BOB KOŇSKÝ

Jedná se o luštěninu, která dosud není v naší kuchyni zdaleka využívána tak, jak si zasluhuje. Z botanického hlediska patří mezi dužinaté lusky, které jsou dlouhé asi 15 – 25 cm a je v nich 6 nebo 7 semínek podobných hrášku.

Bob obsahuje velké množství proteinů (bílkovin) - 26% vysoké biologické kvality, hodně sacharidů ve formě škrobu (7,5%) a málo tuků (1,5%).

Z vitamínů převládá vit. B1, kyselina listová a vit. C. Z minerálů je v bobu nejvíce zastoupeno železo – skoro stejné množství jako v mase. Využití železa umožňuje poměrně vysoké množství vit. C.

Z hlediska zdravotního se konzumace Bobu doporučuje při anémii (chudokrevnosti z nedostatku železa), jelikož podporuje tvorbu krve, dále během těhotenství, sportovcům, lidem po infekčním onemocnění a po operacích. Koňský bob se doporučuje všem, kteří mají problém se zadržováním vody. Trápí-li nás tedy otoky či zavodněná tělesná tkáň, zkusme si společně uchystat několik výborných jídel, jejichž hlavním aktérem bude právě bob koňský.

Z hlediska nutričního je srovnatelný se sójou, je zde zaručena absolutní negenetická modifikace.

Konzumace bobu je možná třemi způsoby:

-          Syrový – lze jíst ihned po sklizni, dokud je čerstvý. Je možné riziko menší plynatosti.

-          Vařený – při tomto zpracování se zničí malé množství lektinu (jedovatého proteinu) a boby jsou proto lépe stravitelné

-          Sušený – je to tradiční způsob uchování bobu, ztrácí se však větší množství vitamínů, ale ostatní nutriční hodnoty zůstávají.

 

Abyste neměli strach z konzumace luštěnin, kam patří i Bob, je dobré dodržovat pár zásadních obecných pravidel:

1.      Promýt je v teplé vodě

2.      Namočit na 24 hodin do studené vody

3.      Další den vodu slít a znovu propláchnout

4.      Dát vařit do studené vody s přídavkem protinadýmavého koření, jako např. majoránka, tymián, saturejka, řasy

5.      Po přivedení do varu ztlumit oheň a vařit pod pokličkou až do naprostého změknutí

6.      Krátce před dovařením ochutit solí

 

Využití v kuchyni najdete v záložce RECEPTY