BŘEZOVÁ ŠŤÁVA

 

Březová šťáva (míza) a březový cukr (XYLITOL)

 

Březová šťáva = nápoj Bohů. V severní a východní Evropě je považována za velmi účinné léčivo. Připisují se jí léčivé, posilující a regenerační účinky.

Březová šťáva obsahuje vitamíny B a C. Kromě toho v ní najdeme řádku minerálů, za zmínku stojí měď, hořčík, vápník, fosfor a železo.  A také jsou zde aminokyseliny, kyselina listová i citronová a také fruktóza. Přírodní medicína ji doporučuje při problémech s ledvinovými kameny. Přesněji má působit preventivně u lidí, kteří mají sklony k tomuto zdravotnímu problému. Také posiluje játra, očišťuje  je a stimuluje jejich práci. Doporučuje se na posílení imunity a různé detoxikační kůry. Zvláště užitečná může být při různých sezónních únavách.

Březová šťáva je považována za národní poklad Lotyška. Získává se tak, že  na bělostné kůře jsou připevněny malé černé rourky, jimiž míza vytéká do plastových pytlů.

Nabízíme březový nápoj, který obsahuje 93,8% březové mízy, cukr a kyselinu citronovou. 

Z březové kůry se získává sladidlo XYLITOL. Má sladivost jako cukr ale o 40 % nižší energetickou hodnotu a glykemický index 13 !, takže je vhodný i pro diabetiky.  V ústech vytváří příznivé prostředí, tím zajišťuje skvělou ochranu proti zubnímu kazu. Nemá žádné vedlejší příchutě.

V kuchyni má stejné využití jako cukr, tzn. do sladkého pečiva, sušenek, marmelád, jogurtu, koktejlů apod.