AMARANT              

  
 

 

Amarant, dárek od Indiánů

Amo, amare...
Tohle latinské slovo znamená milovat, míti rád. I vy budete mít rádi amarant čili laskavec, což je přímo zázračně užitečná rostlina. Býval hlavní potravou Aztéků, kteří ho nazývali "nesmrtelným" a uctívali jako dar bohů.  

Obsahuje cenné aminokyseliny, (například lysin - podporuje tvorbu mozkových buněk), které ostatní obiloviny postrádají, takže v lecčems dokáže nahradit i maso. Přitom amarant se používá jako obilovina, podobá se prosu (jáhlám), jenže jeho kuličky jsou menší. Cenný je také obsah vápníku, železa, hořčíku, zinku a mědi. V oleji obsaženém v amarantu je také squalen. Co to je? To je látka, která je i v játrech žraloků. Snižuje riziko vzniku rakoviny, zpomaluje stárnutí kůže a posiluje organismus proti infekcím. Amarant je - vzhledem k vysokému obsahu aminokyselin - vhodný pro děti; přispívá ke zdárnému vývoji nervové soustavy.
Oceňují ho také sportovci pro vysoký obsah vitaminů a kvalitní bílkoviny - pomáhá jim budovat svalovou hmotu. Je vynikající pro všechny, kdo jsou v chronickém stresu; příznivě zde působí bílkoviny, minerály a složení tuků. Pro obsah vlákniny a škrobu s vysokou vazností na vodu pomáhá proti zácpě a současně jako prevence rakoviny tlustého střeva či střevních divertiklů.
Díky nenasyceným mastným kyselinám je prospěšný všem, kdo mají problémy s cévami. Je vhodný i pro pacienty s cukrovkou, díky komplexním sacharidům, které pomalu zvyšují hladinu cukru v krvi. Má nízký glykemický index. U starší generace podporuje regeneraci buněk a významně
ovlivňuje látkovou výměnu.

Amarantová mouka, získaná semletím zrníček amarantu se přidává do sušenek nebo do těstovin. Je přirozeně bezlepková, proto vhodná i pro celiatiky, tedy pro ty, kdo nesnášejí lepek. Amarantovou mouku můžeme přidávat do jakéhokoli pečiva, aby obohatila jeho nutriční hodnotu. Obohacuje však i jeho chuť. Celá zrnka amarantu vaříme podobně jako celozrnnou rýži. Amarant lze pěstovat i jako okrasnou rostlinu, z jejíchž mladších lístků si můžeme udělat salát či špenát. Obohatí nás mimo jiné o vzácné prvky jako je zinek, měď, křemík či nikl.

Amarant můžeme koupit ve formě vloček které lze přidávat např. do jogurtu nebo kaše, dále těstovin, zrna - slouží jako příloha nebo základ kaše, zeleninových tyčinek, piškotů, mouky - díky oříškové chuti je vhodná spíše do sladkého pečiva nebo palačinek, sušenek, instantní kaše a oleje.

 

Užití v kuchyni RECEPTY