CIZRNA

 
 

Cizrna

A opět jsme u luštěnin, kam cizrna patří. Nevím, zda má ještě smysl opakovat obecný význam luštěnin, ale jelikož chceme být nejen krásné, ale i moudré, tak si budeme opakovat. Kdo to četl pečlivě už při čočce nebo bobu, může 4 odstavce přeskočit, ale pak čtěte pozorně!

Obecně jsou luštěniny neprávem dost opomíjené. Důvodů je několik. Jednak vzpomínky ze školní jídelny na čočku s buřtem nebo hrachovou kaši omaštěnou sádlem nepatří pro většinu z nás mezi nejhezčí. U mě to platilo úplně stejně. Spousta vynikajících receptů Vás ale přesvědčí o opaku. Další problém je strach z nadýmání, tedy vlastnosti, která hodně omezuje náš pobyt na veřejnosti. Ale i tomu se dá předejít správnou přípravou. I když nedoporučuji po čočkové polévce jít na ples.

Luštěniny jsou vzácným zdrojem bílkovin, vlákniny a mají málo tuků. Nejvíce jich má sója. Dále obsahují hodně železa, vápníku, fosforu, draslíku a vitamínů sk. B. Na talíři by se měly objevit alespoň 1x týdně.

Luštěniny ve většině druhů by měly být dostatečně dlouho máčeny. Nadýmavé látky (oligosacharidy) se rozpouští ve vodě, stejně jako lektin – toxický protein, a proto bychom měli tuto vodu před vařením slít a luštěniny tak vařit v nové čisté vodě. Tím se velmi sníží jejich nadýmavost. Doporučuje se i vařit nezakryté pokličkou. Dále doporučuji při vaření přidat k luštěninám bylinky nebo mořské řasy.  Solit by se měly až po uvaření, protože jinak jejich slupka ztvrdne a budou hůře stravitelné. Při konzumaci spolu s obilovinami, např. s rýží tělo získá jejich lepší využitelnost. Nejstravitelnější z luštěnin jsou fazole adzuki a mungo, žlutý hrách a červená čočka.

Při naklíčení dochází v semenech k enzymatickým procesům, bílkoviny jsou pak lépe stravitelné, tvoří se vitamíny, především vitamín C a E. Klíčky jsou tedy velmi bohatý zdroj minerálních látek a vitamínů a hodí se především do salátů. Pro naklíčení luštěnin je nejvhodnější hrách, cizrna, čočka a fazole mungo.

Konečně CIZRNA – potravina pro moderní lidi

Díky významným terapeutickým vlastnostem je cizrna vhodná pro lidi, žijící v současném uspěchaném světě. Pomáhá snižovat cholesterol, posiluje nervovou soustavu a díky vláknině upravuje zdravé trávení.

Cizrna, nazývaná rovněž římský hrách, je zdrojem nejdůležitějších živin, snad všech kromě vitamínu B12, který neobsahují žádné rostlinné potraviny. Na rozdíl od jiných luštěnin obsahuje navíc provitamín A a vitamín C a E.  

Cizrna obsahuje velké množství proteinů – bílkovin 19 %, což je více než v mase a vejcích, ale v porovnání s ostatními luštěninami vede čočka, sója a fazole. Rovněž v tucích a sacharidech je v závěsu za čočkou a fazolemi. Ale co se týká vitamínů a minerálů, zvláště železa, fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku a zinku má nezastupitelné místo.

Cizrna je plnohodnotná potravina, která má správný poměr všech živin. Proto ji lze jíst jako hlavní chod. Doporučuje se jíst při následujících problémech:

-          Zvýšený cholesterol – obsahuje kvalitní mono a poly nenasycené tuky, které snižují hladinu cholesterolu, sama neobsahuje cholesterol žádný. Dostatek vlákniny zabraňuje vstřebávání cholesterolu z jiných potravin a tím brání arterioskleróze.

-          Zácpa – vláknina v cizrně přirozeným způsobem stimuluje peristaltiku střev

-          Funkční poruchy nervové soustavy – díky vitamínům skupiny B se doporučuje lidem, které trpí stresem, depresí, podrážděností a špatnou koncentrací.

-          Posiluje žaludek, slinivku a slezinu

-          Těhotenství – to není problém, ale cizrna je ideální pro těhotné, protože obsahuje velké množství kyseliny listové. Ta ochraňuje plod před vrozenými vadami nervové soustavy.

 

Cizrnu naleznete v obchodě nejen jako bobulovinu, ale rovněž jako cizrnovou mouku, římské lívanečky a kávu  Yannoh, což je bezkofeinová káva obohacená o pražené zrno cizrny. Naleznete rovněž cizrnu sterilovanou, tu je nutné před použitím propláchnout, je to dobrá rychlovka, ale když porovnáte chuť čerstvě uvařené a té z plechu, brzy budete vařit a vařit a vařit…

V kuchyni jako u ostatních luštěnin je nutné cizrnu namočit – nejlépe přes noc, propláchnout a vařit v čisté vodě cca 30 – 40 minut s přidáním bylinek proti nadýmání. Cizrna během vaření přibližně zdvojnásobí svůj objem, tzn. že 100 g čerstvé cizrny váží po uvaření cca 200 g.

 

Uvařená cizrna je vhodným doplňkem zeleninových salátů nebo směsí z grilované zeleniny.

V kuchyni je v podstatě náhrada jednotlivých luštěnin zcela bez problémů. Např. když čočkové karbanátky uděláte z cizrny nebo fazolí, nebo z jejich kombinace, je to vždy jiné, ale moc zdravé jídlo.  Cizrnu si můžete uvařit do zásoby, dát zamrazit a v případě potřeby stačí sáhnout do mrazáku a vymýšlet co s ní. A rozehrát fantazii i v kuchyni určitě rodina ocení.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Přesto pár receptů naleznete v záložce RECEPTY.