AMAZAKE

 

Amazake,
neboli rýžový dezert či krém, pochází z Japonska a jedná se o fermentovanou (přirozeně zrající) rýži (může být kombinován i s jinou obilovinou jako jáhly, oves, pohanka...), do které zapracujeme pšeničné klíčky, které slouží jako přirozený startér fermentace. Fermentací se polysacharidy obsažené v rýži rozloží na jednoduché cukry a věřte tomu nebo ne, rýže nádherně zesládne! Kdybych to nezkusila na vlastní  chuťové buňky, neuvěřím, že dovnitř někdo nenasypal cukr!


 

Proč jíst Amazake?


  • je to zdravý dezert bez přídavku  jakýchkoli sladidel, dochucovadel, konzervačních látek.

  • je lehce stravitelný.

  • nezatěžuje slinivku břišní - ač je amasaké hodně sladké, při jeho konzumaci zůstává hladina krevního cukru stabilní.

  • je vhodné i pro miminka.

  • má široké možnosti využití: nejen jako samostatný dezert, ale také jako přísada do moučníků, kaší (ovesných, krupičných atd.), pudinků, koktejlů, koláčů, buchet nebo do nákypů.

  • Amasaké konzumované nalačno léčí slinivku.

  • Enzymy obsažené v amasaké podporují trávení a vstřebávání živin.

  • Amasaké můžete umixovat a  získat tak krém, který můžete sníst jen tak samotný, nebo ho používat při přípravě jiného jídla místo cukru.

  • Natřete si amasaké na domácí pečivo a budete se olizovat od ucha k uchu.

  • Přidejte k amasaké ovoce, ořechy, vanilku, kokos, skořici - prostě vše, co máte rádi.

  • Amasaké můžete přimíchat do  pudinku a obohatit jeho chuť a nutriční hodnotu.

 
  Vlastní výroba viz záložka Recepty