BULGUR

 

Bulgur se používal jako potravina již ve starém Babyloně, v Indii a na Balkáně. Je to polotovar, který se vyrábí převážně z celozrnné pšenice špaldy, na našem trhu najdete nově i z ječmene a z pohanky. Pohanka je přirozeně bezlepková obilnina, takže vhodná i pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí lepek. Bulgur jsou nahrubo mletá nebo drcená zrna naklíčených obilnin. Tím jsou zrna zbavena nadýmavosti a jsou lehce stravitelná.

Bulgur není ani drahý, ani náročný na přípravu a navíc není to zrní bez chuti, což jsou někdy zesměšňující argumenty pro zdravou výživu.

Bulgur má vysokou nutriční hodnotu, všechny druhy bulguru obsahují cennou vlákninu, která slouží pro zdravá střeva a působí proti zácpě. Obsahují velké množství vitamínů skupiny B a A, čímž blahodárně působí i na nervovou soustavu. Obsahují hodně bílkovin a málo tuků.

Bulgur se vaří asi 5 minut a poté se nechá 10 – 15 min pod pokličkou „dojít“. Vaří se asi v 2,5 násobku vody.

Využití v kuchyni je velmi pestré, slouží jako běžná příloha, např. místo rýže, můžete jej použít do nádivek, karbanátků, salátů i jako zavářku do polévky. Ochuceným bulgurem čerstvými bylinkami můžete naplnit rajčata nebo papriku, posypat sýrem a dát krátce ogrilovat.  Lze jej také užívat jako výživnější náhražku rýže, ostatně nejjednodušší přípravou je bulgur na způsob rizota. Je typickou součástí jídel středomořské a orientální kuchyně (např. kibbehy nebo pilafy). Vzhledem k vysokému podílu živin a nízkému obsahu tuku se bulgur hodí i pro přípravu dietních nebo vegetariánských pokrmů. Pro svou nenadýmavost a lehkou stravitelnost jej můžete podávat i dětem.

 

V kombinaci s luštěninami – s čočkou nebo cizrnou dochází k většímu využití aminokyselin, které jsou obsaženy v jednotlivých plodinách. Proto můžete vařit bulgur dohromady s červenou čočkou - obojí má stejnou úpravu - a získáte jinou chuťovou kombinaci. 

Dobrý je i bulgur uvařený na sladkou kaši, do které přidáme vanilku, skořici, sušené nebo čerstvé ovoce. Zchladlý bulgur lze přimíchat i do těsta na cookies.

 

Využití bulguru v kuchyni viz RECEPTY