pozorovat již po několika minutách, co je smícháme s tekutinou. Čím déle jsou semínka v tekutině, tím se kolem nich vytvoří kompaktnější gelová vrstva. Gel je hustý v závislosti na použité tekutině. Konzumace semínek chia přispívá k vnitřní hydrataci těla. Díky tomu lze mnohem snáze zvládnout náročné fyzické či psychické aktivity. Gel se z chia semínek stane nejen ve vodě, ale také v jogurtu, ovocné šťávě, mléku a podobně.
Chia semínka lze konzumovat i v celku. V žaludku se z nich za působení žaludečních šťáv stane gel, který má funkci fyzické bariéry. Díky tomu dochází ke zpomalení procesu trávících enzymů. Tím, že tělo pomaleji tráví polysacharidy na glukózu, je ovlivněna hladina cukru v krvi. Konzumace chia semínek je vhodná pro diabetiky, sportovce či lidi, kteří dodržují dietu. Mnoho praktických lékařů doporučuje chia semínka také kojícím matkám a dětem.
Díky vysokému obsahu zdravých tuků, Omega-3 mastných kyselin, jsou chia semínka vhodná ke konzumaci před a během zvýšeného fyzického výkonu. Tyto tuky se tráví pomaleji, než cukry a tělu je tak zaručen stálý zdroj energie. Ve 100g chia semínek nalezneme 21g tuku, z čehož 62% zaujímají právě Omega-3 mastné kyseliny.
Vzhledem k vysokému obsahu zdravých tuků a také vlákniny, mají chia semínka značné sytící vlastnosti. Jsou výborným pomocníkem během zdravého hubnutí. Chia semínka se využívají i proti různým druhům zánětu. Velké množství antioxidantů a skořicových kyselin přispívá k výrazným protizánětlivým účinkům. Semínka chia užívají i lidé, kteří mají problémy s pokožkou, vlasy či nehty. Obsažené živiny přispívají k menší lámavosti a větší pružnosti vlasů a nehtů.

Chia se nedoporučuje lidem, kteří mají nízký tlak a dále těm, kteří berou léky na ředění krve a vitamín B17.

 

Olej z chia semínek

je jeden z nejvýživnějších dostupných olejů, je za studena lisovaný z ekologicky pěstovaných semínek chia.

Použití: je ideální k dochucení těstovin, nudlových jídel a salátových zálivek.

 

Pár nápadů co s nimi v kuchyni naleznete a záložce RECEPTY