CITRONOVÁ TRÁVA

 

Citronová tráva

Patří do čeledi lipnicovitých (Poaceae), zahrnující na třicet druhů trav, z nichž některé obsahují aromatické silice, které pokrmům dodají citronovou chuť i aroma, ale neokyselí je.  Je to tedy nejen okrasa zahrady, ale i potravina pro krásné a zdravé tělo.

 

Citronovou trávu můžete využít v kuchyni nejen pro její aroma, ale hlavně jako lék. Tato tráva pozitivně ovlivňuje trávení, žaludeční a nervové choroby – působí proti depresím.  Působí na imunitní systém, krevní oběh, léčí infekce, edémy, zvětšené póry a mastnou pokožku.  Čaj z této trávy podporuje schopnost koncentrace a rovněž ošetřuje dutinu ústní.

Čaj z citronové trávy je nejen osvěžující, ale hlavně má antibakteriální, antioxidační, antiseptické a antimykotické účinky. Jednoduše řečeno, zamezuje množení plísní, virů, bakterií a kvasinkových onemocnění.

Podporuje správnou funkci žaludku, střev, jater, žlučníku a slinivky. Harmonizuje centrální nervový systém s lymfou, čistí cévní systém. Působí na krevní tlak, krvetvorbu a udržuje optimální hladinu cukru v krvi. Díky antioxidačním účinkům zpomaluje stárnutí buněk.

Zevně se používá při svalových bolestech, obklady na rány, osvěžuje pleť a můžete ji použít k přípravě osvěžujících koupelí, kde působí i proti otokům.

Jak ji využít v kuchyni viz RECEPTY