BORŮVKY

Borůvky se v dřívějších dobách používaly především ke zdobení jídel, k přípravě marmelád a náplní do sladkého pečiva. Byly považovány z hlediska výživového za bezvýznamnou potravinu.

Na základě vědeckých výzkumů však vyšly na svět významné vlastnosti a složení, které borůvky mají. Obsahují hodně antioxidantů a díky modré barvě i flavonoidů, které mohou pomoci v prevenci rakoviny, srdečních onemocnění, chorob očí, ztráty paměti. Dále jsou účinnou prevencí a léčbou cystitidy – infekčního zánětu močového měchýře. Mají rovněž dietetické a terapeutické vlastnosti – harmonizují psychiku, odstraňují únavu a pomáhají navodit dobrou náladu.

Borůvky obsahují 11,5 % sacharidů – převážně fruktózy, mají velmi málo tuků a proteinů. Z minerálů jsou bohaté na draslík a železo, z vitamínů na vitamín A a C.  

Využití borůvek je vhodné především při infekci močových cest – mají antiseptické a antibiotické účinky na bakterie, které způsobují infekce, obzvláště na bakterii Escherichia coli.

K dostání můžete mít borůvky čerstvé – v letní sezóně, sušené, mražené, ve formě šťávy, sirupu a marmelády.

 

Pár nápadů do kuchyně najdete v záložce RECEPTY