BRUSINKY

 

Brusinky sloužily jako potravina i lék pro původní americké obyvatelstvo. Jsou trpčí než borůvky, protože obsahují více kyselých látek, ale jsou účinnější v boji proti infekcím močových cest a trávicího traktu.

Brusinky obsahují karotenoidy – provitamín A, vit. B a C, dále draslík, železo, vápník, jód a nikl.

Pojídání brusinek slouží jako prevence chřipky a nachlazení. Působí jako silné přírodní antibiotikum, protože brání usazování baktérií na sliznici. Rovněž likvidují baktérie, které způsobují žaludeční vředy.

Flavonoidy, které brusinky obsahují, působí proti leukémii a proti rakovině prsu, plic a tlustého střeva.

Brusinky můžete zařadit do jídelníčku naložené jako kompot – vhodné k masu, grilované zelenině a sýru a ke svíčkové, dále sušené – vhodné do jogurtu, snídaňové kaše, ovocných i zeleninových salátů a dále jako chutná 100% ní šťáva nebo sirup.

 
Zkuste něco jiného v kuchyni. Viz záložka Recepty.