ACAI

Açaí (Euterpe Olacera), čteno (Asají) je plod palmy, která roste v centru deštných pralesů v okolí Amazonky. Acaí vypadá podobně jako naše borůvky. Lahodná chuť připomíná směs borůvek, čokolády a malin.

Bobule Acaí jsou jedny z nejvýživnějších plodů a zároveň nejsilnějších přírodních antioxidantů. Açaí je nejkompletnější přírodní potravina naší planety, která obsahuje dvojnásobek antioxidantů než borůvka a 30x více anthokyaninu (typické purpurové barvivo) než červené víno. Dále je bohaté na nenasycené mastné kyseliny omega 3, 6, 9, vitamíny a minerály.

ACAI prodávaný ve Vitalině od firmy Iswari je 100%  lyofilizovaná (sušená mrazem) dužina, což zaručuje zachování maxima nutričních a výživových hodnot.

Původní obyvatelstvo amazonských deštných pralesů jej využívalo jako zdroj potřebné energie a zároveň pro jeho výživnost a potřeby budování silného imunitního systému. Přezdívali mu proto ovoce Bohů. V Brazílii patří mezi „super food“, je nedílnou součástí denní stravy. Slouží k detoxikaci organismu, stimuluje energii, podporuje mozkovou činnost a sexuální apetit.

Acai obsahuje velké množství beta-karotenu (provitamín A), vitamínu E, z minerálů je bohaté na vápník a fosfor.

Použití v kuchyni: jednu lžičku přimíchejte do freshe, mléčného koktejlu, jogurtu, kaše, ovocného dezertu apod. Nezahřívejte na teplotu vyšší než 42 st., aby zůstaly zachovány nutriční hodnoty, především enzymy.

Výživové údaje ve 100 g výrobku:

Energetická hodnota

1987 kJ / 475 kcal

Tuky

41,20 g (z toho nasycené mastné kyseliny 9,60 g)

Sacharidy 

17,40 g (z toho cukry 1,70 g)

Bílkoviny

9,80 g 

Sůl

132 mg

Vláknina

24,40 g 

Antioxidační kapacita

70.000 μ molů TE 

 

Užití v kuchyni viz záložka Recepty