AMAZAKE
Amazake,
neboli rýžový dezert či krém, pochází z Japonska a jedná se o fermentovanou (přirozeně zrající) rýži (může být kombinován i s jinou obilovinou jako jáhly, oves, pohanka...), do které zapracujeme pšeničné klíčky, které slouží jako přirozený startér fermentace. Fermentací se polysacharidy obsažené v rýži rozloží na jednoduché cukry a věřte tomu nebo ne, rýže nádherně zesládne! Kdybych to nezkusila na vlastní chuťové buňky, neuvěřím, že dovnitř někdo nenasypal cukr!
Proč jíst Amazake?
- je to zdravý dezert bez přídavku jakýchkoli sladidel, dochucovadel, konzervačních látek.
- je lehce stravitelný.
- nezatěžuje slinivku břišní - ač je amasaké hodně sladké, při jeho konzumaci zůstává hladina krevního cukru stabilní.
- je vhodné i pro miminka.
- má široké možnosti využití: nejen jako samostatný dezert, ale také jako přísada do moučníků, kaší (ovesných, krupičných atd.), pudinků, koktejlů, koláčů, buchet nebo do nákypů.
- Amasaké konzumované nalačno léčí slinivku.
- Enzymy obsažené v amasaké podporují trávení a vstřebávání živin.
- Amasaké můžete umixovat a získat tak krém, který můžete sníst jen tak samotný, nebo ho používat při přípravě jiného jídla místo cukru.
- Natřete si amasaké na domácí pečivo a budete se olizovat od ucha k uchu.
- Přidejte k amasaké ovoce, ořechy, vanilku, kokos, skořici - prostě vše, co máte rádi.
- Amasaké můžete přimíchat do pudinku a obohatit jeho chuť a nutriční hodnotu.
Vlastní výroba viz záložka Recepty